Πολιτική

«Πόλεμος» κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια – «Αναχρονιστικές αντιλήψεις και υποκρισία»

“Διμέτωπο” με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την άρνηση τους στο νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια από την κυβέρνηση.

Σε μία προσπάθεια αποδόμησης των θέσεων τους, κι ενώ οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια βρίσκει απήχηση στον προοδευτικό χώρο – για τον οποίο “ερίζει” και η Ν.Δ. – το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για “αναχρονιστικές αντιλήψεις” του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη και “υποκρισία” από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

“Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ”

Στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου μπαίνει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο το Μαξίμου “αναγνωρίζει” ως τον βασικό του αντίπαλο στις Ευρωεκλογές.

“Πράσινο ΣΥΡΙΖΑ” χαρακτήρισε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. “Έχουμε την ίδια ρητορική, την ίδια επιχειρηματολογία κενή περιεχομένου και το ίδιο ύφος. Το ύφος μηδενισμού και απαξίωσης” δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, επιχειρεί να αναδείξει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ψάχνει προσχήματα για να μη στηρίξει τη νομοθετική πρωτοβουλία της, ενώ όλοι οι όροι που θέτει, όπως υποστηρίζει, προβλέπονται ήδη στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

Σε μια προσπάθεια να… “ακυρώσει” ένα προς ένα τα επιχειρήματα που προβάλλει ο κ. Ανδρουλάκης, η κυβέρνηση απαντά, μεταξύ άλλων, ότι:

-Το 70% των άρθρων αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στη στήριξη του (επιπλέον χρηματοδότηση κλπ.).

-Ενδυναμώνεται το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα είναι αυτοδιοίκητο και η διοίκησή του δεν θα διορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα ο κ. Μαρινάκης “κάρφωσε” το ΠΑΣΟΚ ότι οι “ελευθερίες” που τώρα δίνονται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αποτελούν προεκλογική πρόταση του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές.

-Δημιουργούνται κοινά προγράμματα ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη θα προσελκύσουν και ξένους φοιτητές, με οφέλη τόσο για την εκπαίδευσή, όσο και για την οικονομία.

-Υπάρχει μέριμνα για προσλήψεις ανά μία αποχώρηση, σε διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό.

-Θεσμοθετούνται αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, με τη δυνατότητα αναστολής της άδειας από την ΕΘΑΑΕ, την αρμόδια αρχή αξιολόγησης τους.

“Πείτε μας ποιο κριτήριο από αυτά που βλέπετε δεν σας ικανοποιεί; Τα πιο αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, ελάχιστος αριθμός σχολών, ελάχιστος αριθμός κύκλου σπουδών, προϋποθέσεις αυστηρές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, για την υλικοτεχνική υποδομή, πρόβλεψη για βιβλιοθήκες για συγκεκριμένους χώρους” τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, “πετώντας το γάντι” στο ΠΑΣΟΚ.

“Μετωπική σύγκρουση”

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή προχώρησε δε, ένα βήμα παρακάτω, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων στον χώρο της παιδείας, από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έσπευσε να απαντήσει μιλώντας για “φαιδρότητες” και να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι “κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια”,

“Υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ”

Στο στόχαστρο του Μεγάρου Μάξιμου μπαίνει και ο Στέφανος Κασσελάκης, με κυβερνητικά στελέχη να θυμίζουν με νόημα ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “επέλεξε να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, γιατί είχε την οικονομική δυνατότητα, ενώ για πολλά Ελληνόπουλα είναι απαγορευτικό να σπουδάσουν στο εξωτερικό”.

“Θα προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα γιατί δεν μπορούμε άλλο να πηγαίνουμε και να λέμε σε έναν Έλληνα φοιτητή «αν έχεις λεφτά», όπως είπε χθες ο κ. Κασσελάκης, «μπορείς να πας στη Σορβόννη», γιατί να πρέπει να υπάρχει εδώ και ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο;” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καταλογίζοντας στον κ. Κασσελάκη ότι “μέσα σε λίγα λεπτά συμπύκνωσε όλη την υποκρισία ενός συγκεκριμένου χώρου”.

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, στις 8 Μαρτίου, θα δοκιμαστεί εκ νέου η κοινοβουλευτική συνοχή του ΠΑΣΟΚ, κι ενώ ήδη, μία βουλευτής, η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει με την ψήφο της το νομοσχέδιο. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκτεθεί στο εκλογικό κοινό του και γενικότερα στα μάτια της κοινής γνώμης “με την υποκριτική του στάση”, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στην προσπάθεια του για δημοσκοπική ανάκαμψη.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα