Πολιτική

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Washington Group: Έτσι αποφάσισαν τα έκτακτα μέτρα για την Ελλάδα χωρίς την… Ελλάδα – Ο ρόλος κλειδί του Σόιμπλε

- Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση του Washington Group εκτός από Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ
- Η μυστική συνάντηση έγινε στις 15 Απριλίου στην έδρα του ΔΝΤ
- Το ραντεβού για την Ελλάδα είχε συμφωνηθεί εβδομάδες πριν
- Το non paper του Σόιμπλε και η στάση των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Ισπανίας
- Γιατί δεν κλήθηκε στη συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
- Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στα έκτακτα μέτρα 3,6 δισ. που καλείται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση

Αποφάσισαν για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το διαβόητο Washington Group συναντάται για να αποφασίσει τις… τύχες μιας χώρας. Και αυτή τη φορά, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 15 Απριλίου, θέμα συζήτησης των ισχυρών “παικτών” που συγκροτούν το Washington Group ήταν η Ελλάδα.

Κυρίως, ήταν οι διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Όπως και να ‘χει, η Ελλάδα ήταν απούσα. Δεν κλήθηκε. Όπως δεν έχει κληθεί ποτέ στο παρελθόν από το 2011 όταν “γεννήθηκε” το Washington Group. Μόνο που αυτή τη φορά το μυστικό ραντεβού έγινε στην Ουάσινγκτον, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσία στην αμερικανική πρωτεύουσα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την εαρινή Σύνοδο του Ταμείου.

Το παρασκήνιο της μυστικής συνάντησης αποκαλύπτει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής. Οι πιο μεγάλη “παίκτες” της ευρωπαϊκής οικονομίας μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν συναντήθηκαν για να συζητήσουν ξανά για την Ελλάδα. Ήθελαν να πάρουν μια απόφαση που θα έλυνε το μεταξύ τους αδιέξοδο: των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Ίσως γνώριζαν πως η απόφασή τους ενδεχομένως να είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά αυτό σίγουρα δεν τους ένοιαζε…

Αργά το απόγευμα της 15ης Απριλίου, λοιπόν, συναντήθηκαν η Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Πολ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Μάριο Ντράγκι με τον Μπενουά Κερέ από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Πιέρ Μοσκοβισί με τον Μ. Μπούτι από την πλευρά της Κομισιόν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Τόμας Βίζερ (επικεφαλής του EuroWorking Group) από τη μεριά του Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και της Ιταλίας Πιέρ Κάρλος Παντοάν.

Η Ελλάδα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης και εντύπωση προκάλεσε η μη πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου. Δεν επρόκειτο να κληθεί για έναν και απλό λόγο: από την ημέρα που «γεννήθηκε» το Washington Group, ποτέ, κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει.

Μπορεί η συνάντηση να ήταν μυστική αλλά δεν ήταν έκτακτη. Είχε αποφασιστεί εβδομάδες πριν και όσοι επρόκειτο να συμμετάσχουν γνώριζαν ότι θα βρίσκονταν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για μια «ελληνική συζήτηση». Το ακριβές θέμα ήταν που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή.

Λίγα 24ωρα πριν φτάσουν στην Ουάσιγκτον, η ιδέα ήταν ότι η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από το ελληνικό χρέος, αλλά από την Πέμπτη –και πριν καλά καλά φτάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα η ελληνική αποστολή– ήταν ξεκάθαρο ότι το χρέος δεν θα συζητηθεί. «Η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει εδώ», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Καθημερινή εκείνο το απόγευμα. Βασικό μέλημα όλων των πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος που βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον ήταν «να υπάρξει συμφωνία στα δημοσιονομικά», όπως τόνιζε ο ίδιος αξιωματούχος, θέλοντας να δείξει ότι αυτή θα είναι η βασική εξέλιξη των συζητήσεων, καθώς, χωρίς μια τέτοια συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

Ο ρόλος κλειδί του Σόιμπλε

Μερικά 24ωρα πριν τη συνάντηση του Washington Group, η γερμανική πλευρά είχε στείλει στους συμμετέχοντες ένα non paper στο οποίο εξηγούσε τον τρόπο με το οποίο θα λυνόταν το αδιέξοδο ως προς τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών για τα δημοσιονομικά μέτρα. Το ΔΝΤ δεν συμφωνούσε ότι τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ τα οποία έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους Ευρωπαίους θα έχουν το αποτέλεσμα του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα και υποστήριζε ότι θα φέρουν ως αποτέλεσμα μόλις 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, πολύ μακριά από το συμφωνημένο 3,5% του περασμένου Ιουλίου.

Στο γερμανικό non paper αναφερόταν η λύση για «έκτακτα μέτρα» που θα πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά αν δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Όπως υπήρχε και αναφορά στη νομοθέτηση των έκτακτων μέτρων, όπως τελικά ζήτησε από την Αθήνα το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στο Άμστερνταμ.

Συγχρόνως γινόταν αναφορά στο ότι, εφόσον οι Έλληνες θεωρούν ότι οι προβλέψεις τους είναι σωστές, τότε δεν θα έχουν πρόβλημα με αυτά τα μέτρα, καθώς δεν θα χρειαστεί και να τα πάρουν, αλλά είναι μία προληπτική δικλείδα. Όσον αφορά το χρέος, το γερμανικό έγγραφο ανέφερε ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόνο για τη διάρκεια του προγράμματος του ΔΝΤ (3-8 χρόνια) και όχι για αργότερα.

Κριστίν Λαγκάρντ και Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησαν πρώτοι το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έθιξε το θέμα των «έκτακτων προληπτικών μέτρων».

Ο Επίτροπος Οικονομικών φάνηκε μάλλον… απροετοίμαστος, αφού παρά το γερμανικό non paper δεν είχε μαζί του πρόταση πιθανών μέτρων. Η θέση του Σόιμπλε λίγο πολύ ήταν γνωστή μετά το non paper που είχε μοιράσει, αλλά ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «από τις συζητήσεις που είχε με τους Έλληνες ομολόγους του, τα περιθώρια για αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι περιορισμένες», ενώ τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να είναι ενωμένη.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Λουίς ντε Γκίντος τόνισε ότι «θα δεχθεί συζήτηση για το χρέος μόνο όταν τα μέτρα θα έχουν ληφθεί», ενώ θετικός για τα έξτρα μέτρα φάνηκε και ο Γάλλος υπουργός. Ωστόσο, αυτός, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, τόνισε ότι χρειάζεται η ελληνική πλευρά σαφήνεια ως προς την ελάφρυνση του χρέους.

Για την επικεφαλής του ΔΝΤ τα έξτρα μέτρα μπορούν να βρεθούν μόνο από φορολογία, καθώς οι περικοπές των δαπανών έχουν φτάσει στα όριά τους και ανέφερε ότι μάλλον περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις θα χρειαστούν.

Η συζήτηση αυτή και η συμφωνία για περαιτέρω μέτρα έδωσε λύση το αδιέξοδο και για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες οι θεσμοί έχουν κοινή στάση στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα