Κυριακή, 17 Νοε.
11oC Αθήνα

“Πόλεμος” Τσίπρα – Γεννηματά στα “σαλόνια” των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την ακροδεξιά

“Πόλεμος” Τσίπρα – Γεννηματά στα “σαλόνια” των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την ακροδεξιά
photo intime

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως θα πρέπει οι προοδευτικές ομάδες να αποτρέψουν την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν καθώς υπάρχει κίνδυνος για συνεργασία της δεξιάς και της ακροδεξιάς, με ένα τέτοιο ενδεχόμενο να είναι καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης, δεν έμειναν αναπάντητες από τη Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά στη δική της παρέμβαση τόνισε πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πιο επικίνδυνο καθώς όπως ανέφερεένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην Κυβέρνηση”.

Το κλίμα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά φάνηκε πως ήταν ψυχρό από την οικογενειακή φωτογραφία των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της ΚΙΝΑΛ έπιασαν τις… άκρες στην φωτογραφία.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας σε Σοσιαλιστές: Να αποτρέψουμε την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν

Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις να αποτρέψουν την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) τόνισε όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως όλες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουν την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης.

«Στην πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά θα πρέπει να απαντήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη δική μας στρατηγική σύγκλισης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά», είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Επιτροπή ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Την επομένη μέρα, μετά τις ευρωεκλογές, θα πρέπει, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού, Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης».

Ακόμη ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαίου, όμως ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς. Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.

«Ο πολιτικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας, που γεννούν τις ανισότητες και τρέφουν την ακροδεξιά. Ταυτόχρονα μπορεί να είναι σαφής και σε ότι αφορά τις «πράσινες» πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πιο ελπιδοφόρα είδηση ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για την κλιματική αλλαγή τις προηγούμενες μέρες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και τόνισε πως η άρνηση των έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνιστούσε μια απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού.

«Η αντίθεση μας στον εθνικισμό και η προτεραιότητα μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά όσα πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και εις βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών», κατέληξε.

Γεννηματά: Κυβέρνησε 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και στηρίζεται σε  ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην κυβέρνηση

Η κ. Γεννηματά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και απάντησε λέγοντας πως “περιέγραψε ο κ. Τσίπρας τους κινδύνους από μια πιθανή συνεργασία της ακροδεξιάς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη των Ευρωεκλογών. Είναι όμως πολύ πιο επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην Κυβέρνηση. Δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες και δίνει στην ακροδεξιά τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά έχει. Μην ξεχνάμε ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς. Γι’ αυτό όσα λέμε στο εξωτερικό είναι καλό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας. Σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη στήριξη του Φρανς Τίμμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Ριζική αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη μέσα από την αλλαγή της ηγεσίας της

Η κ. Γεννηματά τόνισε επίσης πως “το κοινό μας σπίτι , με όλα τα προβλήματα και τα μειονεκτήματα του είναι ότι πιο ασφαλές έχουμε. Γι’ αυτό χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη μέσα από την αλλαγή της ηγεσίας της. Απάντηση στη διαρκή λιτότητα και τις συντηρητικές πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος είναι η προοδευτική ατζέντα για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που παρουσιάσαμε στη Μαδρίτη. Αύξηση του κατώτερου, μισθού, αύξηση της κατώτερης σύνταξης και αύξηση του επιδόματος ανεργίας από κοινοτικούς πόρους, η πρόταση που επεξεργάζεται ο Σολτς είναι μερικές μόνο από τις προοδευτικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη.Στην ατζέντα μας όμως ψηλά πρέπει να βρεθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις στην χωροταξία, στις υποδομές, στην υγεία των πολιτών, στις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή, στην οικονομία, στην πολιτική προστασία και βέβαια στις μετακινήσεις πληθυσμών θα είναι δραματικές αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις