Site icon NewsIT

Πεταλωτής: “Απο πατριωτισμό ήθελε ο Γ. Παπανδρέου να μπούμε στο ΔΝΤ”

21.02.2011 | 18:31
Πεταλωτής: “Απο πατριωτισμό ήθελε ο Γ. Παπανδρέου να μπούμε στο ΔΝΤ”

Η κυβέρνηση εξαρχής αναζητούσε ευρωπαϊκή λύση, κάτι που όπως είπε, στην αρχή ήταν δύσκολο λόγω της "τεράστιας αναξιοπιστίας" που κληροδότησε στη χώρα η ΝΔ.

Και πρόσθεσε: “Οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δεν επρόκειτο για διαπραγματεύσεις, αλλά διερευνητικές συζητήσεις για την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών, διότι “είχαμε πατριωτικό καθήκον να τις κάνουμε, για να μην αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει”.

Είπε επίσης ότι τότε η κυβέρνηση ανακάλυπτε το μέγεθος της κρίσης μέρα με την ημέρα και υποστήριξε πως ο κ. Παπανδρέου “ήταν άκρως λογικό και αναγκαίο τότε να είχε επαφές και με τον Στρος Καν και όλους τους άλλους εταίρους μας”.

Σημείωσε δε ότι ο πρωθυπουργός “ξεκίνησε, όπως όφειλε κάνοντας το καθήκον του ως πρωθυπουργός, να κάνει όλες εκείνες τις διερευνητικές επαφές με όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των δανειακών μας αναγκών και με έξυπνες και συστηματικές κινήσεις ώστε να αναγκάσουμε την ΕΕ να σκύψει πάνω στο πρόβλημα της χώρας μας, η οποία (σ.σ. ΕΕ) τότε τουλάχιστον δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος”.

“Εμείς φυσικά θέλαμε ευρωπαϊκή λύση από την αρχή, αλλά δεν θα αφήναμε την Ελλάδα να πτωχεύσει, δεν θα κάναμε το χατίρι κανενός από αυτούς που μιλάνε σήμερα και ανακαλύπτουν σκευωρίες, να φέρουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, όπως μας την παρέδωσε η ΝΔ”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είπε ακόμη ότι τότε “λόγω του τεράστιου ελλείμματος αναξιοπιστίας που είχαμε, δεν μας είχαν εμπιστοσύνη” οι ευρωπαίοι εταίροι και πως “εμείς έπρεπε να κάνουμε τα πάντα και συζητήσαμε και με την Κίνα και με τη Ρωσία και με όλους για το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί το τεράστιο δανειακό μας έλλειμμα”.

“Μακάρι η ΕΕ να μπορούσε να αντιληφθεί τότε τι έπρεπε να πράξει και να μην χανόταν εκείνος ο χρόνος και κόστισε και σε εμάς και στην ΕΕ”, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για φοβερές αντιφάσεις όσον αφορά στις κατηγορίες από τη ΝΔ: “Από τη μια μας λένε “αργήσατε να πάρετε μέτρα”, από την άλλη, “πολύ πρόωρα μιλούσατε με το ΔΝΤ”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version