Site icon NewsIT
21:59 | 28.11.15

Τι παρουσίασε ο Τσίπρας στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τις συντάξεις

Τι παρουσίασε ο Τσίπρας στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τις συντάξεις
Newsit Newsroom

Στοιχεία για τη μείωση των συντάξεων και τις απώλειες των ταμείων από τις μνημονιακές παρεμβάσεις παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.  

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θωρακίζει οριστικά τις κύριες συντάξεις με ένα πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, το οποίο -όπως ξεκάθαρα ορίζεται στη συμφωνία με τους θεσμούς-έχει κόστος 1,8 δις ευρώ (1% του ΑΕΠ). Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα σχέδιο παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συμμετάσχουν τα κόμματα σε Επιτροπή στην οποία θα συζητηθεί και η πρόταση της Κυβέρνησης αλλά και οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για το υπόλοιπο 0,4% του ΑΕΠ με τρόπο ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στοιχεία και επισήμανε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με το PSI, «κούρεψαν» περισσότερο από 50 δισ., από το ασφαλιστικό και το άφησαν στην παραπαίουσα σημερινή του κατάσταση, η οποία όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν οδηγεί στην κατάρρευση το 2018.

Όπως ειδικότερα επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, συνολικά οι κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2014 αφαίρεσαν από το ασφαλιστικό σύστημα περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις:
-το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων PSI στοίχισε 26 δισ. ευρώ
-η αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες στερεί εισφορές 5,22 δισ. ευρώ ετησίως από το σύστημα
-η ραγδαία μείωση μισθών πάνω από 25 μονάδες, στερεί εισφορές 3,75 δισ. ευρώ ετησίως
-η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%, έφερε νέες απώλειες για τα Ταμεία περίπου 250 εκατ.ευρώ.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν δε η έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας, οι προσωρινές μορφές απασχόλησης και ο νέος κατώτατος μισθός, που επίσης προκάλεσαν επιπλέον χρηματοδοτικές τρύπες.

Ειδικότερα:
– Τον Μάιο του 2010 κόπηκαν τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και αντικαταστάθηκαν από «βοηθήματα» 200-400 ευρώ.
– Τον Αύγουστο του 2010 θεσπίστηκε η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και έγιναν μειώσεις 3-10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.
– Το 2011 έγιναν νέες περικοπές σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και έγιναν μειώσεις 3-14% σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Επίσης η Ειδική Εισφορά επεκτάθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3-10%.
– Το 2011 αυστηροποιήθηκαν και άλλο τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ με συνέπεια να το χάσουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.
– Το 2011 ήρθαν νέες μειώσεις 6-14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
– Τον Αύγουστο του 2011 έγινε επιπλέον παρακράτηση 6-10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.
– Το Νοέμβριο του 2011 έγινε κούρεμα 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, ήρθε νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.
– Το 2012 μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ και περικόπηκαν 10%-20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.
– Το 2012 μειώθηκε 5-20% το άθροισμα των κύριων, επικουρικών συντάξεων και του μερίσματος.
– Μετά το 2012 μειώθηκαν ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές συντάξεις.

«Απέναντι στον καταιγισμό όλων αυτών των μέτρων και της αποψίλωσης του ασφαλιστικού, κατά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε μόνο ένα μέτρο και δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ)», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και θυμίζουν ότι το μέτρο αυτό είναι ότι τον Ιούλιο του 2015 αυξάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 4-6% για τις κύριες (επί του αρχικού ποσού του Δεκεμβρίου 2009) και θεσπίζεται εισφορά 6% για τις επικουρικές (στο καταβαλλόμενο ποσό).

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι βάσει της συμφωνίας οι αλλαγές που θα υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει οριστικά την κατάρρευση του ασφαλιστικού θα έχουν κόστος 1% του ΑΕΠ, και «ενώ η κυβέρνηση κληρονόμησε εκρηκτικά ελλείμματα με δυναμική μέσα στο χρόνο, επέλεξε να τα αντιμετωπίσει με αύξηση εισφορών και όχι με μείωση κύριων συντάξεων».

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις (2010-2014) πήραν μέτρα ισοπέδωσης των συνταξιούχων», επισημαίνει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι «κούρεψαν το σύστημα κατά περισσότερα από 50 δις ευρώ και παρέδωσαν ένα ασφαλιστικό που καταρρέει». Υπογραμμίζουν στο σημείο αυτό ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε ένα μέτρο και προωθεί παρεμβάσεις 1,8 δις ευρώ θωρακίζοντας τις κύριες συντάξεις και διασφαλίζοντας οριστικά το ασφαλιστικό. Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version