«Και αυτό αναδεικνύει ένα άλλο μεγάλο κενό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει ότι ενώ στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπάρχουν και κανόνες και κυρωτικοί μηχανισμοί, ώστε ένα κράτος όταν παραβιάζει τους κανόνες αυτούς υφίσταται σκληρές και άμεσες κυρώσεις -και η Ελλάδα το έχει ζήσει αυτό, έχει ζήσει αυτή την πικρή εμπειρία- σε ό,τι αφορά τα λοιπά θέματα υπάρχει ένα τεράστιο δημοκρατικό κενό, γιατί η παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνοδεύεται από κυρώσεις και πολύ περισσότερο από άμεσες κυρώσεις» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «αυτό το κενό πρέπει να το καλύψουμε αμέσως», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Πιτέλα σημείωσε: «Ευρωπαίοι με τη δική σας νοοτροπία και τη δική σας θεσμική λειτουργία, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή».
Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε επίσης, ότι η στάση ορισμένων εταίρων μας ως προς το προσφυγικό, είναι εντελώς αντίθετες και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, αλλά βεβαίως και με τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γιατί δε νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από πλευράς Ευρώπης, με κλειστά σύνορα. «Η στάση αυτή επίσης είναι αντίθετη με τη Σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951, πράγμα το οποίο επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ban Ki Moοn», σημείωσε.
Μάλιστα, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων και πολύ περισσότερο Ευρώπη αλά καρτ, πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για τη μία και ενιαία Ευρώπη και σε θέματα Δημοκρατίας και σε θέματα Πολιτισμού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες, να υπάρχουν δύο κράτη, τα οποία αφενός μεν κράτη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κράτη τα οποία σέβονται και συμμορφούνται προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και κράτη τα οποία δεν σέβονται και δεν συμμορφούνται προς τους κανόνες αυτής». Τόνισε, επίσης, ότι «εμείς θα απαγορεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να καταστεί η πανέμορφη αυτή χώρα, η Ελλάδα, ένα κλουβί. Ένα κλουβί στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει, αλλά δεν μπορεί να εξέλθει».
Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη να δρομολογήσουμε- όπως είπε- την υλοποίηση της συμφωνίας που συνήψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων, και αυτό θα πρέπει να γίνει με όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεχίζοντας, έκανε λόγο και για στην οικονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επισημαίνοντας: «Αναφέρομαι στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το οποίο τηρεί και σέβεται. Θα πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να δούμε πώς και με τι τρόπο θα πρέπει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η βεβαιότητα μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Τέλος απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο τόνισε:
«Προσωπικότητες όπως εσείς, με το κύρος και την εκτίμηση την οποία χαίρετε πανταχού, θα πρέπει να ενώσετε τις δυνάμεις σας με άλλες προσωπικότητες, ώστε αυτό το ύψιστο αγαθό το οποίο καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα τα τελευταία αυτά έτη, δηλαδή η ενότητα και η ένωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, να διατηρηθεί. Διότι πέραν και εκτός αυτού, υπάρχει το βάραθρο της μοναξιάς και εμείς οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας το αγαθό το οποίο υλοποιήσαμε».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ