Site icon NewsIT

Πέτσας: Δεν εξετάζουμε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο

04.02.2020 | 14:15
Πέτσας - Τσίπρας

Το ενδεχόμενο να συνδέονται η ένταση και τα επεισόδια με πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση για τις ΜΚΟ άφησε ανοικτό εμμέσως πλην σαφώς ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Αφού τόνισε ότι οι Αρχές ερευνούν ήδη τα περί πιθανής υποκίνησης των αντιδράσεων και άρα των επεισοδίων, ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε αφενός μεν ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου, αφετέρου δε πως κάποιοι είναι πράγματι πιθανό να θίγονται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το σχέδιό της και να βάλει τάξη στο θέμα των ΜΚΟ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε δε πως στο μητρώο που προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία θα καταγράφονται τα πρόσωπα πίσω από τις οργανώσεις, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο.

Click4more «Υποκίνηση» των επεισοδίων στη Λέσβο βλέπει η κυβέρνηση: Τα επόμενα βήματα για το μεταναστευτικό

Ο κ. Πέτσας είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει για την ώρα το ενδεχόμενο κήρυξης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίο, Κωνσταντίνος Μουντζούρης. Πάντως, επέμεινε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τον περιφερειάρχη όσο και με τους δημάρχους των νησιών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι με το νέο νόμο για το άσυλο επιταχύνονται σταδιακά οι επιστροφές στην Τουρκία. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, εντός του Ιανουαρίου έγιναν 85 επιστροφές και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να φτάσουν τις 200 ανά εβδομάδα εντός τριμήνου.

Ερωτηθείς τέλος για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Αλκιβιάδη Στεφανή, ο κ. Πέτσας είπε πως διατηρεί το ρόλο του συντονιστή για το μεταναστευτικό και ότι διατηρεί τις αρμοδιότητες για τη φύλαξη των συνόρων, ενώ η ανακατανομή αρμοδιοτήτων είναι απόρροια της σύστασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version