Τη στρατηγική της εν όψει της Συνόδου Κορυφής, σε λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την προσδοκία, μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας σε όλη την γηραιά ήπειρο, να συμφωνηθεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.
Να υπάρξει μια κοινή δράση για τη διαχείριση της κρίσης στην χονδρική αγορά προμήθειας φυσικού αερίου με εναρμονισμένες πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις.
Και, εκτός από τις κοινές αγορές που θα επιτρέψουν να έχουν τα κράτη – μέλη καλύτερο διαπραγματευτικό βάρος έναντι των προμηθευτών, το ζητούμενο είναι να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου και να σπάσει τη σχέση μεταξύ της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με ενιαία φωνή οι χώρες του Νότου στις Βρυξέλλες
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετείχε την περασμένη Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των χωρών του Νότου, προκειμένου να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Σε κοινή γραμμή Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αναμένεται να υπερτονίσουν ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις, όχι μόνο για οικονομικο-κοινωνικούς λόγους αλλά και για πολιτικούς.
Από τη μία, για να προστατευθούν οι πολίτες από τις συνέπειες των ανατιμήσεων που προκαλούν οι αυξήσεις στην ενέργεια, και από την άλλη γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος η ενεργειακή κρίση «να επαναφέρει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη», όπως αναμένεται να τονίσουν.
Το καλό και το… κακό σενάριο για το τέλος του πολέμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται όλα τα σενάρια για τον χρονικό ορίζοντα τερματισμού του πολέμου, με το βλέμμα στραμμένο στον αντίκτυπο που θα έχει στην Ελλάδα η αναταραχή στις διεθνείς αγορές, λόγω του Ουκρανικού.
Το καλό σενάριο φέρεται να είναι ο πόλεμος να διαρκέσει ως τα τέλη Μαρτίου, και από τις αρχές Απριλίου να ξεκινήσει σταδιακά η ομαλοποίηση της αναστάτωσης στις αγορές παγκοσμίως… Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός για το 2022 δεν θα κινδυνεύσει επικίνδυνα.
Το απευκταίο σενάριο είναι να επεκταθεί ως τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, κάτι που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επέκταση των μέτρων στήριξης που έχει ήδη εξαγγείλει ως τον Ιούνιο ή και να χρειαστεί να προβεί και σε άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις.
Μία τέτοια εξέλιξη όμως συνεπάγεται περαιτέρω δημοσιονομικά βάρη, την ώρα που η χώρα είναι ακόμη σε εποπτεία… Κάτι τέτοιο θα αύξανε το δημόσιο χρέος, θα υπονόμευε την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και το μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Είναι πιθανή μια γενναία παρέμβαση της Ε.Ε.;
Η Αθήνα μέσα σε αυτό το τοπίο, επιμένει σε μια ευρωπαϊκή απάντηση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της ακρίβειας, καθώς οι εθνικοί προϋπολογισμοί, ειδικά των χωρών του Νότου, δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το “γιγαντιαίο” βάρος στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την ελληνική πρόταση έξι σημείων που μελετά η Κομισιόν, προκειμένου να κάνει την τελική της εισήγηση στους ηγέτες την ερχόμενη Πέμπτη.
Η αρνητική δε, στάση της Γερμανίας, πριν από λίγες ημέρες στις Βερσαλλίες, στην πρόταση Μακρόν για την έκδοση ευρωομολόγου, που θα ενίσχυε τις οικονομίες των κρατών – μελών για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια, οδηγεί σε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν στη Σύνοδο θα πετύχουν οι “27” να συμφωνήσουν σε γενναίες παρεμβάσεις.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση» επιμένει η Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, ότι, σύμφωνα με έγκυρες αναλύσεις, το κόστος της ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ξεπερνώντας το ρεκόρ που καταγράφηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό…!