Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για μείωση φόρων, και αυτό θα φανεί και στον ΕΝΦΙΑ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε δύο φάσεις, πληρωμή του σε 20 δόσεις τον πρώτο χρόνο και 10 τον δεύτερο.
Σχετικά με το αφορολόγητο, σημείωσε ότι αυτό θα μείνει στα ίδια σημερινά επίπεδα, και θα αυξάνεται για κάθε παιδί που θα έχει μια οικογένεια..
Η κυβέρνηση μάλιστα όπως ανέφερε η κυβέρνηση θα φέρει φορολογικό νομοσχέδιο στην Βουλή, μετά από αυτό για το επιτελικό κράτος. Και για τα δύο υπάρχει στόχος να έχουν ψηφιστεί και να έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο.
“Δεν έχουν αντίρρηση οι δανειστές”
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, οι δανειστές δεν έχουν αντίρρηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς αυτό είναι μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή.
Εξήγησε ότι το σχέδιο για την φορολογία περιλαμβάνει μείωση συντελεστών σταδιακά σε βάθος τετραετίας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως εφόσον δείξει η κυβέρνηση δείγματα γραφής, τότε θα ζητηθεί να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
“120 δόσεις και στις επιχειρήσεις”
Σχετικά με τις 120 δόσεις, τόνισε ότι είναι ρύθμιση απαραίτητη για την ιδιωτική οικονομία, γι αυτό και σκοπός είναι να εφαρμοστεί και στις επιχειρήσεις.
Ανέφερε επίσης πως στόχος είναι το επιτόκιο να μειωθεί στο 3%.
“Τα πανεπιστήμια θα γίνουν όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι”
Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας πως τα πανεπιστήμια θα γίνουν όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι με την αστυνομία να μπορεί να παρεμβαίνει.
Σχετικά με τον σεισμό ο κ. Πέτσας ανέφερε πως “τo πρόβλημα δεν είναι στο κράτος. Υπάρχει το κράτος και λειτουργεί. Ο κάθε υπηρεσιακός παράγοντας ζητεί όμως πολιτική καθοδήγηση από τους ηγέτες του. Αυτοί δίνουν το παράδειγμα και την κατεύθυνση, όχι για τα υπηρεσιακά θέματα αλλά για να αποφεύγονται σφάλματα κι ολιγωρίες”.
Όπως είπε έτσι έπραξε και η κυβέρνηση τόσο στα τραγικά γεγονότα στην Χαλκιδική όσο και στον σεισμό της Αθήνας.
“Δεν υπήρχε θέμα Σαμαρά στην Κομισιόν”
Σχετικά με τον Έλληνα Επίτροπο στην Κομισιόν τόνισε πως εφόσον δεν υπήρχε θέμα η χώρα να αναλάβει την αντιπροεδρία της Κομισιόν δεν υπήρξε επί της ουσίας και θέμα Σαμαρά, καθώς δεν μπορούσε ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι ένας απλός επίτροπος.