Πολιτική

“Πόλεμος νεύρων” – Αποφασισμένη η Τουρκία για έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία. Που αποσκοπεί αυτή η στάση και τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες. Η απάντηση της Ελλάδας.

Απανωτές οι τουρκικές οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, που είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει τις παράνομες ενέργειες της γειτονικής χώρας. Μόλις μία ημέρα μετά την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφία, ανήμερα της 567η επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύθηκαν εφτά αιτήματα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται -σύμφωνα με την Τουρκία- εντός της υφαλοκρηπίδας της, αλλά… δεν είναι, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα (01.06.2020) ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίο επεδόθη αυστηρό διάβημα.

Click4more: Διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα, λέγοντας: “Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας”.

Και κατέληγε στη δήλωση του: “Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει”.

Που αποσκοπεί η Τουρκία – Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες

Για τις τουρκικές κινήσεις μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος επεσήμανε τη σημασία της λέξης «πρόθεση», καθώς η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και η δημοσίευση αφορά την «επιθυμία» της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας να κάνει έρευνες σε περιοχές που εμπεριέχονται στην οριοθέτηση ΑΟΖ του τουρκολυβικού μνημονίου.

«Θεωρώ ότι αυτό εντάσσεται μέσα σε έναν πόλεμο νεύρων που κάνει η τουρκική πλευρά προς την ελληνική, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Συρίγος τόνισε πως η θέση της Τουρκίας να προχωρήσουν οι έρευνες είναι δεδομένη και αυτό που έγινε είναι ένα ακόμη βήμα. Τα δεδομένα όπως είπε δεν έχουν αλλάξει, ενώ τα σημεία που δημοσιεύθηκαν στο χάρτη είναι ήδη γνωστά από το τουρκολυβικό μνημόνιο και από τον χάρτη που έστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου του 2020.

«Μας προετοιμάζει ότι τους αμέσως επόμενους μήνες, θα στείλει σεισμογραφικά στην ευρύτερη περιοχή. Δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο», τόνισε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε ότι θεωρεί πιο πιθανό να σταλούν προς το Καστελόριζο παρά προς την Κρήτη.

Το αίτημα των Τούρκων

Οι περιοχές, όπου επιθυμούν να κάνουν έρευνες πετραλαίου οι Τούρκοι είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η υφαλοκρυπίδα της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου τα σημεία δεν περιλαμβάνονται.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα