Site icon NewsIT
06:19 | 03.03.22

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το σχέδιο της Ελλάδας για τους πρόσφυγες – Πού θα μένουν και θα δουλεύουν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το σχέδιο της Ελλάδας για τους πρόσφυγες – Πού θα μένουν και θα δουλεύουν
Ευαγγελία Τσικρίκα

Σχέδιο για την υποδοχή και φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, με πυρήνα την Ευρωπαϊκή Οδηγία Προσωρινής Προστασίας. Οι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία θα έχουν ειδικό καθεστώς παραμονής διαμονής 12 μηνών, δικαίωμα στην εργασία και στην εκπαίδευση αλλά και δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

«Ομπρέλα προστασίας» στους πρόσφυγες

Μέχρι χθες τα σύνορα της Ελλάδας είχαν περάσει 1.841 κατατρεγμένοι πολίτες. Σε αντίθεση με τους παράτυπους πρόσφυγες και μετανάστες από μακρινές ηπείρους, που απαιτείται να εξασφαλίσουν άσυλο για την παραμονή στη χώρα μας, οι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία θα βρίσκουν καταφύγιο στη Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε., έχοντας εξασφαλισμένη… “ομπρέλα προστασίας”, η οποία προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο newsit.gr, οι συγκεκριμένοι πολίτες είναι πρόσφυγες από μία χώρα που έχει δεχθεί παράνομη εισβολή πολέμου, συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται άμεσα, ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν στο ασφαλές έδαφος της Ευρώπης. 

Πρόνοια για τη φιλοξενία 5.000 ανθρώπων σε πρώτη φάση

Σε αυτή την πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει στέγη για 5.000 άτομα, ωστόσο όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, κανείς δεν έχει κάνει χρήση. Μέχρι στιγμής όλοι τους φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών, φίλων και γνωστών, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει μεγάλος αριθμός Ουκρανών που βρίσκεται στη χώρα μας.
Όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές δεν πρόκειται για χώρους φιλοξενίας σε δομές αλλά για σπίτια και δωμάτια.

Απλουστευμένες διαδικασίες για την είσοδο στην Ελλάδα

Οι Ουκρανοί μπαίνουν στην Ελλάδα με διαβατήρια με βιομετρικά χαρακτηριστικά, ενώ όσοι δεν διαθέτουν, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα, όπου θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η ουκρανική πλευρά αναλαμβάνει την ευθύνη της ταυτοποίησης της ουκρανικής εθνικότητας αυτών των ανθρώπων.

Η είσοδος Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτομάτως την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες συνολικά.

Εντός του διαστήματος των 90 ημερών, θα παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάση απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί για ακόμη ένα ή και δύο χρόνια εάν κριθεί απαραίτητο.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει κανέναν από αυτούς που έρχονται με την προσωρινή διαδικασία, εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να υποβάλει ατομικό αίτημα ασύλου. 

Ποιες θέσεις εργασίας ανοίγουν στην Ελλάδα για τους Ουκρανούς

Τα υπουργεία, υπό τον κεντρικό συντονισμό του Μαξίμου, καταρτίζουν κατάλογο θέσεων εργασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε επιχειρήσεις και συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας… Στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, τη βιομηχανία και σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, καθώς η Ουκρανία έχει μεγάλη τεχνογνωσία στο αντικείμενο αυτό.

Δίκαιος καταμερισμός στην ΕΕ

Η Ελλάδα είναι συντονισμένη με τους εταίρους και τις αποφάσεις της Ε.Ε.. Έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού κατανομής των ανθρώπων που θα  αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες τους και ήδη η Ε.Ε. αποφάσισε πέρα από το καθεστώς ειδικής Προσωρινής Διαμονής και απλούστευση των διαδικασιών, έτσι ώστε όσοι δραπετεύουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπορούν να φτάσουν γρήγορα στην Ευρώπη χωρίς να περάσουν από μακροχρόνιες διατυπώσεις στα σύνορα.

Ο πόλεμος που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία αναγκάζει την Ευρώπη να εφαρμόσει για πρώτη φορά μία Οδηγία που θεσπίστηκε προ εικοσαετίας, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα, για ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζικά εκτοπισμένων αλλοδαπών. 
Στο ελληνικό Δίκαιο, η διαδικασία προϋπάρχει με το Προεδρικό Διάταγμα 80 του 2006. 

650.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ευρώπη ως σήμερα

Μέχρι σήμερα. από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη. 

Η Οδηγία της Ε.Ε. για την Προσωρινή Προστασία προβλέπει άμεση προστασία στα άτομα που τη χρειάζονται και στοχεύει στο να αποφεύγεται η επιβάρυνση των συστημάτων ασύλου των κρατών μελών. 
Βάσει αυτής της πρότασης, οι Ουκρανοί υπήκοοι και τα άτομα που έχουν κάνει την Ουκρανία σπίτι τους, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που εκτοπίστηκαν λόγω της σύγκρουσης, θα έχουν δικαίωμα προστασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι μη Ουκρανοί υπήκοοι που διαμένουν νόμιμα στην Ουκρανία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα ή την περιοχή καταγωγής τους, όπως οι αιτούντες άσυλο ή οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και τα μέλη των οικογενειών τους, θα έχουν επίσης προστασία στην Ε.Ε.. 

Για τα ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους, η προσωρινή προστασία παρέχει δικαίωμα σε νόμιμη κηδεμονία και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Επιπλέον θα δημιουργηθεί μία “πλατφόρμα αλληλεγγύης”, την οποία τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα υποδοχής.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version