Πυρετό στο κυβερνών κόμμα προκαλεί ο «αψύς» Παύλος Πολάκης. Τον «άδειασαν» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην «σέντρα» τον βγάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάλυψη από τον Τσίπρα, που ζήτησε από τον υπουργό να κάνει διευκρινιστική δήλωση. Χαμήλωσε τους τόνους ο Πολάκης, αλλά η «ζημιά» έχει γίνει.
Ίσως όταν ο Παύλος Πολάκης αποφάσιζε να επιτεθεί μέσω των social media στον υποψήφιο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, δεν φανταζόταν ούτε το κύμα των αντιδράσεων που θα ξεσήκωνε, ούτε τη δεινή θέση στην οποία θα έφερνε την κυβέρνηση.
Ο Παύλος Πολάκης στοχοποίησε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, χτυπώντας ακριβώς στην αναπηρία του, δημοσιοποιώντας μάλιστα και το ΦΕΚ του διορισμού του, θεωρώντας πως τον «εγκαλεί».
«Αν διεκδικούσες ΙΣΕΣ ευκαιρίες κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι ετσι : (οπως δικαιουσουν ως ΑΜΕΑ) ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ να λες αυτα που λες!!!», έγραψε ο κ. Πολάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε αμέσως στο «κάδρο» το ίδιο τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας ντροπή το γεγονός πως κρατά τον «φαύλο» κ. Πολάκη στην κυβέρνηση.
Νόμιζα ότι και η αθλιότητα έχει όρια. Έκανα λάθος. Ντροπή κ. Τσίπρα που κρατάτε τον φαύλο Πολάκη στην κυβέρνησή σας.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) April 23, 2019
Ο σάλος όμως που είχε ξεσπάσει, δεν «μαζευόταν». Ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαχώριζαν τη θέση τους από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, όπως έκαναν οι κύριοι Μπαλάφας και Φίλης, που αντιλήφθηκε πως αυτό που «έπληξε» ο κ. Πολάκης δεν ήταν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, αλλά το «ήθος» του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν εκπροσωπεί βεβαίως (σ.σ. ο κ. Πολάκης) με όσα είπε το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπροσωπεί επίσης, αλλά αδικεί την προσπάθεια της κυβέρνησης, να ενισχύσει τον αγώνα των οικογενειών τους και των ίδιων των ΑμεΑ για μια, κατά το δυνατόν ισότιμη θέση στην κοινωνία μας. Και πιστεύω ότι πρέπει να βρει τρόπο να επανορθώσει αυτή την αστοχία του», ανέφερε ο Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής.
Η κρίση που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ο Παύλος Πολάκης κινδύνεψε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όταν ο Πρόεδρος της ΝΔ, εμφανώς οργισμένος, προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αφαιρώντας έτσι και την όποια -μάλλον απίθανη- δυνατότητα του πρωθυπουργού να απομακρύνει τον κ. Πολάκη.
Μονόδρομος για τον πρωθυπουργό η «κάλυψη» Πολάκη
Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί στριμωγμένη στη γωνία η κυβέρνηση εξαιτίας του αναπληρωτή υπουργού ή ακόμη και να έχει διαρροές σε μια ψήφο δυσπιστίας, ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι», μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ώστε επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή να μην είναι ο κ. Πολάκης, αλλά το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.
«Εμείς δεν θα σας κάνουμε την χάρη. Ενημερώστε τον κ. Μητσοτάκη ότι οποτεδήποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης θα μετατρέψω την συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση».
Ο κ. Τσίπρας είχε φροντίσει νωρίτερα να αποδώσει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο στην… καταγωγή του. «Επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας αν το ύφος του Πολάκη είναι καλό ή κακό αν είναι ευγενής ή αγενής αφού κατάγεται από τα Σφακιά και λόγω καταγωγής γνωρίζει το ύφος το αψύ των Σφακιανών», είπε ο πρωθυπουργός.
Το παρασκήνιο της κίνησης Τσίπρα
Πριν την κίνηση αυτή ωστόσο -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsit.gr– είχε σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σταθμίστηκαν οι συνέπειες της επίθεσης Πολάκη, αλλά και των αντιδράσεων που πολλαπλασιάζονταν, παίρνοντας μορφή χιονοστιβάδας.
Έτσι ο Παύλος Πολάκης δέχθηκε την «σύσταση» να κάνει διευκρινιστική δήλωση, σε σαφώς ηπιότερους τόνους, κάνοντας λόγο για… διαστρέβλωση των λόγων του.
Σαν να μιλάει σε… διάλεξη, ένας «αγνώριστος» Παύλος Πολάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εγώ διατύπωσα μια πολιτική κριτική σε μια δήλωση η οποία έλεγε κάποια πράγματα από τη στιγμή που ορθώς κάνει ο κ. Κυμπουρόπουλος και εκτίθεται στο πολιτικό πεδίο. Το ερώτημα είναι αυτό που διατύπωσα πριν: αυτά τα μέτρα, τα θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων, που δημιουργούν την κοινωνία των ίσων ευκαιριών για τους αναπήρους, αν τα θεωρούν χάρες που θέλουν να καταργήσουν. Αυτό είναι το ουσιαστικό ερώτημα, πέρα από την όποια διαστρέβλωση προσπαθεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα της αντιπαράθεσης»
«Ο Πολάκης έχυσε πάλι την καρδάρα με το γάλα»
Μετά την αντιπαράθεση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετρούν «κέρδη» και «ζημιές». Με την μετατροπή της συζήτησης σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αποφεύγει τις πιθανές διαρροές από μια ψηφοφορία για τον κ. Πολάκη.
[read4more]
Ωστόσο έχει βάλει «απέναντι» όχι μόνον τον κ. Μητσοτάκη -που πλέον ταυτίζει τον κ. Πολάκη με τον κ. Τσίπρα κάνοντας μάλιστα λόγο για ακροδεξιά ρητορική- αλλά και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ήδη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του κυρίου Πολάκη, θεωρώντας ρατσιστικό τον λόγο του.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική και η δήλωση του υποψήφιου με τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωβουλευτή, Αντώνη Ρέλλα, που είναι επίσης ΑμεΑ: «Ο συνανάπηρος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, δεν χρειάζεται αυτόκλητους σωτήρες και ξέρω ότι θα υπερασπιστεί μόνος του τα λεγόμενά του για αυτό και προτιμώ να μη σπεύσω να κάνω πραγματολογική ανάλυση της δήλωσής του. Ούτε θα μπορούσα βέβαια ποτέ να υπερασπιστώ την πρακτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να δημοσιεύσει κάτω από τη δήλωση του Στέλιου το ΦΕΚ διορισμού του σε προσωποπαγή θέση… Αν το ελληνικό κράτος δομηθεί με τρόπο που κάθε ανάπηρος άνθρωπος θα έχει ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά, θα πάψουμε και στη χώρα μας να θεωρούμε ηρωισμό – αν όχι θαύμα – την πρόοδο και διάκριση μιας κωφής δικηγόρου στο χώρο της εργασίας της, θα σταματήσει να μας δημιουργεί ρίγη συγκίνησης ο χρήστης αμαξιδίου που φροντίζει και παίζει με τα παιδιά του στο πάρκο, δεν θα απορούμε που ο τυφλός γείτονάς μας μπορεί να ζει αυτόνομα στο διαμέρισμά του. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να κρίνουμε τον Στέλιο, τον Αντώνη και τον κάθε ανάπηρο υποψήφιο ισότιμα με τους υπόλοιπους για τις πολιτικές τους θέσεις και τη δημόσια δράση τους και όχι με βάση τη βλάβη τους».
Ίσως το κλίμα να το αποτυπώνει καλύτερα η φράση έμπειρου κοινοβουλευτικού: «Ο Πολάκης κατάφερε πάλι να χύσει την καρδάρα με το γάλα».