Πολιτική

Πέθανε ο Φαίδων Στράτος

Δύσκολες ώρες για τη Δανάη Στράτου και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Χθες το πρωί έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Φαίδων Στράτος, πατέρας της γνωστής εικαστικού και γιος του ιδρυτή της Πειραϊκής Πατραϊκής.

Η είδηση πως πέθανε ο Φαίδων Στράτος έγινε γνωστή σήμερα Παρασκευή, όταν και δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή η αγγελία του θανάτου του.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο (12.10.2019) στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Παράκληση της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να δοθούν δωρεές στην Εταιρία Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή, τηλ. 2109622290 και στο Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας, τηλ. 2106424376».

Ποιος ήταν ο Φαίδων Στράτος

Ο Φαίδων Στράτος είχε γεννηθεί το 1933 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της ΑΣΟΕΕ και έκανε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο INSEAD. Ήταν γιος του ιδρυτή της Πειραϊκής Πατραϊκής. Ο πατέρας του Σταμούλης Στράτος ίδρυσε τη θρυλική βιομηχανία βάμβακος με τον Χριστόφορο Κατσάμπα.

«Με τα τσαρούχια ξεκίνησαν οι δυο τους, από τα χωριά τους. Ως υπάλληλοι γνωρίστηκαν και συμφώνησαν να ξεκινήσουν κάτι μαζί. Μάλιστα, συμφώνησαν να θέσει πρώτος ο ένας από τους δύο τις προϋποθέσεις για τη νέα εταιρεία και να μοιράζονται τον μισθό εκείνου που θα παρέμενε στο μεταξύ υπάλληλος. Ξεκίνησε ο Κατσάμπας και όταν το έδαφος ήταν έτοιμο, τον ακολούθησε ο πατέρας μου. Έχω δει παλιά τους γράμματα. Απευθύνονταν ο ένας στον άλλο με την προσφώνηση “αδελφέ”. Είχαν επίσης μιαν αρχή: εάν προκύψει κάποια διαφωνία μεταξύ τους, δεν θα ανατείλει ο ήλιος την επομένη αν δεν την έχουν λύσει. Έτσι δεν κράτησαν πικρίες μέσα τους και δυο-τρεις φορές χρειάστηκε να το κάνουν αυτό», είπε πει το 2013 μιλώντας στην Καθημερινή.

Στην ίδια εκείνη συνέντευξη είχε επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη διάλυση της Πειραϊκής Πατραϊκής. «Καμία σχέση με χρεοκοπία. Αυτό το είπαν από το ΠΑΣΟΚ “κοινωνικοποίηση”. Το βαθύτερο σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ ήταν απλώς να ελέγχει τη βιομηχανία. Το ίδιο έκανε σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς. Στη δική μας περίπτωση, επέβαλε αναγκαστική αύξηση του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα ήταν να διαλυθεί η ελληνική βιομηχανία. Και το πληρώνουμε σήμερα. Δυστυχώς, η διάλυση της βιομηχανίας έγινε κάπως αθόρυβα στην Ελλάδα διότι στη χώρα μας έχει επικρατήσει μία νοοτροπία που θέλει τον βιομήχανο “κακό άνθρωπο”, ότι είναι ο “εχθρός”. Το στερεότυπο του τύπου με το καπέλο και το πούρο, όπως στην Αγγλία. Μα απ’ το χωριό τους ξεκίνησαν πολλοί από αυτούς. Και δεν υπήρξε τέτοια τάξη στην Ελλάδα, ποτέ».

Ο Φαίδων Στράτος έγινε εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Πειραϊκής Πατραϊκής το 1965 και έμεινε στη θέση αυτή έως το 1984. Εκείνος ασχολήθηκε με θυγατρικές εταιρείες και ότι ο αδελφός του είχε αναλάβει τη διεύθυνση.

Για 10 χρόνια (1975-1985) υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Για τη σχέση του με τη ΝΔ, είχε πει στην Καθημερινή: «Ήμουν παρών στη δημιουργία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ημουν μέλος στη Διοικούσα Επιτροπή. Είχαμε οργανώσει τα πρώτα συνέδρια στη Χαλκιδική και ήμαστε όλοι άνθρωποι εκτός πολιτικής. Ήταν έντονος ο αέρας ότι κάτι καινούργιο έρχεται – παρότι υπήρχαν πολιτικοί με παλαιοκομματική νοοτροπία, η οποία βέβαια δεν έφυγε ποτέ. Αντίθετα, πολλοί από εμάς που προερχόμασταν από την πρώτη Διοικούσα Επιτροπή, με βασικό συντελεστή τον Λέοντα Λούη, ξεκινήσαμε το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επιμορφώσεως (ΚΠΕΕ), το οποίο συνεχίζει, τρόπον τινά, τη δραστηριότητά του. Τότε όμως διοργανώσαμε συνέδρια με ξένους επισκέπτες, αλλά το πιο σπουδαίο ήταν ότι ήμαστε ο πρώτος οργανισμός που ξεκίνησε συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Τακτικός σε αυτές τις δράσεις μας ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Καλούσαμε και το ΚΚΕ, αλλά δεν αποδεχόταν τις προσκλήσεις μας. Επίσης, κάναμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Είχαμε πάει με τον μακαρίτη τον Λούη στην Ελένη Βλάχου και συνεννοηθήκαμε να κάνουμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις, τις οποίες πρόβαλε πρώτη η “Καθημερινή”. Ήμαστε φιλελεύθεροι και όχι παραδοσιακοί δεξιοί, οι οποίοι είναι πιο κρατιστές. Ο φιλελευθερισμός στην Ελλάδα έχει παρεξηγηθεί λιγάκι. Εμείς ήμαστε προς το κέντρο, ήμαστε πιο προοδευτικοί και κατά κάποιον τρόπο επιτύχαμε να μπολιάσουμε τη Ν.Δ. με φιλελεύθερες σκέψεις ιδίως επί Μητσοτάκη, ο οποίος προερχόταν από τον ίδιο χώρο».

Από το 1980 έως το 1984 ήταν μέλος του  Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ). Από το 1982 έως το 1989 ήταν πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικής Ερεύνης και Επιμορφώσεως (ΚΠΕΕ) και από το 1983 έως το 1988 ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Από το 1990 έως το 1993 ήταν μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς και από το 1995 έως το 2004 Πρόεδρος της Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως και από το 2006 έως το 2013 πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας (ΙΕΠΑΣ).

Φαίδων Στράτος κατά… Τσίπρα

Αν και ο γαμπρός του, Γιάνης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές τον Ιανουάριο του ’15, ο Φαίδων Στράτο είχε, σε δύο περιπτώσεις, επιτεθεί δημόσια στον πρώην πρωθυπουργό.

Τον Φεβρουάριο του 2015, με επιστολή του στην Καθημερινή, ο Φαίδων Στράτος είχε επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός πως είχε ορκιστεί πρωθυπουργός πολιτικό όρκο, αλλά και γιατί μετά την ορκωμοσία του επισκέφθηκε το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, λέγοντας πως δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο «έπεσαν» Έλληνες κατά την Κατοχή. Από τα πυρά του δεν είχε… γλιτώσει ούτε ο Αντώνης Σαμαράς για την επιλογή του να μην παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα τα… “κλειδιά” του Μαξίμου και να μην τον περιμένει στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Η δεύτερη επιστολή του Φαίδωνα Στράτου στον Αλέξη Τσίπρα ήταν εκείνη τον Απρίλιο του 2015. Τότε, είχε καλέσει τον τότε πρωθυπουργό να γράψει ιστορία και να απαλλαγεί από τα διάφορα «βάρη ανθρώπων ιδίως, προσκολλημένων σε ένα αποτυχημένο παρελθόν και σε μια νοοτροπία που αγγίζει το παράλογο».

Ο Φαίδων Στράτος, είχε αναφερθεί σε όσους σχολίασαν αρνητικά την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη της πρυτανείας και καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην εφησυχάζει με τη νίκη στις εκλογές, που δεν ήταν σε καμία περίπτωση «λευκή επιταγή».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα