Πολιτική

Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου η μόνη γυναίκα που αγάπησε βαθιά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Η Αμαλία Μεγαπάνου έφυγε σήμερα στα 91 της χρόνια έχοντας αφήσει πίσω της μια πλούσια ιστορία. Η Αμαλία Μεγαπάνου, πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έζησε μαζί του και από τον χωρισμό τους και μετά δεν μίλησε ποτέ για εκείνον.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Μεγαπάνου τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60. Η σχέση τους όμως κράτησε μέχρι το 1972, όταν και αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Με δωρεά της παραχώρησε την συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στο ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλης.

Ύστερα από αυτό τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο στις 17 Μαΐου 1973, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Η Αμαλία Μεγαπάνου κόρη μεγαλοαστικής οικογένειας με σπουδαία μόρφωση. Σε όλη της την ζωή μίλησε ελάχιστα για την σχέση της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον παντρεύτηκε πολύ νέα, ήταν μόλις 22 ετών και πολύ όμορφη. Τότε, οι γυναίκες παραληρούσαν στην θέα του Καραμανλή.

Κι εκείνος όμως, ήταν πολύ γοητευμένος από εκείνη και λέγεται ότι όταν την φλέρταρε περνούσε κάτω  από το μπαλκόνι της ντυμένος στα λευκά για να προσπαθήσει να της τραβήξει την προσοχή.

Δύσκολος άνθρωπος ο Καραμανλής, καθόλου εύκολη και η Αμαλία. Και όπως είχε πει ο ίδιος ο Καραμανλής δεν του άρεσε το φλερτ γιατί ήξερε ότι δεν θα ήθελε να ζήσει την απόρριψη.

«Η Αμαλία ήταν τόσο όμορφη όσο και αξιοπρεπής» δήλωνε στον Τάκη Λαμπρία.

Τον Ιούνιο του 1952 το ζευγάρι παντρεύτηκε και 4 χρόνια αργότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται, πρωθυπουργός της χώρας.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του ζεύγους Καραμανλή ήταν ελάχιστες αλλά όποτε γίνονταν ήταν μεγάλο θέμα.

Η Αμαλία και ο Καραμανλής ήταν το πρώτο ζευγάρι που υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1961 στον Λευκό Οίκο. Είχε εκλεγεί πριν από 3 μήνες. Λέγεται ότι όταν έφτασαν στον Λευκό Οίκο η πανέμορφη Αμαλία τράβηξε τα βλέμματα όλων παρά το γεγονός ότι το καυτό πρόσωπο της εποχής ήταν η Τζάκι Κένεντι.

Το 1961 όταν η τζάκι Κένεντι επισκέφθηκε την Ελλάδα ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη συνοδευόμενη από τη σύζυγο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αμαλία η οποία είχε τις γνώσεις να το κάνει αυτό αφού είχε διδαχθεί και αρχαιολογία.

Η Αμαλία, πάντα ντυνόταν απλά αλλά πολύ κομψά και ίσως η απλότητά της αυτή να τραβούσε τα βλέμματα όλων.

Επί 8 χρόνια το ζεύγος Καραμανλή ζούσε σε ένα διαμέρισμα στην οδό Καρνεάδου στο νούμερο 24, στο Κολωνάκι.

Όμως, η συμβίωσή τους δεν ήταν εύκολη. Εκείνος πολύ οξύθυμος και εκείνη χαμηλών τόνων αλλά χωρίς να ανέχεται πολλά. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Καραμανλής έβγαινε εκτός εαυτού και μιλούσε άσχημα. Όμως από εκείνη δεν μάθαμε ποτέ τίποτα.

Και ακολουθεί η εξορία στο Παρίσι. Δύσκολα χρόνια με την Αμαλία να μην αντέχει άλλο την συμβίωση με τον ισχυρό εκείνον άνδρα. Οι φήμες για άλλες σχέσεις του Καραμανλή δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Και έτσι μια ημέρα η Αμαλία Μεγαπάνου ανοίγει την πόρτα και φεύγει. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 70 και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα του 1970, το διαζύγιό τους έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό «Οικογενειακός Θησαυρός». Το 1972 εκδίδεται το διαζύγιο τους.

Είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «… Ήταν, λοιπόν, τόσο όμορφη όσο και αξιοπρεπής. Είχε δυνατό χαρακτήρα, κάπως αυταρχικό. Ίσως μάλιστα το ναυάγιο του γάμου μας να οφείλεται στο ότι είχαμε τον ίδιο χαρακτήρα… Τα ενδιαφέροντά της ήταν περισσότερο πολιτιστικά, παρά πολιτικά. Και, μολονότι ουδέποτε αναμειγνυόταν στη δημόσια ζωή, συμπαραστάθηκε με αφοσίωση στη δύσκολη σταδιοδρομία μου. Το βέβαιο είναι ότι ο χωρισμός μου με λύπησε, αν και η ευθύνη γι’ αυτόν ήταν περισσότερο δική μου».

Ο δεύτερος γάμος

Μετά το διαζύγιο, η Αμαλία παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, ιδρυτικό μέλος του μαιευτηρίου Λητώ και πρόεδρος του, από το 1970 έως το 2007. 

Η Αμαλία Μεγαπάνου πάντα ήθελε να γράφει. Έγραψε πολλά βιβλία. Έγραψε παραμύθια για παιδιά,  έγραψε το  «Πρόσωπα – Και άλλα κύρια ονόματα», ογκώδες λεξικό το οποίο περιλαμβάνει όλα τα 21.625 ονόματα, μυθολογικά και ιστορικά της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σαν μικρά διηγήματα, σαν προσωπικές ιστορίες.

Έγραψε και το «Διάλογος με την Άννα», μια συνέντευξη με μια πόρνη.

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη ζωή τους, δεν μίλησε ποτέ. Η Αμαλία Μεγαπάνου ακολούθησε τη σορό του, στην τελευταία βόλτα πριν την ανάπαυση, στους κήπους του Ιδρύματος Καραμανλή. Και αποχώρησε χωρίς να την δει κανείς. Μια Κυρία μέχρι το τέλος.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα