«Ο Ανδρέας τότε καθόρισε το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα το οποίο εργάζεται για την απελευθέρωση του ανθρώπου σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο» ανέφερε
Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Buongiorno» και σημείωσε ότι ο Ανδρέας τότε καθόρισε το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα το οποίο εργάζεται για την απελευθέρωση του ανθρώπου σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο.
Ξεκινώντας τη συνέντευξή του μίλησε για την παιδική του ηλικία. «Σε ένα σπίτι, δύο γονείς, τρεις αδερφές, μια γιαγιά πολύ δυναμική. Μια γυναικοκρατία επικρατούσε στο σπίτι. Οι γονείς μου συμπεριφερόντουσαν σε όλα τα παιδιά το ίδιο. Εκεί που τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν λίγο είναι όταν έφυγα από το σπίτι 14 χρόνων και πήγα στο εξωτερικό και εκεί άρχισαν να μου συμπεριφέρονται ιδιαίτερα όταν γυρνούσα για διακοπές. Η γιαγιά μου ήταν νοσοκόμα στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».
Ο ίδιος περιέγραψε την παιδική του ηλικία και αργότερα τις σπουδές του στο εξωτερικό. «Ανέλαβα την οικογενειακή μας εταιρία στα 28 μου. (…) Επέστρεψα στην Ελλάδα το ’94, έφυγα το ’81. Μεγάλωσα πάρα πολύ ωραία αλλά ποτέ οι γονείς μου δεν μας έδωσαν το δικαίωμα να θεωρούμε ότι αυτό το οποίο ζούμε είναι ένα προνόμιο».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μικρόβιο της πολιτική και στην πορεία του στο ΠΑΣΟΚ. «Με το που ξεκίνησα πολιτικά, με τράβηξε ο προοδευτικός χώρος. Η πρώτη μου εμπειρία στην πολιτική ήταν στην Αγγλία και μετά στην Αμερική. Μετά, και λίγο φυσικά, ήρθα στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί που πραγματικά εκτίμησα το ΠΑΣΟΚ ήταν όταν έγινα υπεύθυνος επικοινωνίας διότι θεώρησα δεδομένο ότι για να κάνω σωστά τη δουλειά μου θα έπρεπε να ξέρω καλά τις καταβολές του ΠΑΣΟΚ τις οποίες δεν τις ήξερα. (…) Ξαναγύρισα πίσω να διαβάσω τα κείμενα που γραφόντουσαν τότε, να δω πώς ωρίμασε και η σκέψη του ΠΑΣΟΚ αυτά τα 7 χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε μέχρι τότε που πήρε την εξουσία, και εκεί πρέπει να πω ότι μαγεύτηκα από την ποιότητα της πολιτικής σκέψης πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας τότε καθόρισε το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα το οποίο εργάζεται για την απελευθέρωση του ανθρώπου σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο»
Μίλησε και για την τωρινή κατάσταση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να υπερασπιστείς τα δικαιώματα και την ελευθερία του ανθρώπου έτσι ώστε να μπορούμε σε αυτήν την κοινωνία να εξελισσόμαστε ανάλογα με τις ικανότητές μας και όχι ανάλογα με την καταγωγή για παράδειγμα. Εκεί ωριμάζει η σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ και εκεί πια δένει απόλυτα. Τώρα είναι μια διαφορετική φάση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εμπνεύσει στην κοινωνία και να επικαιροποιήσει το γιατί χρειάζεται η απελευθέρωση του Έλληνα από τους βραχνάδες της σημερινής εποχής».
Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας και στην λειτουργία των θεσμών. «Υπάρχει πάρα πολύ θυμός στην κοινωνία και ξέρουμε ότι στα Τέμπη εκφράστηκε αυτός ο θυμός με όλες τις προεκτάσεις του, που είναι για τα Τέμπη, για το πώς λειτουργούν οι θεσμοί, για το πώς οικονομικά αυτήν την στιγμή συμπιέζονται η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, για το πώς νιώθεις ότι έχουμε πολίτες διαφορετικών κατηγοριών ανάλογα με το τι πρόσβαση έχεις στην κυβέρνηση, ανάλογα τι πρόσβαση έχεις στη Δικαιοσύνη. Ξαφνικά, όλα μοιάζουν σαν να είναι ταξικά χωρίς όμως να υπάρχουν καν κανόνες αυτού του τύπου».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να πάμε σε μια κοινωνία που ο κόσμος πρέπει να αισθάνεται ότι έχει μέλλον. «Εδώ, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου αν δεν ξαναπάμε γρήγορα σε μια κοινωνία όπου αισθάνεται ο άλλος ότι έχει μέλλον, ότι τα όνειρά του μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, ότι μπορεί να επιβιώσει την αυριανή μέρα, θα έχουμε τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και εκεί πέρα πια δεν θα υπάρχουν κόμματα που έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν που θα μπορούν να διεκδικούν την εξουσία. Θα πάει η συζήτηση αλλού. Ο θυμός δεν οδηγεί σε αποτελέσματα τα οποία είναι αναγκαστικά καλά για τον τόπο. (…) Σήμερα, ο θυμός που υπάρχει, επιβάλλεται πάνω στην πολιτική σκηνή απόλυτα».
«Οι θεσμοί είναι φτιαγμένοι για να υπερασπίζονται τον πολίτη από εξουσίες ανέλεγκτες»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για την περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού. «Η τέχνη δεν είναι εύκολο πράγμα να διαχειριστείς γιατί έχει πάρα πολλές προεκτάσεις. Οι θεσμοί είναι φτιαγμένοι για να υπερασπίζονται τον πολίτη από εξουσίες ανέλεγκτες. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες και οι κανόνες είναι εκεί για να προστατεύουν τον πολίτη από την εξουσία. Όταν παρέμβεις σε αυτόν τον θεσμό, όταν πατήσεις αυτόν τον θεσμό σημαίνει ότι αφήνεις τον πολίτη απροστάτευτο και εκεί πρέπει να καταλάβει επιτέλους η κεντρική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα ότι δεν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να λογοδοτούν. Και δεν εννοώ μία φορά στα 4 χρόνια γιατί μπορεί κάποιος να σε ψηφίσει να ξαναείσαι πρωθυπουργός. Δεν σημαίνει ότι σου λέει καλά έκανες και για τα Τέμπη γιατί ψηφίστηκε πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης μετά τα Τέμπη και το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα να πει ότι όλα καλά δηλαδή. Όχι, δεν είναι έτσι. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι ένα πάρκινγκ πολιτικών είναι ένα σημαντικό υπουργείο».
Παράλληλα μίλησε και για το τωρινό ΠΑΣΟΚ που έχει στόχο να κερδίσει τις εκλογές προσελκύοντας ψηφοφόρους απ’ όλες τις τάσεις. «Έχουμε πρόεδρο, έχουμε μια πορεία, έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο που είναι να κερδίσουμε τις εκλογές. Εννοώ να ενώσουμε στη βάση ανθρώπους από την Αριστερά, από το κέντρο, από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κυρίου Μητσοτάκη και από ένα κοινό… υπάρχουν 3 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες αυτήν την στιγμή που δεν πάνε στην κάλπη. Από αυτό, το 1,5 εκατ. στατιστικά μιλώντας, ψήφισε ΠΑΣΟΚ στο 2008. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ότι ψηφίζουν ένα άλλο κόμμα, δεν πάνε στην κάλπη, το οποίο σημαίνει ότι περιμένουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα τους εκφράσει ξανά. Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας θα έκανε ζημιά. Είμαι στην πολιτική γιατί θέλω να δω τις κόρες μου να επιστρέφουν στην Ελλάδα».
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε για τη σύζυγό του και τις κόρες του. «Λέω καμία φορά ότι είμαι χειρότερος πατέρας από ό,τι νομίζω αλλά καλύτερος πατέρας από ό,τι νομίζει η γυναίκα μου. Κάπου εκεί ανάμεσα υπάρχει μια αλήθεια».