Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μιλά στο Newsit για όλους και για όλα. Τι λέει για τους στόχους του, τη συνυποψήφια του Μαρία Γιαννακάκη και τι απαντά σε όσους τον επικρίνουν ως "εκλεκτό" του Φώτη Κουβέλη.
Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς θα γίνει στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 εως τις 7 Ιουνίου.
Ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος ανήκει στη γενιά των 35αρηδων μιλά για τους στόχους του και εξηγεί στο Newsit γιατί διεκδικεί την για πολλούς “ηλεκτρική”…καρέκλα του προέδρου!
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε “η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει τη Δημοκρατική Αριστερά ως μια δύναμη της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς που μπορεί να προσφέρει στη χώρα. Πρέπει όμως να γυρίσουμε σελίδα, να γίνει το τολμηρό βήμα προς μια προοδευτική πολιτική και όχι προς τη συντήρηση κατεστημένων δομών.
Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε θετικά με στόχο να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και σε αυτή την πρόκληση δηλώνω παρών. Ξέρετε θα ήταν εξαιρετικά εύκολο για εμένα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να παρακολουθώ τις εξελίξεις από απόσταση, αλλά δεν είναι της δική μου αντίληψης μια τέτοια συμπεριφορά. Σε όλη μου την πορεία στην ΔΗΜΑΡ, ποτέ δεν αρνήθηκα να συνεισφέρω σε οποιαδήποτε θέση στη συλλογική μας προσπάθεια και αυτό πράττω και σήμερα.
Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε απορρυθμίσεις, η τωρινή κυβέρνηση έχει πολλά απορρυθμιστικά στοιχεία στην πολιτική της και ακριβώς σε αυτό το σημείο η ΔΗΜΑΡ είναι χρήσιμη, δηλαδή ως μεταρρυθμιστική δύναμη της αριστεράς. Ο πρώτος στόχος μετά το συνέδριο είναι να έχουμε ξανά διακριτό πολιτικό πλαίσιο”.
“Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στην κοινωνία μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα” επισημαίνει ο κυριος Θεοχαρόπουλος και συνεχίζει λέγοντας “γιατί τα κόμματα υπάρχουν όχι για να είναι χρήσιμα στα στελέχη τους αλλά για να είναι χρήσιμα για την κοινωνία. Θεωρώ οτι βεβαίως και έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν, δεν είναι όμως η ώρα για παρελθοντολογία, είναι η ώρα να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον.
Πρέπει να βρεθεί διέξοδος από το αδιέξοδο για τη χώρα και τα κόμματα είναι χρήσιμα όταν έχουν κάτι ξεκάθαρο πολιτικό να πούνε. Αυτό βέβαια αρκεί να αποδειχτεί. Ο,τι δηλαδή η πολιτική μας θα μπορέσει να ακουμπήσει ξανά τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας.
Η παρουσία άλλωστε στην πολιτική σκηνή είναι μια δυναμική σχέση. Κάποτε ο Συνασπισμός είχε μείνει εκτός Βουλής και έφτασε να έχει την εξουσία. Το ζήτημα είναι αν η ΔΗΜΑΡ και αυτό θα προσπαθήσω κι εγώ, μετά το συνέδριο θα μπορέσει να δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα και να συναντηθεί ξανά με τις ιδρυτικές αρχές της ανανεωτικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού”.
“Οσον αφορά το πρώτο” απαντά “γενικότερα στην πολιτική σκηνή αρχίζουμε να εμπιστευόμαστε τους νέους ανθρώπους, την ανανέωση δηλαδή, τα άτομα της δικής μου γενιάς για να προσπαθήσουν να δώσουν το στίγμα τους σε αυτή τη διαδικασία. Με αυτή την αφορμή να σας πω οτι εμείς στη ΔΗΜΑΡ προχωρήσαμε στην ανανέωση με 22 στελέχη της νέας γενιάς, οι οποίοι γεννηθήκανε μετά το 1974. Είμαστε 35αρηδες που δηλώνουμε παρόντες σε αυτή τη διαδικασία. Βέβαια η ανανέωση δεν αρκεί να είναι μόνο ηλικιακή, χρειάζεται ανανέωση και ιδεών και πολιτικών πρακτικών. Είναι ευχάριστο που αυτό σε όλο το πολιτικό σύστημα αρχίζει πλέον να κατακτιέται για να μπορέσουμε να έχουμε και μια άλλη νότα προς το μέλλον.
Σε οτι έχει να κάνει με το αν είμαι ο εκλεκτός του Κουβέλη, νομίζω οτι η πορεία μου έχει αποδείξει πως λειτουργώ όλο το προηγούμενο πολιτικό διάστημα αλλά και στην τρέχουσα περίοδο. Συμμετέχω στα όργανα της ΔΗΜΑΡ από την ιδρυση της και έχω εκλεγεί σε διάφορες θέσεις από το συνέδριο, συνεπώς δε χρειάζεται να πω οτι λειτουργώ συλλογικά για να πετύχουμε τους στόχους μας και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Τον ρωτάμε τι θα κάνει αν δεν εκλεγεί πρόεδρος εκείνος αλλά η συνυποψήφια του Μαρία Γιαννακάκη για να λάβουμε την απάντηση “πρέπει να προχωρήσουμε συλλογικά την επόμενη μέρα και να εγγυηθούμε την ενότητα του κόμματος με στόχο να μπορέσουν να υλοποιηθουν οι βασικές ιδρυτικές μας αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως θα είμαι παρών και θα είμαι αρωγός σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.
Ο στόχος ξέρετε ειναι να προχωρήσουμε μπροστά, δεν είναι μια προσωπική ατζέντα η διαδικασια αυτή. Το συνέδριο θα πάρει την σωστή πολιτική απόφαση την οποία στη συνέχεια θα την υπηρετήσει ο υποψήφιος ο οποίος θα εκλεγεί από το συνέδριο.
Συνεπώς δεν πρόκειται για μια προσωπική κόντρα αλλά πρόκειται ουσιαστικά για μια συνυποψηφιότητα. Από την πλευρά μου την επόμενη μέρα, θα υπηρετήσω σε κάθε περίπτωση όπως θα το αποφασίσουν οι σύνεδροι τη συλλογικότητά μας” είπτε τέλος ο υποψήφιος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο newsIT:
Είναι από την Βέροια Ημαθίας, ανήκει στη γενιά των 35άρηδων και είναι Διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας Α.Π.Θ. Έχει διδάξει, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ένα σημαντικό εύρος μαθημάτων στον Τομέα της Αγροτικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με αντικείμενο την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης και την οικονομική περιβάλλοντος.
Στις επιστημονικές του δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται περισσότερες από 50 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και διεθνή επιστημονικά βιβλία. Διατέλεσε Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠ.Α.Α.Τ. από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013, όπου και παραιτήθηκε καθώς η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση. Στη Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει από την ίδρυση της.
Τον Ιανουάριο του 2014 μετά το 2ο Συνέδριο εκλέχθηκε στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε, μετά το 3ο Συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2014.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ