Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για εμβάθυνση των θεσμών της ΕΕ, ώστε να υπάρξει πραγματική ευρωπαϊκή ενοποίηση και να μπει τέλος σε αυτό το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα που εμφανίζεται αυτήν την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το σημείο έκανε δύο σημαντικές επισημάνσεις: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρωθεί η πορεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας την ανάγκη να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, που είναι κοινή- όπως είπε- στην Ευρώπη και δεν αφορά μόνο τις χώρες μας. Δεύτερον, σχετικά με τον ESM τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαίο να αποκτήσει και τα στελέχη εκείνα που θα μπορούν να κάνουν την αξιολόγηση διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ με τη νοοτροπία του ευρώ και όχι να υπάρχει ένα είδος «δανεισμού» στελεχών από άλλους οργανισμούς. «Τους σεβόμαστε απολύτως, αλλά πρέπει να εμπιστευτούμε πολύ περισσότερο δικά μας στελέχη, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νοοτροπία ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος και χαρακτήρισε το προσφυγικό, υπαρξιακό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημείωσε, πρέπει να συμπεριφερθούμε απέναντι στους πρόσφυγες με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, ενώ παρατήρησε ότι φοβικά σύνδρομα δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος και στην ανάγκη εφαρμογής της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας αλλά και στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία όπως της αρμόζει. Οι τρομοκράτες, και ιδίως οι τζιχαντιστές του ISIS, είναι εκπρόσωποι- το τονίζω πολλές φορές αυτό- μίας νέας βαρβαρότητας, και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, τόνισε ότι Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν πολλά κοινά σημεία και πρόσθεσε ότι πρόκειται για δύο χώρες με καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό που μπορούν να συμβάλλουν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, εξέφρασε τη θέληση της χώρας του για στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Πορτογαλίας, ενώ για το προσφυγικό δήλωσε ότι πρόκειται, πρώτα απ’ όλα, για μία ανθρωπιστική κρίση και εκτίμησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να φροντίσει για την προστασία των προσφύγων. Ωστόσο, παρατήρησε, ότι αυτό το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της μία χώρα, όπως η Ελλάδα, αλλά χρειάζεται να μοιραστεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Κόστα έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση και εξέφρασε την ετοιμότητα της Πορτογαλίας για μετεγκατάσταση προσφύγων. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή στα πανεπιστήμια της Πορτογαλίας υπάρχουν 2.000 θέσεις για νέους που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η λύση για την Ευρωζώνη δεν είναι να ακολουθήσει προγράμματα, τα οποία έχει, ήδη, αποδειχθεί ότι δεν έχουν θετικά αποτελέσματα, τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία μας και τάχθηκε υπέρ της νομισματικής ολοκλήρωσης στο πλαίσιο της ΕΕ. Τέλος, σημείωσε την ανάγκη να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και να προβούμε σε μία δομική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε και τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας με την Ελλάδα στη ναυτιλία και στον τουρισμό.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ