Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει τις λιγότερες διαρροές στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά την ισότητα στον γάμο, το γεγονός ωστόσο ότι ανάμεσα στους τρεις βουλευτές που είτε απείχαν, είτε ψήφισαν παρών βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα, καθώς μιλάμε για μια από τις πιο έντονες προσωπικότητες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο εκτός από τον Παύλο Πολάκη παρών επί της αρχής αλλά «ναι» σε κάποια άρθρα ψήφισε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Πειραιά Νίνα Κασσιμάτη, ενώ απείχε και ο βουλευτής επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος.
Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν οι επιπτώσεις για τις οποίες μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης για όσους δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο αφορούν τους τομείς ευθύνης. Δηλαδή ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να αντικατασταθεί από την θέση του υπερσυντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ για την Νίνα Κασσιμάτη και τον Όθωνα Ηλιόπουλο – που είναι άγνωστο γιατί δεν ψήφισε – προφανώς θα γίνει άλλη συζήτηση .
Ο Παύλος Πολάκης με μία ανάρτηση του πάντως χθες το βράδυ αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους απείχε από την ψηφοφορία λέγοντας:
«Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης».
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ωστόσο ότι η απόφαση του Παύλου Πολάκη να απέχει από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο δεν έχει να κάνει τόσο με την ουσιαστική διαφωνία του βουλευτή Χανίων με το νομοθέτημα, αλλά με ένταση που υπάρχει στις σχέσεις του με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Με βάση την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο αναμένεται στις επόμενες ώρες να ζητηθεί η παραίτηση του Παύλου Πολάκη από την θέση του υπερσυντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ από το κάδρο έχει βγει εντελώς το ενδεχόμενο της διαγραφής του βουλευτή Χανίων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παύλος Πολάκης ειδοποίησε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.
Η «σύγκριση» με Βορίδη
Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έστειλε ένα μήνυμα προς τους βουλευτές του – στο οποίο είχε και προσωπικές αναφορές- προτρέποντας τους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Σκεφτείτε όλους τους συνανθρώπους σας που το νομοσχέδιο αυτό τους αφορά προσωπικά σαν αδέρφια σας, σαν παιδιά σας. Έχουν -έχουμε- δικαίωμα. Είμαστε πολίτες. Είμαστε κομμάτι ισότιμο της ελληνικής κοινωνίας. Η καταψήφιση είναι για την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου. Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς.
Σας καλώ σήμερα στη Βουλή να πείτε ένα δυνατό «ναι» περηφάνιας, αξιοπρέπειας, συμπερίληψης» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλοντας στην πραγματικότητα να προκαλέσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του Παύλου Πολάκη συγκρίνοντας τον με τον Μάκη Βορίδη.
Πολλοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι η κίνηση του Παύλου Πολάκη είναι η απάντηση του, στις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας λίγο πριν τις Σπέτσες και οι οποίες έλεγαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε διαμηνύσει στον βουλευτή του ότι εάν δεν ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα διαγραφεί.
Από εκείνη την στιγμή και μετά οι σχέσεις των δύο ανδρών μπήκαν σε μεγάλη κρίση, καθώς ο βουλευτής Χανίων δεν μπορούσε να κατανοήσει την επίθεση του προέδρου του στο πρόσωπο του.
Άλλωστε ο Παύλος Πολάκης στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν είχε πει ότι θα καταψήφιζε ή θα απείχε από την ψηφοφορία. Είχε μόνο αναφερθεί στις αντιδράσεις που υπήρχαν στα ορεινά της Κρήτης από το σχετικό νομοθέτημα.
Πιέσεις από εξωθεσμικούς να απομακρύνει Πολάκη
Οι πληροφορίες έλεγαν ωστόσο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεχόταν ισχυρές πιέσεις από εξωθεσμικά κέντρα να απομακρύνει τον βουλευτή του από την θέση του υπερσυντονιστή, καθώς το προφίλ του δεν ταίριαζε με το νέο κόμμα που θέλει να φτιάξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά έφτασαν προφανώς και στα αυτιά του Παύλου Πολάκη ο οποίος αιφνιδιάστηκε από την στάση του αρχηγού του κόμματος του, αποφάσισε ωστόσο να απαντήσει με τον τρόπο του.
Έτσι τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα είχε εξαφανιστεί από την Βουλή και δεν υπέγραψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία. Δεν συμμετείχε όμως ούτε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που έγινε προχθές μέσω zoom υποψιάζοντας τους πάντες για την στάση που θα κρατούσε στην ψηφοφορία.
Χθες με μία ανάρτηση του δημοσιοποίησε την πρόθεση του να μην πάει στην Βουλή καθώς είχε χειρουργείο.
Με δεδομένο πάντως ότι ο Παύλος Πολάκης δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν να δουν πως θα εμφανιστεί ο βουλευτής Χανίων στο συνέδριο του κόμματος.