Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Πήρε θέση ο Τσίπρας! “Δήθεν αντιεξουσιαστές να μη μιλούν στο όνομα του λαού”

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Μια ακόμη κόκκινη γραμμή αλλά με τους αντιεξουσιαστές και όχι με τους δανειστές τράβηξε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας για πρώτη φορά, έστω και έμμεσα, θέση μετά τις αποκαλύψεις του Γιάννη Πανούση για πιέσεις από πλευράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να αφεθούν ελεύθεροι αντιεξουσιαστές που συλλαμβάνονταν σε επεισόδια.

Με περίτεχνες αναφορές που θύμισαν την θεωρία των δύο άκρων… αλλά και αντιμνημονιακή ρητορεία, επιθέσεις στα νεοφιλελεύθερα ευρωπαϊκά μοντέλα, στα κυκλώματα διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων μέχρι και μήνυμα προς την Ευρώπη να μην υψώσει τείχη και φράχτες εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής «ανοίγοντας» την ειδική συνεδρίαση τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να χαράξει μια κόκκινη διαχωριστική γραμμή από τους αντιεξουσιαστές λέγοντας πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού δήθεν αντιεξουσιαστές, που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς, θεωρούν ότι μπορούν να έχουν την εξουσία της ζωής και του θανάτου. Δεν πρέπει σήμερα επ’ ουδενί να επιτρέπουμε να καπηλεύονται το Πολυτεχνείο όσοι καμώνονται πως δήθεν είναι υπερασπιστές λαού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα λαού δήθεν αντιεξουσιαστές να θεωρούν ότι έχουν την εξουσία ζωής και θανάτου. Υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε αυτό τον αγώνα ώστε να μην τους αφήσουμε να καπηλευτούν αυτούς τους αγώνες ούτε οι αυτόκλητοι σωτήρες δήθεν αντιεξουσιαστές, ούτε οι ακροδεξιοί είτε είναι αυτοί της Χρυσής Αυγής είτε αλλού…».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «η 17η Νοεμβρίου δεν είναι απλά μια ακόμη επέτειος. Είναι ημέρα έμπνευσης, στοχασμού, προβληματισμού. Σημείο διάρρηξης στο χρονικό συνεχές καταναγκασμού και ένοχης σιωπής. Στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για ελευθερία μπορεί να γίνει ισχυρότερος από φόβο θανάτου. Δείχνει ότι κάποιος μπορεί να αγωνιστεί με κίνδυνο για την ίδια του την ζωή, η απόλυτη στιγμή ελευθερίας».

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είπε «ξεκινά από έπος εθνικής αντίστασης. Δεν ήταν απλά το αυθόρμητο ξέσπασμα στην καταπίεση ήταν η ωρίμανση ριζοσπαστικοποίησης. Έλκει τις ρίζες του από προδικτατοδρική περίοδο και συνδέεται και με αφύπνιση οραμάτων νεολαίας σε όλη την Ευρώπη, Γαλλία, Γερμανία Ιταλία και άνοιξη Πράγας, παρά το ότι τότε η Ελλάδα ήταν σε απομόνωση από εξελίξεις και χωρίς ενημέρωση».

Επέκρινε την μεταπολίτευση που ακολούθησε υποστηρίζοντας πως «δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες από απλή αποκατάσταση Δημοκρατίας, και παρά τις αντιφάσεις της δημιούργησε σταθερότητα και ευημερία…» αλλά δημιούργησε και στηρίχθηκε «στην διαπλοκή και το πελατειακό κράτος, με κατάληξη την υπαγωγή μας στο μνημόνιο».

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι - Φωτογραφία Eurokinissi

Διάσυνδεσε το Πολυτεχνείο και τα μηνύματά του με το σήμερα και τις μνηνομιακές δυνάμεις λέγοντας πως «ο αγώνας εκείνου του τριημέρου συνδέεται για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνικά δικαιώματα και εμβάθυνση δημοκρατίας είναι ο αγώνας που δίνουμε σήμερα…». Μάλιστα, είπε πως «ο αγώνας του Πολυτεχνείου προσδιορίζει τις ριζοσπαστικές συντεταγμένες της Κυβέρνησης μας…. Αποτελεί το στοίχημα μας σήμερα για να μείνει ζωντανή η προσδοκία για μια καλύτερη ζωή… να αλλάξει εκ βάθρων ένα μοντέλο με βαθιές ρίζες… να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες εργασίας και νεολαίας, να βγει η χώρα από επιτροπεία και να ξεκινήσουμε αγώνα αποκατάστασης …να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας , θέσεις εργασίας, να μείνει η νεολαία στη χώρα…».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλέξης Τσίπρας διακήρυξε την πάλη του στα κύκλωμα διαπλοκής λέγοντας πως είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστούν οι νόμοι για όλους να τελειώσουμε με σύστημα της οικονομικής εξουσίας κάποιων που έφερε την κοινωνία εδώ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για διαφάνεια, νομιμότητα, στην δικαιοσύνη, κράτος κατά του Μιντιακού κατεστημένου.

Αναφερόμενος στην Παιδεία είπε πως εμείς θελήσαμε να προωθήσουμε τον εκδημοκρατισμό της. Ήδη επαναφέραμε το πανεπιστημιακό άσυλο που το θεωρούμε πηγή δημοκρατίας και συνθήκη για ελεύθερη διακίνηση γνώσης, και θέλουμε μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς, να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας για το δολοφονικό χτύπημα στην Γαλλία και το προσφυγικό πρόβλημα είπε πως «η Ευρώπη θα ηττηθεί αν σηκώσει φράτχες, τείχη, κλείσει τα σύνορα και στρίψει σε ακροδεξιές θέσεις. Η αλληλεγγύη μεταξύ λαών, είπε, είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τραγωδία προσφυγικών ροών από Συρία και αλλού. Σήμερα οφείλουμε να απομονώσουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπηας.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας εκ μέρους δημοκρατικής πολιτείας στους βουλευτές και βουλευτίνες που πήραν μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, φυλακίστηκαν και βίωσαν σκληρό πρόσωπο. Προέρχομαι, είπε, από άλλη γενιά, αγέννητη τότε, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τον θαυμασμό και ευγνωμοσύνη σε εκείνους που δεν δίστασαν να δώσουν στον αγώνα τα νιάτα τους και την ζωή τους για να μπορούμε σήμερα εμείς να μιλάμε. Στα υπόγεια ΕΑΤ ΕΣΑ γράφτηκαν οι πιο φωτεινές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Το σύνθημα ψωμί παιδεία ελευθερία, είναι επίκαιρο και στοίχημα που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση αυτή Διεκδίκηση για αγώνες που έρχονται, για να υλοποιήσουμε όραμα, για ανάκτηση λαϊκής κυριαρχίας, εμβάθυνση δημοκρατίας, διαφύλαξη κοινωνικής συνοχής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε