Πολιτική

Πήρε τα βουνά ο Μητσοτάκης: Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό, δεν είναι αντίσταση οι… πλατείες

Μπορεί η επίσκεψη στον Υμηττό να αφορούσε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε μια ακόμη ευκαιρία να μιλήσει για τον κορονοϊό που δεν έχει τελειώσει. Και να επαναλάβει ότι απαιτείται και η ατομική ευθύνη.

Νωρίς το πρωί Δευτέρας (11.05.2020) ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στον Υμηττό, όπου τον περίμεναν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και η ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Click4more Δημοσκόπηση: Τσιόδρας… Θεός, Μητσοτάκης καταλληλότερος, ποινές για τις… πλατείες και ανησυχία για την οικονομία

Αφού τόνισε πως φέτος το προσωπικό της πυροσβεστικής είναι περισσότερο, τα μέσα ατομικής προστασίας καλύτερα και η συνολική οργάνωση το ίδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο θέμα του κορονοϊού και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις εικόνες συνωστισμού και των… συγκεντρώσεων στις πλατείες.  

«Από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Βέβαια το κράτος κάνει αυτό το οποίο μπορεί να κάνει: Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες, αλλά από εκεί και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτών.

Και θα ήθελα και εδώ από τον Υμηττό να επαναλάβω την έκκλησή μου: Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη.

Ναι, ο κόσμος θα είναι περισσότερο στους δρόμους, θα είναι στις παραλίες, αύριο θα είναι και στους χώρους εστίασης. Αλλά απαιτείται πάντα ατομική ευθύνη, χρήση μάσκας εκεί που η μάσκα είναι υποχρεωτική, αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε στενή επαφή με συμπολίτες μας εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στον Νίκο Χαρδαλιά, λέγοντας ότι «έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει συνέχεια το ίδιο μήνυμα μαζί με τους ειδικούς μας, αλλά είναι απαραίτητο αυτό να το λέμε και να το τονίζουμε. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στους ρυθμούς της ζωής μας, να ανακτήσουμε την καθημερινότητά μας και να παλέψουμε τη μεγάλη οικονομική ύφεση η οποία έρχεται πρέπει να δείξουμε όλοι αυξημένο αίσθημα ευθύνης».

Και μίλησε και για τις εικόνες των τελευταίων ημερών στις… πλατείες. «Δεν είναι πεδίο ούτε πολιτικής ούτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Ούτε κάνουμε κάποιου είδους “αντίσταση” με το να μαζευόμαστε όλοι σε μία πλατεία χωρίς να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι όλα τελικά θα πάνε καλά και θα επιδείξουμε την ίδια ευθύνη την οποία δείξαμε συνολικά, ως κοινωνία, τους τελευταίους δύο μήνες».

Δείτε τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το σχέδιο για την αντιπυρική προστασία

Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν οι οργανωτικές αλλαγές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, με στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση εστιών φωτιάς και η ενίσχυση της Πυροσβεστικής σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, παρά την υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Στο μέτωπο των υποδομών, όπως τονίστηκε, η Πυροσβεστική ενισχύεται τόσο με εναέρια όσο και με επίγεια μέσα, ενώ εξετάζονται περαιτέρω μισθώσεις προκειμένου να καλυφθεί κάθε κενό που ενδέχεται να ανακύψει λόγω της παλαιότητας των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

Ήδη έχει διασφαλιστεί η ενίσχυση της Πυροσβεστικής με 126 οχήματα -εκ των οποίων τα 83 έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα θα έχουν ενταχθεί στον στόλο της έως τον Ιούνιο- ενώ οι εναέριες δυνάμεις θα διαθέτουν τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ο σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος γίνεται ώστε να καταστεί εφικτή η ανταπόκριση των εναέριων μέσων σε κάθε σημείο συμβάντος σε 30 έως 40 λεπτά μετά την απογείωσή τους.

Προσλήψεις

Όσον αφορά το προσωπικό, έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη διαδικασία πρόσληψης λιγότερων ενστόλων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.

Προχωρά παράλληλα η ίδρυση 80 Πυροσβεστικών Κλιμακίων εποχικής λειτουργίας ανά την επικράτεια, με κύριο κριτήριο την επικινδυνότητα. Ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται σε περιοχές που αξιολογούνται ως ευαίσθητες ή πιο ευάλωτες και γενικότερα στη νησιωτική χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, και μέσω της αναδιάταξης δυνάμεων της Πυροσβεστικής, συγκροτούνται δύο αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα με έδρες τη Σάμο και τον αερολιμένα του Αράξου, τα οποία θα καλύπτουν κάθετους άξονες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος ώστε να αυξηθεί η προστασία των νησιών.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, καθώς παρέχονται νέες στολές στο σύνολο του προσωπικού χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στην ενημέρωση έλαβαν μέρος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί της υπηρεσίας και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα