Σάββατο, 27 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Πυρ ομαδόν κατά της Γενικής Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων – Ζητούν την αποπομπή της Σαββαϊδου

Πηγή:Eurokinissi
Πηγή:Eurokinissi

Τα “καμπανάκια” άρχισαν να χτυπούν για τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Οι πληροφορίες ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει δυσαρέσκεια για την κ. Κατερίνα Σαββαϊδου επιβεβαιώθηκαν εμμέσως από την επίθεση που εκτόξευσε η “Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων”, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα της καταλογίζουν ευθύνες για τα προβλήματα στο ΤΑΧΙS, την κατηγορούν για “οφθαλμοφανή ολιγωρία”, καλούν την κυβέρνηση να της καταλογίσει ευθύνες και εμμέσως ζητούν την αποπομπή της.

Πάντως, εδώ και ένα ως δύο μήνες ακουγόντουσαν γκρίνιες στους διαδρόμους υπουργείων για την καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για τα προβλήματα που είχε και έχει το TAXIS και τα οποία προκάλεσαν την καθυστέρηση στην είσπραξη εσόδων από το φόρο εισοδήματος, ιδίως σε μία περίοδο που η κυβέρνηση αναζητά το κάθε ευρώ από τους ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, πρεσβείες και γενικώς κάθε επιχείρηση και οργανισμό που δεν είναι στο Χρηματιστήριο.

Οι πληροφορίες έλεγαν η κυβέρνηση παρότι θα ήθελε να δει την κυρία Σαββαϊδου να αδειάζει το γραφείο της, τελικά δυσαρεστημένα στελέχη της δεν εξέφρασαν ούτε καν παράπονα δημοσίως.

Βλέπετε με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα. Αντίθετα από τη στιγμή που οι Θεσμοί ζητούσαν την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και με προηγούμενο την περίπτωση Θεοχάρη, η κυβέρνηση αν εξαπέλυε οποιαδήποτε επίθεση δεν θα κατάφερνε παρά να προσθέσει άλλο ένα ¨αγκάθι¨ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ομως η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων δεν έχει κανένα τέτοιο κώλυμμα και επιπλέον έχει με το μέρος της τις αδυναμίες, τα λάθη και τις δυσκολίς του συστήματος ΤΑΧΙS, τουλάχιστον στο τμήμα που αφορά στην υποβολή των φορολογικών επιθέσεων.

Ετσι με ανακοίνωσή της εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση καταλογίζοντας την αποκλειστική ευθύνη στην κυρία Σαββαϊδου. “Είμαστε ακόμα στην αρχή της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων και ο κλάδος των λογιστών βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό, αναζητώντας για ακόμη μια φορά την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που του αξίζει, αφού καλείται μέσα σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσει έναν τεράστιο όγκο εργασίας, και μάλιστα ενώ υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά, ακόμα και στο «παρά πέντε». Το κλίμα αυτό μεταφέρεται και στους φορολογουμένους, οι οποίοι γίνονται μάρτυρες της κατάστασης αυτής, και όπως φαίνεται από την πενιχρή μέχρι σήμερα προσέλευση, διστάζουν να αποστείλουν τη δήλωση τους” επισημαίνει η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων και προσθέτει χωρίς περιστροφές πως “αν κάποιος κάνει μια προσεκτική ανάλυση των γεγονότων θα συμπεράνει εύκολα ότι οι ευθύνες ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αφού ενώ ο ν. 4172 είχε ψηφιστεί από τις 23/7/2013:

Υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στο σχεδιασμό των εντύπων και ως εκ τούτου και στο άνοιγμα του συστήματος για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων, το οποίο θα έπρεπε να έχει ανοίξει σύμφωνα με το νόμο στην 1η Φεβρουαρίου 2015. Άνοιξε στις 14/5/2015, ημιτελές και με πολλά λάθη, ενώ ακόμη φορτώνονται δεδομένα!

Η πολυπόθητη και βασικότατη για την εφαρμογή του ν.4172/213 εγκύκλιος για δαπάνες που δεν εκπίπτουν δημοσιοποιήθηκε μόλις προχτές 3/6/2015! Η δε καθυστέρηση αυτή προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα και στο ΓΕΜΗ καθώς ήταν αδύνατο να βγουν αποτελέσματα και να αποσταλούν οι καταστάσεις έως 10/06 και ως εκ τούτου σήμερα πρέπει να δοθεί παράταση.

Η εφαρμογή στο taxis για τα Νομικά πρόσωπα δεν έχει ανοίξει ακόμα!

Η έκδοση ασαφών και αντικρουόμενων μεταξύ τους ΠΟΛ που περισσότερο δημιουργούν προβλήματα πάρα προσφέρουν λύσεις πχ. ΠΟΛ 1073 αναιρείται μετά από 1,5 μήνα από την ΠΟΛ 1103, αλλά και ΠΟΛ που ερμηνεύουν αυθαίρετα τον Νόμο.

Δεν έχει βγει ακόμα ΠΟΛ για το φορολογικό πιστοποιητικό των ορκωτών ελεγκτών!”

Μάλιστα δεν της δίνουν κανένα ελαφρυντικό επισημαίνοντας ότι “στην πραγματικότητα η ΓΓΔΕ είχε στη διάθεση της τόσο μεγάλο χρονικό περιθώριο προκειμένου προετοιμαστεί για την έγκαιρη προετοιμασία της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων στις προβλεπόμενες εκ του νόμου προθεσμίες, ώστε δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για παραλείψεις λόγω έλλειψης χρόνου ή απαραίτητων πόρων ή ότι όλα αυτά οφείλονται στο ότι πρώτη φορά εφαρμόζεται ο μνημονιακός και άδικος νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος 4172/2013”.

Και στην συνέχεια της αποδίδουν ολόκληρη την ευθύνη και μάλιστα την κατηγορούν για ολιγωρία αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να το έκανε και εσκεμμένα αφού υποστηρίζουν ότι “η ολιγωρία στη τήρηση των απαραίτητων χρονοδιαγραμμάτων είναι οφθαλμοφανής. Καμία επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα δεν θα ανεχόταν ο διευθύνων σύμβουλός της να ολιγωρεί κατά αυτό τον τρόπο. Σε μια ανάλογη περίπτωση, είναι αυτονόητο για όλους εμάς, ότι θα είχαν δρομολογηθεί αλλαγές άμεσα είτε μέσα από απόλυση είτε με παραίτηση”.

Και το αποκορύφωμα είναι το κάλεσμα προς την κυβέρνηση “να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, δηλαδή σε αυτούς που θα έπρεπε να έχουν προετοιμάσει το σύστημα να λειτουργεί άρτια, έξι ήμερες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και όχι να αναλαμβάνει ευθύνες που δεν της αναλογούν και να τηρεί μια άτεγκτη στάση για τα αδιέξοδα που δεν δημιούργησε η ίδια. Να μην ανέχεται να της σκάβουν το λάκκο, όσοι εγείρουν διαδικαστικά εμπόδια, δημιουργούν καθυστερήσεις και επιβάλλουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, όσοι υπονομεύουν ενώ θα έπρεπε να λύνουν προβλήματα και να είναι αποτελεσματικοί, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας όπου κάποιοι θέλουν να εγκλωβίσουν τη χώρα μας”.

Κατανοούμε ότι μπροστά στη ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εν μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης ίσως δεν είναι επιθυμητό να ανοίξει κανείς και άλλα μέτωπα. Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι, και ως εκ τούτου η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί το φιάσκο. Να δοθεί εύλογη παράταση ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, και παράλληλα να διορθωθούν κάποιες ακραίες φορολογικές αδικίες που έχουν παρατηρηθεί από την εφαρμογή του μνημονιακού ΚΦΕ 4172/2013, έστω και την ύστατη στιγμή (όπως π.χ. το ζήτημα της ενεργοποίησης των τεκμηρίων για όσους δεν είχαν καθόλου εισοδήματα το 2014 ή εμφανίζουν ελάχιστους τόκους καθώς και το ζήτημα της παραχώρησης ή της ιδιοχρησιμοποίησης των αγροτεμαχίων).

Αυτονόητο θεωρούμε ότι η ΓΓΔΕ θα πρέπει να αναλάβει άμεσα τις δικές τις ευθύνες και να απολογηθεί για την σημερινή κατάσταση. Άλλωστε, όταν λειτουργείς σε καθεστώς αυτονομίας, όπως συμβαίνει με το σημερινό θεσμό της ΓΓΔΕ, τότε έχεις ακέραιη και τη διοικητική ευθύνη. Δεν μπορείς να έχεις και «τη πίτα ολόκληρη («αυτόνομη» και «ανεξάρτητη» ΓΓΔΕ) και το σκύλο χορτάτο» (να μεταθέτεις τις ευθύνες αλλού για διοικητικά θέματα που είναι δική σου αρμοδιότητας). Από την πλευρά μας οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ευθιξία σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν και εφόσον υπάρχει, είναι καλός οδηγός για σωστές αποφάσεις και λειτουργεί λυτρωτικά…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε