Σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων. Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, η οποία διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αν και το μόνο που συζητήθηκε ουσιαστικά ήταν η 30ετία για την απουσία από την Ελλάδα όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θέλουν ν' αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν μια από τις προϋποθέσεις που έβαλε το ΚΚΕ για να συμφωνήσει με το σύνολο του σχεδίου νόμου για την ψήφο των αποδήμων κι έγινε καθολικά αποδεκτή, ακόμη κι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η κυβέρνηση βάζει τώρα το ερώτημα πώς θα πιστοποιείται από τις αρμόδιος αρχές ότι κάποιος διαμένει πράγματι στο εξωτερικό επί 30 χρόνια, ώστε ν’ αποκτήσει δικαίωμα ψήφου και ζητάει πάνω σ’ αυτό τις προτάσεις όλων των κομμάτων. Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει και νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αύριο το απόγευμα, στην οποία όλοι θα καταθέσουν επ’ αυτού τις προτάσεις τους. Επίσης, έγινε κοινά αποδεκτό πως τόσο ο περιορισμός για την 30ετία όσο κι αυτός για την ύπαρξη ΑΦΜ θα κατοχυρωθούν συνταγματικά με προσθήκη στο άρθρο 54 του Συντάγματος στην εν εξελίξει αναθεωρητική διαδικασία.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επαναφέρει για την 30ετία την αρχική της πρόταση, η οποία είναι να μην ισχύσει αναδρομικά για τους ήδη εγγεγραμμένος στους καταλόγους, αλλά μόνον από εδώ και στο εξής, δηλαδή για τους νέους ψηφοφόρους. Εκδοχή με την οποία διαφωνεί κάθετα και το ΚΚΕ.
Την ίδια στιγμή, το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ανακοινώνει την πρόθεσή του να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Αφορμή γι’ αυτό αποτελεί η διαφωνία του με την επιστολική ψήφο – έστω και κατ’ εξαίρεση, για απομακρυσμένες περιοχές, όπως προτείνει η κυβέρνηση – ενώ τονίζει στην ανακοίνωση ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης «δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα».
Πάντως, το Μέρα25 θα συνεχίσει να συμμετέχει δι’ εκπροσώπου στις εργασίες της διακομματικής επιτροπής, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και δίχως τις δικές του ψήφους αρκούν αυτές του ΚΚΕ (μαζί με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση) για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 που απαιτεί το Σύνταγμα, προκειμένου να ισχύσει ο νόμος.