Το Βερολίνο επιμένει ότι οριστική λύση για το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να δοθεί αν η ευρωζώνη δεν αναλάβει τη συνολική οικονομική διαχείριση της χώρας
Ήδη από χθες το είπε σαφέστατα ( με επιστολή που απέστειλε από κοινού) το οικονομικό επιτελείο της Ολλανδίας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, όπως μετέδωσε το Reuters, είπε πως: «Σε ακραίες περιπτώσεις, μία χώρα θα μπορούσε να τεθεί υπό επιτροπεία εάν ζητήσει οικονομική βοήθεια». (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ)
Εδώ πρέπει να θυμηθούμε ότι η χώρα έχει ήδη ζητήσει βοήθεια και πως ήδη η τρόικα επιβάλει τους κανόνες του παιχνιδιού.
Η επιτροπεία όμως σημαίνει κάτι… παραπάνω. Ουσιαστικά σημαίνει ότι η οικονομική διακυβέρνηση περνάει στα χέρια άλλων.
Όπως είπε ήδη ο Ε. Βενιζέλος στη Βουλή : “Προ πολλού τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά η εθνική κυριαρχία έχει μια διάσταση οικονομική και αυτή η διάσταση έχει επίσης κόστος…. Πρέπει να πούμε αλήθειες ότι ναι έχει περιοριστεί η δημοσιονομική κυριαρχία είναι δύσκολο να στέκεσαι στην ευρωζώνη όταν είσαι ο δανειζόμενος” (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ)
Καθώς λοιπόν η Ολλανδία πολλές φορές “εκφράζει” απόψεις που ακούμε από τη Γερμανία η “επιτροπεία” ίσως αποτελεί τη μετάφραση της “ανάγκης αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών” που είχε πει τόσο η Καγκελάριος, Α. Μέρκελ όσο και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποιο πολιτικό κόμμα, ποια κυβέρνηση, θα πει το ναι σε κάτι τέτοιο, ποιος δηλαδή θα παραδώσει την διακυβέρνηση (οικονομική διακυβέρνηση ισούται με πλήρη διακυβέρνηση ενός κράτους) της Ελλάδας.
Η απάντηση είναι “κανένα” και αυτό σημαίνει είτε εκλογές, είτε κυβέρνηση από συνασπισμό κομμάτων (το ένα δεν αποκλείει το άλλο).
Κάποιοι μάλιστα βλέπουν ότι τα ενδεχόμενα δεν είναι μακρυά. Ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται να βιάζεται να δώσει έστω μια προσωρινή λύση για την Ελλάδα υπό τον κίνδυνο να επεκταθεί η κρίση σε μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και μετά η Ισπανία.
Η, έστω, προσωρινή λύση όμως θα σημάνει και παράδοση των κλειδιών;
Κάποιοι “ζεσταίνουν” αυτό το σενάριο βλέποντας τις δραματικές κινήσεις του πρωθυπουργού με συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με εκδότες και τον πρόεδρο της Ν.Δ.
Διαβάστε επίσης: