Πολιτική

Politico και Handelsblatt πανηγυρίζουν για την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν χθες το βράδυ σε συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης που χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει την αποπληρωμή χρέους ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο.

Η Αθήνα ωστόσο δεν θα λάβει την εκτενέστερη ελάφρυνση χρέους που επεδίωκε πριν από το τέλος του προγράμματος ύψους 86 δισεκατομμυρίων στα μέσα του 2018, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico.

Πάντως, η ελληνική κρίση μπορεί τώρα να αφαιρεθεί από την λίστα των προτεραιοτήτων τη Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τελευταία ελληνική συμφωνία, αν και δύσκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί τέλεια, μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώτο βήμα προς την ενίσχυση μακροπρόθεσμα της υγείας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, συμπεραίνει το Politico.

Η Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα γράφει η Handelsblatt

Μετά τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην Αθήνα. Έτσι η υπερχρεωμένη Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν στην Ελλάδα περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τον ESM.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε μετά από μια μακρά καθυστέρηση, επίσημα τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, καθώς αυτό για τη Γερμανία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων κεφαλαίων.
Ωστόσο, τα χρήματα θα καταβληθούν μόνο όταν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η χρηματοδοτική συνεισφορά θα είναι «περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για ένα «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», καθώς υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, όταν λήξει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το 2018. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί το επόμενο έτος στα δικά της πόδια, έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στο Twitter.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους»
«Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πάπα Φραγκίσκο 1