Υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής, Νικολάου Βούτση, ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, οι εργασίες της ΚΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων (2016-2017).
Οι «έφηβοι βουλευτές», συγκροτημένοι στις Ομάδες οι οποίες λειτούργησαν τις προηγούμενες ημέρες, προσήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και προτάσεις, αλλά και να καταθέσουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από τις συζητήσεις και τα βιωματικά εργαστήρια, πάνω στις έξι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν, μέσα από το πρίσμα του ενεργού πολίτη: δημοκρατικό σχολείο, ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτισμός, κοινωνική αλληλεγγύη, ψηφιακή εποχή, περιβάλλον.
Στη συνέχεια οι «έφηβοι βουλευτές» συνεδρίασαν σε ολομέλεια, προεδρεύοντος του προέδρου της Βουλής και παρουσία των βουλευτών, μελών της κυβέρνησης, του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και άλλων επισήμων. Ξεχωριστή στιγμή ήταν αυτή κατά την οποία ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι η παρουσία νέων ανθρώπων στο ιστορικό Μέγαρο της Βουλής δίνει ελπίδες για την ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών.
Καλωσορίζοντας τους εφήβους βουλευτές, ο Νίκος Βούτσης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι ο καθιερωμένος πια θεσμός της «Βουλής των Εφήβων» έχει εδραιώσει τη συνεργασία και με άλλους φορείς που σχετίζονται με θέματα νεολαίας, διευρύνοντας παράλληλα το πεδίο δραστηριοτήτων του. «Αυτές οι αλλαγές δίνουν στη “Βουλή των Εφήβων” έναν χαρακτήρα πιο σφαιρικό και πιο ολοκληρωμένο, δίνοντας επιπλέον στο πρόγραμμα αυτό χαρακτηριστικά διάρκειας και συνέχειας» είπε ο Νίκος Βούτσης.
Αναφερόμενος στο κεντρικό θέμα της φετινής Συνόδου, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι τα ζητήματα δημοκρατίας και δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως επίκαιρα, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε επίπεδο Ελλάδας, «όπου το καθεστώς επιτροπείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα τα τελευταία επτά χρόνια, έχει αναδείξει ένα σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων».
«Η άσκηση της πολιτικής δεν πρέπει να αφορά μόνο μια χούφτα ανθρώπων που βρίσκονται στο τιμόνι της διακυβέρνησης, αλλά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και έσπευσε να επισημάνει ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων» αποτελεί διαχρονικά μια έμπρακτη απόδειξη ότι ο αυθορμητισμός και η φρεσκάδα της σκέψης των νέων ανθρώπων μπορούν να αποτελέσουν αφορμές για το άνοιγμα νέων πεδίων σκέψης και να θέσουν νέους προβληματισμούς αναφορικά με ζητήματα που παραδοσιακά ανήκουν στη σφαίρα προβληματισμού των ενηλίκων.
«Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο που σήμερα, στα έδρανα της Βουλής βρίσκεστε εσείς, οι έφηβοι, οι μελλοντικοί ψηφοφόροι, εργαζόμενοι πολίτες, κάποιοι από εσάς ίσως και βουλευτές αυτής της χώρας, κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια, και διαπραγματεύεστε καίρια και ουσιώδη θέματα πολιτικού περιεχομένου» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, που δήλωσε ότι η σχέση των πολιτών με τους κρατικούς θεσμούς έχει κλονιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και κατά συνέπεια η παρουσία νέων ανθρώπων στο ιστορικό Μέγαρο της Βουλής δίνει ελπίδες για την ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών.
Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα «Ενεργός πολιτειότητα: συστατικό στοιχείο Δημοκρατίας» στο οποίο οι «έφηβοι βουλευτές» ανέδειξαν την καθοριστική συμβολή του ενεργού πολίτη στην προάσπιση και στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, ενώ στο δεύτερο μέρος ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε σε ερωτήσεις τους. Οι έφηβοι βουλευτές διατύπωσαν πρωτότυπες προτάσεις, όπως η συστηματική συμμετοχή των εφήβων σε προγράμματα υπό την αιγίδα της Βουλής, με αιχμή τον πολιτισμό, η υιοθέτηση δημόσιων χώρων για πολιτιστικά δρώμενα, η προώθηση ψηφιακών εφαρμογών με ιστορικούς περιπάτους σε ιστορικά τοπία των πόλεων, καθώς και δια-σχολικές συνεργασίες και φεστιβάλ.
Στην ενότητα «κοινωνική αλληλεγγύη», κατά τη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων επισημάνθηκε η σημασία δημιουργίας περισσότερων εθελοντικών προγραμμάτων σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, είτε στον πολιτισμό, είτε στην επιστήμη, είτε σε οποιαδήποτε καθημερινή πράξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. «Ο εθελοντισμός είναι η ιδανική απάντηση στην απραξία, την τάση αποστασιοποίησης από τα κοινά προβλήματα του τόπου» ανέφεραν οι έφηβοι βουλευτές.
«Ούτε δαιμονοποιούμε, ούτε και θεοποιούμε» είπαν τα παιδιά κατά την ανάπτυξη της ενότητας «έφηβοι ενεργοί πολίτες και ψηφιακή εποχή». Οι έφηβοι βουλευτές επισήμαναν τους κινδύνους απώλειας της ιδιωτικότητας με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την έκταση που έχει προσλάβει το φαινόμενο της παραπληροφόρησης.
«Κλειδί» αναδείχθηκε το σχολείο, με την ενσωμάτωση προγραμμάτων ικανών για την δημιουργία ψηφιακών πολιτών, που θα γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Κρίσιμος παράγοντας χαρακτηρίστηκε ο επαναπροσδιορισμός των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με περισσότερο βιωματική εκπαίδευση των μαθητών.
Στην ενότητα «ενεργοί πολίτες και περιβάλλον» υπογραμμίστηκε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη νέα γενιά και η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η διάδοση της χρήσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων. «Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε, αρχικά σε προσωπικό και στη συνέχεια σε συλλογικό επίπεδο» ανέφεραν οι έφηβοι βουλευτές και υπογράμμισαν την σημασία της ατομικής ευθύνης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Φωτό από: Eurokinissi