Μετά την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίου κι έως ότου το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει για τον διορισμό του νέου προέδρου του ΣτΕ, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος.
Για τις υποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου καθήκοντα προέδρου θα ασκεί η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ, ενώ για την υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Χρίστος Ράμμος.
Με μια άνευ ιστορικού προηγουμένου απόφαση και με μια δήλωση με πολιτικές και δικαστικές αιχμές, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμά του. Ο κ. Νικόλαος Σακελλαρίου με την μακροσκελή του δήλωση που έπεσε σαν βόμβα και δεν έχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά, εξεπέλυσε επίθεση εναντίον όσων με την πρακτική των διαρροών όπως είπε δεν του επέτρεπαν να επιτελέσει τα καθήκοντά του. Μίλησε για απαράδεκτη παραβίαση των δικαστικών απορρήτων που έχει επιφέρει πλήγμα στο κύρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και είπε ακόμα ότι φοβάται πλήρη εξαθλίωση των συνταξιούχων. Ο κ. Σακελλαρίου εμφανώς συγκινημένος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την θέση του. Ο κ. Σακελλαρίου – η παραίτηση του οποίου έγινε δεκτή – παρότι θα αποχωρούσε από την θέση του τον Ιούνιο, εξήγησε ότι πήρε την απόφαση αυτή μετά από 42 χρόνια δικαστικής σταδιοδρομίας, γιατί όπως είπε μαζί με συναδέλφους του από τα πρώτα Μνημόνια είχαν εκφράσει την «μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του Μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επι του θεσμικού». Αίσθηση προκάλεσε το κλείσιμο της δήλωσης του παραιτηθέντος ανώτατου δικαστικού λειτουργού με την φράση «υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν δέχθηκε ο κ. Σακελλαρίου πιέσεις, η απάντηση ήταν αρνητική. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι στον χαρακτήρα του να αποδέχεται πιέσεις ή παραινέσεις από όπου κι αν προέρχονται αυτές.