Πολιτική

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ… “μίλησε”: Απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το θέμα της απλής αναλογικής "ξόδεψε" μεγάλο κομμάτι της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου (21.04.2018) υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτήν συμφωνήθηκαν οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας (Growth Strategy), το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης παρουσίασε τη σημαντική μεταρρύθμιστική τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης», που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να δοθεί αρκετός χρόνος για περαιτέρω διαβούλευση.

“Πάγια θέση μας η απλή αναλογική”

Στη συζήτηση της Π.Γ. υπογραμμίστηκε η πάγια θέση και η φιλοσοφία της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων για την απλή αναλογική, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας, αφού αποτυπώνονται πλήρως οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Επίσης, τονίστηκε ότι το αναλογικό σύστημα προϋποθέτει προγραμματικές συνθέσεις και ευρύτερες συνεργασίες.

Αναφορικά με τις ενστάσεις και τις επικρίσεις που ακούγονται κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως πρόκειται για προσχηματικές αντιδράσεις που πηγάζουν από την «αλλεργία» της ΝΔ απεναντι στην ίδια τη δημοκρατία και στη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή.

Σχετικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για τον χρόνο που δόθηκε για να συζητηθούν επαρκώς τα ζητήματα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώθηκε ότι και ο χρόνος ήταν επαρκής αλλά και για πρώτη φορά συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων.

Συνεδρίαση και της Κεντρικής Επιτροπής

Το θέμα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση θα απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, που θα εξετάσει επίσης και τη συνολικη στρατηγική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, η Πολιτική Γραμματεία ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για ένα κείμενο ειδικού σκοπού όπως εκεινο που παρουσίασαν Πορτογαλία και Ιρλανδία για την έξοδο τους από το προγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και σημειώνουν πως το κείμενο εκφράζει την αντίληψη της κυβέρνησης για μια ολιστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Παρατηρήσεις των θεσμών αναμένεται να υπάρξουν τις προσεχείς ημέρες, επισημαίνουν.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο κείμενο δίνεται έμφαση στην ισορροπία οικονομικής και κοινωνικής διάστασης, ενώ στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα στις περιφέρειες. Κεντρικό σημείο είναι η αύξηση της απασχόληση και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τονίζουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΚΥΣΕΑ: Μέτρα για τα ελληνικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – «Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση»
H Κυβέρνηση εκφράζει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις και παράλληλα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα
Η άφιξη του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου για το ΚΥΣΕΑ 8
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αμερικανική επίθεση στο Ιράν: Προέχει η επίδειξη αυτοσυγκράτησης και η επανεκκίνηση των συζητήσεων
«Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και ευημερίας» τονίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 1
Σωκράτης Φάμελλος: Ο Μίκης Θεοδωράκης μπόλιασε τον λαό με αξιοπρέπεια και πολιτισμό
«Ο Μίκης και το έργο του ανήκουν σ' ένα αύριο που διεκδικεί και φέρνει έναν καλύτερο κόσμο», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση στη Ζάτουνα Αρκαδίας για τον αείμνηστο συνθέτη
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στην εκδήλωση για τον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα Αρκαδίας