Site icon NewsIT
18:13 | 10.11.15

“Παζάρια” για τη ρύθμιση των 100 δόσεων – Οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

- Επιμένουν οι δανειστές στον “ξαφνικό θάνατο” για τους ασυνεπείς οφειλέτες - Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων - Στην κυβέρνηση “βλέπουν” συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα - Ό,τι συμφωνηθεί με τους δανειστές, θα γίνει άμεσα νόμος και θα ψηφιστεί από τη Βουλή

Μεγάλη είναι η “μάχη” που δίνεται στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών για το θέμα των δόσεων στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Τα… παζάρια δίνουν και παίρνουν, με τις δύο πλευρές -μέχρι στιγμής- να παραμένουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους.

Οι δανειστές επιμένουν στον “ξαφνικό θάνατο”, ζητούν δηλαδή να χάνεται η ρύθμιση για κάποιον που έστω και για μία φορά ήταν ασυνεπής στην καταβολή δόσης της ρύθμισης, από την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της. Η κυβέρνηση από τη πλευρά της εξακολουθεί να θέτει ως σημείο απώλειας της ρύθμισης τις 30 μέρες από την στιγμή που μια οφειλή της ρύθμισης καταστεί ληξιπρόθεσμη

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων. Ωστόσο άλλες πηγές διευκρινίζουν ότι οι δανειστές θέτουν θέμα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση.

Επίσης, από την πλευρά των δανειστών προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε δώδεκα δόσεις και για οφειλές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Με βάση το ισχύον καθεστώς, ένας φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει ηλεκτρονικά τις οφειλές του σε 12 δόσεις εφόσον αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όταν μία δόση της τρέχουσας οφειλής είναι ληξιπρόθεσμη. Βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ρυθμίζονται σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.

 

 

Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα απλοποιήσει σημαντικά την όλη διαδικασία. Ωστόσο, επισημαίνεται ο κίνδυνος να ρυθμισθούν μαζικά τρέχουσες οφειλές των φορολογούμενων και αρνητικές συνέπειες στην είσπραξη των εσόδων του δημοσίου τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

 

“Βλέπουν” συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

 

Πάντως, στην κυβέρνηση επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, καθώς “βλέπουν” συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, ενώ τονίζουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, αφού ό,τι συμφωνηθεί με τους δανειστές θα γίνει άμεσα νόμος και θα ψηφιστεί από την Βουλή.
Με αυτό το χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει το Euroworking Group το οποίο και θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και για τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη σημερινή ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εκταμίευση των 10 + 2 δις Ευρώ.
Σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση) ενώ την ίδια στιγμή διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup. Επιτυχία εξάλλου της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.
Τόνισε, ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δις Ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα επί τη βάση των προγραμματικών δηλώσεων, υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσουν ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η επόμενη εβδομάδα εμπεριέχει την υποχρέωση να ψηφιστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν για νομοθέτηση.
Τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει η διαπραγμάτευση σε σχέση με το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων. Ο χρόνος πιέζει ειδικά όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που προχωρά με γοργούς ρυθμούς και γι’ αυτό απαιτήθηκε να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το “αγκάθι” είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τους οποίους ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη συμφωνία που θα προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και δεν θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εκείνους που είναι σε θέση να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version