“Τα σύνορα της σύγχρονης Ελλάδος αναγνωρίζονται και προστατεύονται οριστικώς και αμετακλήτως από τις σχετικές Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Η ανακίνηση λοιπόν από οποιαδήποτε πλευρά, έστω εμμέσως και υπαινικτικώς, ζητήματος αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας αποτελεί πράξη ανεύθυνη αλλά και επικίνδυνη που εκθέτει ανεπανόρθωτα, όσους την επιχειρούν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Και συνέχισε: “Η συνειδητοποίηση του γεγονότος, μάλιστα, ότι τα σύνορα της Ελλάδος -όπως αυτά κυριάρχως ορίζονται από αυτήν- συνιστούν, κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, και ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να καθιστά έτι περαιτέρω προσεκτικούς όσους προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις, δοθέντος ότι στρέφονται και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στα Σκόπια και την Άγκυρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και προς τις δύο χώρες και θέλει τη συνεργασία μαζί τους. Όμως, σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, παρατήρησε πως “με ονόματα που δεν τους ανήκουν δεν γράφεται η Ιστορία”. Κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί την Ιστορία, λέγοντας ότι ο αλληλοσεβασμός είναι ο μόνος δρόμος για τη φιλία και τη συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τόνισε ότι “δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα. Η Τουρκία πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική γιατί δίνει εξετάσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα” και πρόσθεσε πως αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες είναι περισσότερα απ’ αυτά που τις χωρίζουν. «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι τμήμα του διεθνούς δικαίου και όποιος άμεσα ή έμμεσα υπονομεύει τη Συνθήκη της Λωζάνης, υπονομεύει το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.