Αποτίμηση της 3ήμερης κοινοβουλευτικής “μάχης” κάνουν στο “γαλάζιο” στρατόπεδο, κωδικοποιώντας τα “ωφέλη” αλλά και τα αρνητικά σημεία που αναδείχτηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης επί της Πρότασης Μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι βγήκε ωφελημένη από την συζήτηση που παρέπεμπε σε… “πρόβα εκλογών” και ήταν προφανώς η τελευταία συνεδρίαση σε επίπεδο αρχηγών πριν από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Οι εκτιμήσεις – Τα “θετικά” σημεία
Στα “θετικά” μετρούν το γεγονός ότι οι υπουργοί, οι βουλευτές και χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του, ανέδειξαν το έργο της σημερινής κυβέρνησης σε όλα τα πεδία – από την οικονομία και την εξωτερική πολιτική ως το κράτος δικαίου – δίνοντας τη δυνατότητα της σύγκρισης με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την περίοδο 2015 – 2019.
Επιπλέον εκτιμούν ότι δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ νέου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής, κάτι που ενισχύει το προφίλ της Ν.Δ. στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Στο θέμα των παρακολουθήσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι από την τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε ότι είχε ενημέρωση από… δικά του δίκτυα για τα πρόσωπα που ήταν υπό επισύνδεση από την Ε.Υ.Π. και ότι δεν περίμενα την ΑΔΑΕ για να αποκτήσει εικόνα. Προς επίρρωση παραπέμπουν στην παραδοχή Τσίπρα ότι έδωσε συγκεκριμένα ονόματα στον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστο Ράμμο για… απλή επιβεβαίωση, την οποία χρησιμοποίησε, όπως σημειώνουν πηγές της Ν.Δ. για να δημοσιοποιήσει τα ονόματα από το βήμα της Βουλής.
Στον αντίποδα τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε πληροφόρηση και ότι ανέδειξε το “παιχνίδι” του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς.
“Ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;», διερωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Η επιστολή του κ. Ράμμου είχε ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Άλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε” επέμενε ο Κ. Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να πάρει επάνω του κάθε ευθύνη που καταλογίζει η κυβέρνηση στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ για το “σπάσιμο” του απορρήτου.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγ. Πικραμμένου ότι “ο κ. Ράμμος δεν ενεργεί ως δικαστής αλλά ως διοικητικό όργανο”.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξετέθη στην κοινή γνώμη μη δίνοντας απαντήσεις για τις σακούλες με τα «μαύρα» χρήματα στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα, για να στηθεί το λεγόμενο “SYRIZA channel”.
Τα… “αρνητικά” σημεία
Στο “γαλάζιο” στρατόπεδο επισημαίνουν ως… “αρνητική εικόνα” για την κοινή γνώμη, το ό,τι απαντήσεις επί της ουσίας δεν δόθηκαν. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό, από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός, όπως τονίζουν, έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε.
Μετά την Πρόταση Μομφής, τι…;
Στην κυβέρνηση πλέον, μετά την αναμενόμενη καταψήφιση της Πρότασης Μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνουν όλο το βάρος στην επόμενη ημέρα. Αν και γνωρίζουν ότι η Κουμουνδούρου θα επαναφέρει συνέχεια τη συζήτηση στο θέμα των παρακολουθήσεων, με βάση και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. στέκονται στο γεγονός ότι το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες είναι η διαχείριση της ακρίβειας.
Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι στο δρόμο προς τις εκλογές η Ν.Δ. θα “κεφαλαιοποιήσει” πολιτικά τα μέτρα στήριξης που έχει δρομολογήσει για τους επόμενους μήνες, ενώ πολιτικά οφέλη προσμένει και από τη λήψη νέων μέτρων που βρίσκονται προς επεξεργασία στο τραπέζι, με βάση το δημοσιονομικό χώρο του 1,2 δις ευρώ που φέρεται να προκύπτει.