Site icon NewsIT
22:53 | 09.11.17

“Πέρασε” το νομοσχέδιο για τις εφημερίες των γιατρών

“Πέρασε” το νομοσχέδιο για τις εφημερίες των γιατρών
Newsit Newsroom

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία, για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Από την πλευρά τους, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Σκληρή μάχη στη Βουλή

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιπαραθέσεις και υψηλοί τόνοι, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα κυβερνητικά στελέχη, να κάνουν λόγο για ένα νέο αξιοκρατικό, ανθρώπινο, διαφανές σύστημα εφημεριών, υπέρ των γιατρών και των ασθενών και καλύτερες παροχές υγείας.

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους κυρίως στα άρθρα που αφορούν τις εφημερίες και τα συμβούλια κρίσης, ενώ χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο, «έκτρωμα», «αναποτελεσματικό και ανεφάρμοστο» και κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως σκόπιμα νομοθετεί με «fast track» διαδικασίες, για να αιφνιδιάσει τους εμπλεκόμενους φορείς που είναι αντίθετοι.

Ακόμα, υποστήριξαν ότι οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν τους γιατρούς σε ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και σε εξαντλητικά ωράρια.

Τι υποστήριξε ο υπουργός Υγείας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απέρριψε τις κατηγορίες για αιφνιδιασμό, υποστηρίζοντας ότι έγινε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς και πρόσθεσε ότι δεν ρίσκαρε η κυβέρνηση να επιβληθεί στη χώρα ένα δυσβάσταχτο πρόστιμο ύψους 150 εκατ. γιατί καθυστέρησε να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία.

«Έχουμε δεσμευτεί για τη πρόσληψη 3.500 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία . Επειδή είναι χρονοβόρα η διαδικασία, κρίναμε ότι έπρεπε να πάμε σε ένα ευέλικτο ταχείας επιλογής σύστημα, διασφαλίζοντας παράλληλα την αξιοκρατία και τη διαφάνεια», τόνισε.

Ο κ. Ξανθός μίλησε για κρίσιμες παρεμβάσεις, με στόχο όπως είπε, την βέλτιστη λειτουργία του ΕΣΥ, ενώ σε ό,τι αφορά τα Συμβούλια Επιλογής, έκανε λόγο για ένα εντελώς διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα και τόνισε ότι από τις ρυθμίσεις θα ωφεληθούν οι γιατροί που πραγματικά προσφέρουν πολύωρη εξαντλητική εργασία.

«Ο ορισμός της εργασιακής βαρβαρότητας είναι η υποχρέωση της συνεχούς 24ωρης εργασίας και πολλές φορές 48ωρης. Αυτός είναι ο ορισμός της εργασιακής ζούγκλας και αυτό καταργούμε. Βάζουμε δυο κρίσιμους περιορισμούς. Μπαίνει όριο στον εβδομαδιαίο χρόνο μέχρι 60 ώρες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε και αφορούσε κυρίως τους ειδικευμένους γιατρούς και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Μετά την 24ωρη συνεχή εργασία, επιβάλλεται η 12ωρη ανάπαυση. Ούτε κατάργηση του πρωϊνού τακτικού ωραρίου υπάρχει, ούτε ατομικές συμβάσεις εργασίας κάνουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Τέλος, σχολιάζοντας τις κατηγορίες του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει τη βρώμικη δουλειά του συστήματος» την οποία δεν τόλμησαν να κάνουν τα άλλα κόμματα, ο κ. Ξανθός αντέτεινε ότι το αντίθετο κάνει, «ξεβρομίζει το σύστημα που εγκαθίδρυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version