Site icon NewsIT

Πόλεμος χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε Προεδρικούς και 53

04.02.2020 | 18:19
ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα οι εσωκομματικές μάχες στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς προεδρικοί και κομματικοί επιχειρούν να ελέγξουν το κόμμα ενόψει του συνεδρίου που θα γίνει τον Μάιο.

Στο πλαίσιο αυτό καθημερινά στελέχη και από τις δύο πλευρές συναντώνται προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενώ παράλληλα ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο για την εσωστρέφεια που επικρατεί στο κόμμα.

Πολλοί μιλούν εξ ονόματος του Αλέξη Τσίπρα, άλλοι πάλι αμφισβητούν τον χαρακτήρα που τείνει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διεύρυνση, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πατήσει και στις δύο βάρκες γνωρίζοντας πολύ καλά δυο πράγματα:

– Ότι η διεύρυνση πρέπει να προχωρήσει και ο ΣΥΡΖΑ να γίνει το μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς αλλά και ότι

– Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει άλλους εσωκομματικούς τριγμούς και γι αυτό θα πρέπει να ακούσει και το κόμμα του.

Τα πράγματα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο έχουν φτάσει στα όρια τους

Είναι χαρακτηριστικό ότι με επιστολή τους προς την Γραμματεία Οργανωτικού και τα μέλη του Διευρυμένου Οργανωτικού Γραφείου 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να τους κοινοποιηθεί η καταγραφή όλων των εκδηλώσεων – τοπικών, θεματικών ή γενικών συνελεύσεων – που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο ως σήμερα, καθώς και αυτές που είναι προγραμματισμένες, περιλαμβάνοντας την ημερομηνία, τον τόπο, τον φορέα της διοργάνωσης, το θέμα και τα ονόματα των ομιλητών.

Όπως ισχυρίζονται στελέχη που ανήκουν στην προεδρική ομάδα το τελευταίο διάστημα γίνονται εκδηλώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της διεύρυνσης και δεν καλούνται ως ομιλητές ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ένα της Προοδευτικής Συμμαχίας όπως είχε συμφωνηθεί αλλά συνήθως στελέχη που προέρχονται μόνο από την ομάδα των 53συν.

Κάποια στελέχη από την ομάδα των προεδρικών ισχυρίζονται μάλιστα ότι οι 53 διοργανώνουν ξεχωριστές συγκεντρώσεις που δεν είναι σε γνώση της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα συγκέντρωση που έγινε χθες στην Βέροια και στην οποία ήταν εισηγητές η Αννέτα Καββαδία, ο Κώστας Πουλάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Μιχάλης Υδραίος με συντονίστρια την Εύη Παπαγιαννούλη.

Παράγοντες που συμμετείχαν πάντως σε αυτές της εκδηλώσεις έλεγαν ότι πήραν μέρος σε αυτές τις εκδηλώσεις καθώς της διοργανώνει η εφημερίδα ΕΠΟΧΗ – και κατά καιρούς έχουν πάρει μέρος σε παρ ομοιες εκδηλώσεις και αλλά στελέχη που δεν ανήκουν στους 53 όπως ο Βίτσας και ο Δανέλης.

Την ίδια ώρα στο ξενοδοχείο Τιτάνια συγκεντρώθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την προεδρική πτέρυγα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον τρόπο εγγραφής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο θεωρούν προβληματικό. Οι βουλευτές αυτοί ανάμεσα τους ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Θάνος Μωραΐτης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου αποφάσισαν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους γι’ αυτό το θέμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του συνάντηση πριν την ΚΕ του Σαββατοκύριακου.

Αύριο ωστόσο αναμένεται να υπάρξει άλλη μια σκληρή μάχη στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας καθώς αναμένεται να επανέλθει το θέμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, το πόσοι και πως θα συμμετέχουν στο συνέδριο του Μάιου αριστίνδην αλλά και το που μπορεί να φτάσει η διεύρυνση στην κεντροδεξιά. Ταυτόχρονα αναπάντητο παραμείνει τα ερώτημα για το εάν στο συνέδριο θα γίνει και αυτοκριτική για τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα για το όνομα τα στελέχη του κόμματος και εδικά ο Πάνος Σκουρλέτης διαφωνεί με αυτή την διαδικασία καθώς όπως λένε το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα όπως αποφάσισαν στην Πολιτική Γραμματεία.

Δηλαδή δεν μπορούν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν για κάτι και μετά να έρθει ένα κομματικό όργανο και να ανατρέψει την απόφαση αυτή. Τα στελέχη του κόμματος εκφράζουν και τις αντιρρήσεις τους για τον χαρακτήρα που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τείνει να γίνει «αρχηγοκεντρικό κόμμα.»

Φυσικά όσοι διαφωνούν με την μετεξέλιξη του κόμματος τους και τον «αρχηγοκεντρικό» χαρακτήρα του κόμματος ξεχνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας και γιατί ανέδειξε έναν αρχηγό που αποτελεί το σημείο αναφοράς για όσους ψηφίζουν το κόμμα της αριστεράς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version