Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Πέτσας: Περιμένουμε από τους Financial Times να ανασκευάσουν

Πέτσας: Περιμένουμε από τους Financial Times να ανασκευάσουν

Επιστολή στους Financial Times με το οποίο τους ζητούν να ανασκευάσουν το δημοσίευμα για τους Ποινικούς Κώδικες έχει στείλει η κυβέρνηση. Το αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή (στους Financial Times) για τις παρελθούσες υποθέσεις. Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής», είπε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (15.11.2019) στον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι Financial Times δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τη μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης έως 18 μήνες.

Click4more: FT: Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ευνοούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Πρόσθεσε ότι η διάταξη εναρμονίζει το ποινικό με το οικονομικό δίκαιο με βάση τη σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάποιος κατηγορούμενος για κάποιο ποινικό αδίκημα μπορεί να προφυλακιστεί έως και 18 μήνες χωρίς να του έχει ασκηθεί δίωξη. Αντίθετα, για οικονομικά αδικήματα, το πάγωμα λογαριασμών ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου, συνεχιζόταν για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

«Όλοι θέλουμε να απονέμεται δικαιοσύνη. Όλοι επίσης θέλουμε σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι πολίτες οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα», είπε ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times αναφέρουν πως οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκαν την Τετάρη στη Βουλή είναι αντίθετες με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας στα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο “Greek law change viewed as backtracking on money laundering” .

Όπως γράφει το δημοσίευμα με την τελευταία τροποποίηση του ποινικού κώδικα «τα άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν δεσμευτεί από το δικαστήριο, αν δεν οδηγηθούν σε δίκη εντός 18 μηνών».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times «η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νομοσχεδίου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις