Κυριακή, 28 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Πέτσας: Δεν κόβονται επιδόματα, δεν μειώνεται το αφορολόγητο

Πέτσας

Τα μέτρα για τους πληγέντες στο Μάτι, τα πρώτα νομοσχέδια, τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό και τα κοινωνικά επιδόματα που δεν κόβονται απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στο Μάτι και τη συμπλήρωση ενός έτους από την εθνική τραγωδία.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε τα μέτρα για τους πληγέντες από τη φωτιά στο Μάτι που ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ των οποίων και η αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως κανένα κοινωνικό επίδομα δεν πρόκειται να κοπεί και όλα θα χορηγηθούν κανονικά και όπως προβλέπεται. Σημείωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του αφορολόγητου και πως δεν θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό το 2019.

“Όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό έβλεπαν μια σελίδα του χθες”, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως “με τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και άρα κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τη “13η σύνταξη”, που δόθηκε το περασμένο Πάσχα και είπε πως θα εξακολουθήσει να χορηγείται ως μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων.

Τα μέτρα για το Μάτι

Για το Μάτι, ο Στέλιος Πέτσας εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν στον ειδικό λογαριασμό και στο εξής οι εγκαυματίες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε θεραπεία, φάρμακα και ιατρικές παροχές. Επίσης, οι πυρόπληκτοι που υπολογίζονται σε 4.334, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ, για μια πενταετία. Η σχετική δράση έχει κόστος 10 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σήμερα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση ειδικού φορέα για την αποκατάσταση περιοχών, όπως το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς, η Κινέτα.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θα περιλαμβάνουν:

1. Περιέχεται στην κεντρική διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης για φυσικές καταστροφές. Πρώτη περίπτωση ο καθαρισμός ενός οικοπέδου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα καυστικής ύλης.

2. Συγκροτείται ειδικός φορέας, μη αστικός, μη κερδοσκοπικός φορέας, για ένα σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των περιοχών στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Κινέτα. Θα μετέχουν εθελοντές των τοπικών κοινωνιών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΓΓ της κυβέρνησης και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.

3. Ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος η ευθύνη κατάρτισης ενός νέου πρότυπου χωρικού σχεδίου.

Τα νομοσχέδια

Το νομοσχέδιο για επιτελικό κράτοςπου περιλαμβάνει επιλογή Γενικών Διευθύνων και άλλες διατάξεις, θα είναι το πρώτο που θα κατατεθεί αύριο (24.07.2019) στη Βουλή, θα μπει στις Επιτροπές την Πέμπτη και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις. Θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος την Παρασκευή (26.07.2019) με στόχο να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουλίου ή το αργότερο έως την 1η Αυγούστου. Το τρίτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων από διάφορα υπουργεία, μεταξύ αυτών και την κατάργηση του ασύλου και η η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ. Κατατίθεται την Δευτέρα και ψηφίζεται ως τις 8 Αυγούστου.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ πως οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 180.000 ευρώ. «Είναι σαφές ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μητσοτάκης… εντός κι εκτός

Αναφερόμενος στα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο στις 29 και 30 Ιουλίου και θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου και στην Ολλανδία στις 2-3 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία επίσκεψης στο Παρίσι δεν έχει οριστεί ακόμα αλλά αναμένεται να είναι μετά τις 20 Αυγούστου.

Επίσης, ο Στέλιος Πέτσας έκανε γνωστό ότι αύριο Τετάρτη στις 11:30 το Μαξίμου ανοίγει τις πύλες του σε 15 μαθητές με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, στις 10:30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. 

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στις 9:30, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις στο Μαξίμου για το Ελληνικό, ενώ οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 9:30 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για το θάνατο του σκηνοθέτη Σταύρου Τσιώλη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις