Στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο την εκρηκτική κατάσταση στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.
Στο «τραπέζι» του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις του πολέμου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι έντονος ο προβληματισμός για όσα συμβαίνουν στα δυτικά της χώρας μας. Είναι ο δεύτερος πόλεμος στην ευρύτερη γειτονιά μας – μετά από αυτόν στην Ουκρανία – κάτι που δημιουργεί ανησυχία για την επόμενη ημέρα, όχι τόσο στον τομέα της οικονομίας, όσο για την πιθανότητα νέων μεταναστευτικών ροών προς της χώρας μας αλλά και… διατάραξης της εθνικής και διεθνούς ασφάλειας.
Το «στοίχημα» της φύλαξης των συνόρων
Η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι εξαιρετικά πιθανόν να “πιεστούν” στο μεταναστευτικό με καραβάνια κατευθείαν από τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, αλλά και από τον Λίβανο και όλη η έμφαση εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί στη φύλαξη των συνόρων.
Δεδομένου ότι πρόκειται για κατατρεγμένους ανθρώπους από εμπόλεμες περιοχές και δικαιούνται πολιτικού ασύλου, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, παρατηρούν με έμφαση αρμόδιες πηγές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι ύψιστης σημασίας να υπάρξει μια νέα συνεννόηση της Ευρώπης με τον Ερντογάν. Η επικαιροποίηση της κοινής δήλωσης της Ε.Ε. με την Τουρκία (του 2016) εκτιμάται ότι θα συνεισέφερε στον έλεγχο του μεταναστευτικού.
“Είναι επιτακτική ανάγκη να “τρέξουν” οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που επιχειρούν Ελλάδα και Τουρκία” δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος πάντως δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη στάση του Ερντογάν σε σχέση με την ανάφλεξη στο Ισραήλ.
Η ελληνο-τουρκική συμφωνία, επί της οποίας διαπραγματεύονται ήδη η Αθήνα και η Άγκυρα, ουσιαστικά συμπληρώνει την Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκία. Το ζητούμενο είναι η γειτονική χώρα να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια, να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών στο έδαφός της και να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την Ε.Ε..
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος με τη σειρά του έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, όπου επίσης είναι διάχυτη η ανασφάλεια για τις συνέπειες του πολέμου για όλη την Ευρώπη.
Σαφάρι ελέγχων για διασυνδέσεις της Χαμάς στην Ελλάδα
Το δεύτερο σημείο στο οποίο επικεντρώνει η κυβέρνηση, και θα συζητηθεί και σήμερα στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, είναι το ενδεχόμενο να περάσουν στη χώρα τρομοκράτες μαζί με τους μετανάστες από την εμπόλεμη ζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες το βλέμμα των αρμόδιων αρχών είναι στραμμένο στα campus μεταναστών ανά την Ελλάδα, και όχι μόνο σε αυτά…
Η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η αρμόδια υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να υπάρχουν διασυνδέσεις στελεχών της Χαμάς με ανθρώπους που ζουν εδώ. Η έρευνα επικεντρώνεται στο διαδίκτυο και αναζητούνται κρυπτογραφημένα μηνύματα και συνεννοήσεις, ενώ στο έργο τους συνδράμουν και ειδικοί επιστήμονες: γλωσσολόγοι, ειδικοί στους αλγόριθμους κ.α..
Παράλληλα οι ελληνικές αστυνομικές κ.α. αρχές είναι σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες αρχές στην Ευρώπη, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και πληροφορίες.