Ο κορονοϊός αποδείχθηκε ανίκητος αντίπαλος. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, πρώην υπουργός Υγείας, στενός συνεργάτης και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, υπέκυψε, σκορπίζοντας θλίψη στον πολιτικό κόσμο. Την Πρωτομαγιά είχε συμπληρώσει τα 78 του χρόνια.
Την τελευταία του πνοή, νικημένος από τον κορονοϊό, άφησε το πρωί της Παρασκευής (08.05.2020) ο Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και εδώ και πολλές εβδομάδες έδινε μάχη για τη ζωή του στην Εντατική του Ευαγγελισμού. Είχε μπει στο νοσοκομείο στις 26 Μαρτίου και νοσηλευόταν διασωληνωμένος.
Το θάνατό του ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ.
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) May 8, 2020
Ποιός ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου. Μεγάλωσε στη Ρόδο. Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς της χώρας, με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας: στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” και στη Β’ Καρδιολογική Κλινική “Ωνασείου” ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Αττικόν”, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.
Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και από το 1973 έως το 1976 με υποτροφία του κράτους έκανε μεταπτυχιακό τη σύγχρονη καρδιολογία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Υπήρξε ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.
Ως πανεπιστημιακός γιατρός, ο Δημήτρης Κρεμαστινός έφτιαξε στο Ιπποκράτειο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Υπήρξε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, ενώ υπήρξε και διευθυντής στο Ωνάσειο, όπου δημιούργησε το Β’ Καρδιολογικό τμήμα.
Συνέγραψε σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα, πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, ενώ διετέλεσε επί χρόνια αρθρογράφος στην εφημερίδα τα ΝΕΑ για θέματα Καρδιολογίας.
Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα και στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.
Έχει τιμηθεί για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Το ΠΑΣΟΚ
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπήρξε ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπήρξε προσωπικός του γιατρός άλλωστε.
Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974, ο Δημήτρης Κρεμαστινός εξελέγη μέρος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το 1996, μια ταραγμένη χρονιά για το ΠΑΣΟΚ με τη νοσηλεία του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο, την παραίτησή του και την εκλογή του Κώστα Σημίτη στην προεδρία και την πρωθυπουργία.
1996, Ωνάσειο: Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Βουλγαρία πάει στο νοσοκομείο για να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον υποδέχτηκαν ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης και ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ο υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, από το 1993 έως το 1996.
Τότε ήταν εξωκοινοβουλευτικός. Για πρώτη φορά, ο Δημήτρης Κρεμαστινός εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ το 2000. Επανεξελέγη το 2009 και έκτοτε κέρδιζε πάντα μια θέση στην εθνική Αντιπροσωπεία.
Διετέλεσε πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το 2009 έως και το 2014.
Εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2015 έως τις τελευταίες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, όπου ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το Κίνημα Αλλαγής αλλά δεν εξελέγη.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ως υπουργός Υγείας
Ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Δημήτρης Κρεμαστινός:
Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.
Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.
Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.
Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.
Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.