Πολιτική

Πλακιωτάκης: Αναμένονται τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την λειτουργία της κρουαζιέρας

«Ευελπιστώ ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα και αντιστοίχως και τα ελληνικά, για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει η κρουαζιέρα στη χώρα μας, και ίσως να είμαστε η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ευρώπης, που θα μπορέσει να επανεκκινήσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα», τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, συμμετείχε στο διαδικτυακό συνέδριο του «Olympia Forum», με θέμα την επόμενη ημέρα για την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, που οργάνωσε η εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου.

Όπως εξήγησε «η κρουαζιέρα είναι μία διεθνής δραστηριότητα που απαιτεί διεθνείς κανόνες, και αυτό που αναμένουμε, είναι τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει η κρουαζιέρα και να έχουμε έτοιμες τις κατευθυντήριες οδηγίες. Από κει και πέρα, εμείς, σε συνεργασία πάντοτε με τους ειδικούς επιστήμονες, θα διαμορφώσουμε τα δικά μας πρωτόκολλα για να μπορέσει η κρουαζιέρα να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε και για την εθνική στρατηγική λιμένων, η οποία όπως είπε, χρειάζεται επικαιροποίηση τονίζοντας πως «είμαστε σε μία διαδικασία επανανασύνταξης, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι σίγουρα υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης των λιμενικών υποδομών της χώρας». Η περαιτέρω αξιοποίηση, σύμφωνα με τον υπουργό, «προϋποθέτει περισσότερες επενδύσεις και εκσυγχρονισμό στις υποδομές, για αυτό με βάση το σχέδιο νόμου το οποίο βγήκε στη διαβούλευση, επιτέλους η χώρα μας θα αποκτήσει θεσμοθετημένη νησιωτική πολιτική, αφού μέσα στον νόμο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα οποία μπορούμε να επενδύσουμε σε συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές. Επειδή ακριβώς, το κονδύλι το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Ναυτιλίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι μόλις 4,5 εκατομμύρια ευρώ, εμείς θέλουμε να το αυξήσουμε, για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και με την σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πακέτο 50 με 60 εκατομμυρίων ευρώ».

«Αυτά τα χρήματα», συμπλήρωσε, «θα μπορέσουμε να τα επενδύσουμε σε συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές της χώρας, βάσει βεβαίως και συγκεκριμένων μελετών ωριμότητας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο βέλτιστο βαθμό τα λιμάνια μας, που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελούν ατμομηχανές ανάπτυξης σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο».

Επίσης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, αφού τα λιμάνια μας βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία και το κάθε ένα έχει συγκεκριμένο συγκριτικό πλεονέκτημα, για αυτό θα πρέπει να επενδύσουμε στα συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα, προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση για κάθε ένα ξεχωριστά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση GPO: Πτώση 1,6% για ΝΔ μετά τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, υποχωρούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κόμματα ανεβαίνουν
Το 74,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση των Τεμπών ενώ το 73,5% πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση
Δημοσκόπηση GPO: Πτώση 1,6% για ΝΔ μετά τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, υποχωρούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κόμματα ανεβαίνουν
«Δεν έθεσα ποτέ θέμα ασφάλειας» λέει ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ για το υπόμνημα στο Μαξίμου μετά τα Τέμπη
«Πρότεινα την επί διετία τουλάχιστον αναστολή της λειτουργίας των επιβατικών συρμών, όχι για λόγους ασφαλείας, αλλά για να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία»
Τέμπη: «Δεν έθεσα ποτέ θέμα ασφάλειας» λέει ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ για το υπόμνημα στο Μαξίμου