Το υπουργείο Οικονομικών είχε νωρίτερα απαντήσει στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» και την καταγγελία για εμπλοκή συμβούλου του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε υπόθεση χρηματισμού.
Το ΥΠΟΙΚ είχε εξαπολύσει επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον «συνδεδεμένο με αυτήν Τύπο» κάνοντας λόγο για «αγωνία να αξιοποιήσουν καταγγελίες ανάλογες του επιπέδου τους»
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, διάταξη που προέβλεπε τη χορήγηση αμοιβής σε περίπτωση καταγγελίας για φοροδιαφυγή έχει ψηφιστεί από το 2007. Αλλά η σχετική διάταξη δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ γιατί καμία από τις επόμενες κυβερνήσεις δεν εξέδωσε υπουργική απόφαση.
Σχετικά με τον άνθρωπο που κάνει την καταγγελία, μέσω της εφημερίδας «Παραπολιτικά», το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως «στην προσπάθεια του να «δικαιωθεί» δεν διστάζει να πετάξει λάσπη κατά συνεργάτη του υπουργού. Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη, στην οποία αμέσως προσέφυγε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών μόλις γνωστοποιήθηκε η καταγγελία».
ΥΠΟΙΚ: Εμείς, θα συνεχίσουμε…
«Δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο συνδεδεμένος με αυτήν Τύπος αγωνιούν να αξιοποιήσουν καταγγελίες ανάλογες του επιπέδου τους», σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με δημοσιεύματα και καταγγελίες περί φερόμενης εμπλοκής συμβούλου του υπ. Οικονομικών σε υπόθεση χρηματισμού και υπογραμμίζεται ότι «το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να νομοθετεί και να εφαρμόζει διατάξεις που πράγματι χτυπούν τη φοροδιαφυγή, όπως έχει πια φανεί και από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση κι όχι ανεφάρμοστες διατάξεις, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα».
Απάντηση σε έξι σημεία
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«1) Από το 2007 έχει ψηφιστεί διάταξη, η οποία προέβλεπε τη χορήγηση αμοιβής σε περίπτωση καταγγελίας για φοροδιαφυγή.
2) Από την ψήφισή της και μετά η συγκεκριμένη διάταξη δεν ενεργοποιήθηκε από καμία κυβέρνηση, καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ η υπουργική απόφαση, που θα καθόριζε τα θέματα και τις ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής της.
3) Οι λόγοι είναι πολλοί κι έχουν να κάνουν κυρίως με τη γενική διατύπωση της ρύθμισης του άρθρου 7 και 7β του Ν.3610 / 2007″, που με τη σειρά της επιφέρει δυσκολία απόδειξης του ρόλου ενός καταγγέλλοντος, του ύψους της φοροδιαφυγής, των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για να εφαρμόσουν τις διαδικασίες κ.λπ.
4) Άρα, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών πράξη που να αφορά ατομικά τον καταγγέλλοντα ή οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Επομένως δεν υπήρχε καν το έδαφος για οποιαδήποτε συναλλαγή.
[read4more]
5) Ο καταγγέλλων – είτε ατομικά είτε μέσω δικηγόρων του- έχει απευθυνθεί πολλές φορές στο υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην προσπάθεια του να «δικαιωθεί» δεν διστάζει να πετάξει λάσπη κατά συνεργάτη του υπουργού. Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη, στην οποία αμέσως προσέφυγε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών μόλις γνωστοποιήθηκε η καταγγελία.
6) Δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο συνδεδεμένος με αυτήν Τύπος αγωνιούν να αξιοποιήσουν καταγγελίες ανάλογες του επιπέδου τους.
Το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να νομοθετεί και να εφαρμόζει διατάξεις που πράγματι χτυπούν τη φοροδιαφυγή, όπως έχει πια φανεί και από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση κι όχι ανεφάρμοστες διατάξεις, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα».