Site icon NewsIT

Πήγε ή δεν πήγε καλά η επίσκεψη του Τσίπρα στην Εσπερία;

30.09.2015 | 16:41
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Ίσως είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα, ωστόσο η πρώτη αίσθηση είναι ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν πήγε καλά ή μάλλον δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρο για τα ελληνικά συμφέροντα.

Και αυτό γιατί:

– ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε απροετοίμαστος στο τετ-α-τετ με τον Μπίλ Κλίντον
– η ελληνική αποστολή βρέθηκε προ δυσάρεστης έκπληξης με τη διάσκεψη που οργάνωσε ο Μπάρακ Ομπάμα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς η FYROM μετείχε ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με αποτέλεσμα να μην πάρουμε μέρος σε αυτή τη σημαντική συνάντηση ηγετών γι΄αυτό το μείζον διεθνές ζήτημα
– οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για συνάντηση “εκτός πρωτοκόλλου” με τον Αμερικανό Πρόεδρο περιορίστηκε σε μια χειραψία με φωτογράφιση.

Είναι προφανές ότι το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού και οι διπλωματικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, ίσως και λόγω των εκλογών, αλλά και όσοι ασχολήθηκαν παρασκηνιακά με αυτό το σημαντικό ταξίδι στο πλαίσιο της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν φρόντισαν όπως θα έπρεπε την πρώτη ουσιαστικά επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Βέβαια, ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε το βάπτισμα του πυρός και είχε μια σειρά σημαντικών επαφών με ηγέτες χωρών που αποσκοπούσαν:

– στην ανάδειξη του σταθεροποιητικού γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας σε μια ευρύτερη περιοχή αστάθειας
– στην διαμόρφωση συμμαχιών και στην αναζήτηση διεθνών στηριγμάτων στο μείζον θέμα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, και
– στην αναβάθμιση και ενίσχυση του προφίλ του σε διεθνές επίπεδο

Πάντως, η αναδιάρθρωση του χρέους σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ISIS, το ενεργειακό και ευρύτερα ο γεωπολιτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελούν τα θέματα πάνω στα οποία θα κριθεί όχι μόνο το προφίλ του κ. Τσίπρα, αλλά και συνολικά της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μ.Α.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version