Δευτέρα, 25 Νοε.
6oC Αθήνα

Παυλόπουλος: Άδικη η κριτική στην Ελλάδα για το προσφυγικό – Θεοδωράκης: Έγιναν τραγικά λάθη

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Πρόταση δέκα σημείων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο ΠτΔ χαρακτήρισε άδικη την κριτική των Ευρωπαίων στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση μιλώντας για τραγικά λάθη.

«Πρέπει να πάψουμε να ζούμε με δυο εικόνες. Η μία είναι η εικόνα των παιδιών που πνίγονται στο Αιγαίο και η άλλη ο φόβος να εγκλωβιστούν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τραγικά λάθη, επισήμανε, όμως, «ότι δεν είμαστε εδώ για τα λάθη, έχουμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις». Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε: «Και επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο θέμα και την επιρροή σας και στους ευρωπαϊκούς κύκλους, ήρθα να σας πω την πρότασή μας δέκα σημείων. Είμαστε διατεθειμένοι να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, αν και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να γίνει και θετική πρόκληση για τη χώρα, εάν δουλέψουμε σωστά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ΄επέκταση πάνω από τον τόπο μας πλανώνται δυο εξαιρετικά επικίνδυνα πολιτικά βαρομετρικά χαμηλά: «Το Οικονομικό, γιατί η κρίση βαθαίνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως το Προσφυγικό. Και τα δυο αυτά θέματα είναι υπαρξιακά για την ΕΕ, αλλά και για τον τόπο μας, και ιδίως το Προσφυγικό, υπό τη σημερινή συγκυρία». Μάλιστα, υπογράμμισε «ότι είναι εξαιρετικά άδικο να υφίσταται η Ελλάδα και ο λαός της -με τόσες θυσίες που έχει κάνει- κριτική, ευτυχώς, από ορισμένους μεμονωμένους εταίρους»και εκτίμησε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού».

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωράκη για την πρωτοβουλία του, τονίζοντας: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία που παίρνετε, γιατί συνεχίζετε και εσείς και το κόμμα σας την παράδοση την οποία έχει, τα μεγάλα εθνικά θέματα -και αυτή τη στιγμή το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο εθνικό θέμα- να αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, συνεννόησης και σύγκλισης απόψεων. Και όσο μπορώ να συμβάλω, γνωρίζετε ότι θα είμαι στη διάθεσή σας».

«Να μη γίνουμε αποθήκη ψυχών»

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης στις δηλώσεις του έξω από το Πρόεδρικό Μέγαρο τόνισε πως «υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ανθρώπων» και απηύθυνε πρόσκληση στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση στο μεγάλο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

«Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δέκα συγκεκριμένες, μελετημένες προτάσεις για το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, όπως εξελίσσεται να είναι το προσφυγικό και οι μεταναστευτικές ροές. Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι γνώστης των θεμάτων, αντιλαμβάνεται ότι πολλές από τις προτάσεις μας είναι απαραίτητες. Το θέμα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε σοβαρά επί συγκεκριμένων προτάσεων και με την κυβέρνηση και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κορυφαία ζήτημα της χώρας», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Πρέπει να πιεστεί και μπορεί να πιεστεί η Τουρκία, αρκεί η ΕΕ να νιώσει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη γίνει φυλακή για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που καταφτάνουν από την Ασία και την Αφρική. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με κάθε τρόπο στην Ευρώπη ότι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το κόστος ως ευρωπαϊκή χώρα, αλλά δε θα γίνουμε εμείς η αποθήκη για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε λύσεις, πάντως. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ. Δεν θέλω να επιμείνω στην κριτική, αλλά είναι η ευκαιρία η διόγκωση του προβλήματος να αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε μία εθνική σοβαρή πολιτική σε αυτό το κορυφαίο θέμα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε