Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Παυλόπουλος: Να τελειώνουμε με τον ISIS και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους

Παυλόπουλος: Να τελειώνουμε με τον ISIS και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους

Διπλό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, να τελειώσουμε με τον ΙSIS και να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος, ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα το μεσημέρι με την πρόεδρο του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy» για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Κέρι Κένεντι, η οποία συνοδευόταν στο Προεδρικό Μέγαρο από την πρέσβειρα Kαλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Να μεταφέρετε στη χώρα σας, τη μεγάλη χώρα σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αυτό το “βαρύ”, πραγματικά, όνομά σας, αλλά και τη δική σας πολύ μεγάλη ιστορία, ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να έχει δύο στόχους αυτή τη στιγμή: Πρώτον, να τελειώσουμε με τον ΙSIS. Δεν είναι νοητό για τον πολιτισμό και την δημοκρατία μας να υπάρχει αυτή η εστία νέας βαρβαρότητας, που λέγεται ISIS. Και, δεύτερον, πρέπει να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος και να επανέλθουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στην κ. Κένεντι.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι « αυτοί οι πρόσφυγες -και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ιδιομορφία- δεν έφυγαν αναζητώντας την μοίρα τους σε άλλες Χώρες της Ευρώπης. Έφυγαν γιατί υπήρχε ο πόλεμος. Άρα, η δικαίωσή τους δεν σημαίνει απλώς να τους παράσχουμε φιλοξενία εδώ. Είναι να τους εξασφαλίσουμε τις εστίες τους, τις οποίες τις στερήθηκαν χωρίς τη θέλησή τους». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που πρέπει όλη η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες να το αντιληφθεί το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα, τόνισε ότι «για μας, τους Έλληνες, με βάση την ιστορία και τον πολιτισμό μας, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται υπό όρους ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στους αρχαίους ικέτες, οι οποίοι ζητούσαν προστασία. Και αυτό μας το έχει διδάξει η ίδια μας η Ιστορία». Ωστόσο, υπογράμμισε, πως «σε ό,τι αφορά τους τρομοκράτες, και ιδίως τους τζιχαντιστές τρομοκράτες, θεωρούμε ότι είναι εκπρόσωποι μιας νέας βαρβαρότητας και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην προσφορά του Ιδρύματος που έχει ιδρύσει η κ. Κένεντι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τόνισε ότι «η παρουσία ανθρώπων όπως εσείς είναι πολύτιμη για την πατρίδα μου αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο βάρος πάνω της και χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων. Ξέροντας ότι έχουμε τη συμπαράστασή σας παίρνουμε περισσότερη δύναμη».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος εξήρε την πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία -όπως σημείωσε- με τη δική της οργάνωση και ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, κάνει ένα έργο το οποίο είναι αντάξιο και της δικής της προϊστορίας, αλλά και του τόπου μας.

Από την πλευρά της η κ. Κένεντι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την συνάντηση, εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Ελλάδα και υπενθύμισε το πόσο αγαπούσε ο πατέρας της τον ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες, διότι εφηύραν τη Δημοκρατία.

«Πραγματικά, είχε ως σύνθημα στην ίδια του την ζωή τα λόγια του Αισχύλου: Δηλαδή ήθελε να επικρατήσει η ευγένεια στον κόσμο, να καθυποτάξουμε την αγριότητα του ανθρώπου. Και αυτό επιδιώκουμε να πράξουμε μέσω του Ιδρύματος και γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, στην Ελλάδα σήμερα» τόνισε η κ. Κένεντι.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες παρά την οικονομική κρίση. Όπως είπε χαρακτηριστικά «προχθές ήμουν αρκετά τυχερή, γιατί μπορέσαμε να μεταβούμε μαζί με την κ. Βαρδινογιάννη στο Σχιστό. Και οφείλω να ομολογήσω ότι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπήρξαν τόσο δεκτικοί και ανοιχτοί οι Έλληνες απέναντι σε αυτούς τους πρόσφυγες. Είναι εντυπωσιακή η συμπόνια που επέδειξαν οι Έλληνες απέναντί τους, τους υποδέχθηκαν, τους καλωσόρισαν».

Στην πρόσφατη επίσκεψή τους -μαζί με την κ. Κένεντι- στο Σχιστό αναφέρθηκε και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την οποία χαρακτήρισε συγκινητική, ενώ εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της, γιατί η κ. Κένεντι παρατήρησε ότι «ήταν πολύ ωραία οργανωμένο το camp».

Συνεχίζοντας, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου όπως είπε «να οργανώσουμε ένα τέτοιο Κέντρο, εγώ προσωπικά με το Ίδρυμά μου και με τη συνεργασία της Πολιτείας φυσικά, να δεχθούμε παιδιά ασυνόδευτα και μητέρες με μικρά παιδιά. Αυτό το Κέντρο, που θα φτιάξουμε, θα το κάνουμε πραγματικά πρότυπο άλλων αντίστοιχων Κέντρων στο εξωτερικό, και θα φροντίσουμε αφενός για την υγεία τους -θα έχουμε νοσοκόμους, γιατρούς, ό,τι χρειάζεται- τη μόρφωσή τους -ελληνικό σχολείο, γιατί πρέπει να ενσωματωθούν- διερμηνείς, ψυχολόγους».

Αναφερόμενη στην 25ετή εμπειρία από την ΕΛΠΙΔΑ, η κ. Βαρδινογιάννη υπογράμμισε ότι θα βάλουμε την εμπειρία μας και ό,τι χρειαστεί άλλο, ως Ίδρυμα θα το στηρίξουμε και οικονομικά. «Αυτή τη στιγμή το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα θα αφορά 250 ασυνόδευτα παιδιά και μητέρες.

Ήδη, έχουμε στείλει στην Ειδομένη μέσω του υπουργείου Εσωτερικών 2.000 εμβόλια, άλλα 2.000 έχουμε στη διάθεσή του – και όσα ακόμα χρειασθούν θα διοχετεύσουμε. Διότι έτσι προστατεύουμε και τα δικά μας παιδιά, τα Ελληνόπουλα. Διότι αν εξαπλωθεί κάποια ασθένεια, θα έχουμε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε» προσέθεσε η κα Βαρδινογιάννη.

Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχει άμεση επικοινωνία με την UNESCO και προσέθεσε ότι θα οργανωθεί στις 9-10 Μαΐου ένα μεγάλο συνέδριο ειδικών στον τομέα της Μετανάστευσης, στη Γαλλία. «Θέλουμε να κάνουμε ένα πιλοτικό σύστημα σε όλες τις πόλεις που ανήκουν στην UNESCO, 280 πόλεις, ώστε να επικοινωνούμε. Αυτή τη στιγμή βέβαια δεν θα φύγουν πρόσφυγες από την Ελλάδα, αλλά είχαμε οργανώσει το πρόγραμμα για όταν θα έφευγαν, να δίναμε στα παιδιά βιβλιάριο υγείας και όταν θα πήγαιναν σε άλλη χώρα θα είχαν το βιβλιάριό τους με τα εμβόλια που θα είχαν κάνει εδώ. Το Νοσοκομείο Παίδων είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή μέσα από το Ίδρυμα για να θεραπεύουμε τα άρρωστα παιδιά και με ένα μεταναστευτικό συνέδριο που θα οργανώσουμε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, για να δούμε πώς θα προωθήσουμε αυτά τα θέματα» κατέληξε η κ. Βαρδινογιάννη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε