Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Καθημερινής κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, Αθήνα και θεσμοί κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και αυτό της ενέργειας. Επικαλούμενο μάλιστα δύο αξιωματούχους, το πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ το 2019. Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση, 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί.
Η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι κρίσιμη για το κατά πόσο θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, καθώς σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο αυριανό Euroworking Group, με πιο πιθανή ημερομηνία να θεωρείται η ερχόμενη Δευτέρα, 3 Απριλίου.
Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, ωστόσο, στις τέσσερις μέρες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Eurogroup – αυτό της Μάλτας στις 7 Απριλίου – o ρεαλιστικός στόχος είναι μία συμφωνία επί της αρχής και όχι τεχνική συμφωνία (staff level agreement). Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ για την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Ενδιάμεσα από τα δύο Eurogroup, αυτό στις 7 Απριλίου και το επόμενο στις 22 Μαΐου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, αλλά και η ψήφισή τους.
Το γεγονός ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν πριν τη συνολική συμφωνία για το χρέος, επιβεβαίωναν δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Καθημερινή», παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που υποστήριξε ότι δεν θα ψηφιστούν τα μέτρα, αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία.
Πηγή: kathimerini