Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Πολιτικός σάλος από τις αποκαλύψεις Κιμ για το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα!

Πολιτικός σάλος από τις αποκαλύψεις Κιμ για το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα!

– Αποκάλυψη – σοκ από τον σύμβουλο Βαρουφάκη – Τσακαλώτου για το plan b
– Το “νόμισμα” που θα έμοιαζε και θα… μύριζε σαν το ευρώ, αλλά δεν θα ήταν!
– Το 10% του μισθού 500.000 Δημοσίων υπαλλήλων θα είχε τη μορφή κουπονιού
– Τι είπε σε συνέδριο στην Ιταλία ο Γκλεν Κιμ για το μυστικό σχέδιο

Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει μετά το δημοσιεύμα της Καθημερινής όπου αποκαλύπτονται για πρώτη φορά οι λεπτομέρειες του παράλληλου νομισματικού συστήματος από τον Γκλεν Κιμ, τον σύμβουλο του τότε υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακλώτου ο οποίος τον διαδέχθηκε.

Ο Κορεάτης αποκάλυψε, μιλώντας στο συνέδριο του κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, ότι το παράλληλο αυτό σύστημα προέβλεπε ένα “νόμισμα” το οποίο θα είχε τη μορφή κουπονιού και σε πρώτη φάση θα εφαρμοζόταν στις πληρωμές των Δημοσίων Υπαλλήλων. Όπως είπε μάλιστα ο Κιμ το σχέδιο αυτό είχε συζητηθεί και με τραπεζίτες και θα μπορούσε να προχωρήσει εάν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος.

Ερώτηση της ΝΔ στην Βουλή προς Τσακαλώτο

Ερώτηση για τον ρόλο του συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, Γκλεν Κιμ, και το σχέδιο παράλληλου νομίσματος κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρίστος Δήμας και την απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Δήμας ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για τον ρόλο του κ. Γκλεν Κιμ στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού κράτους με τους διεθνείς θεσμούς το α’ εξάμηνο του 2015, ποια είναι η θέση που κατέχει σήμερα ο κ. Κιμ και με ποιες αρμοδιότητες, αλλά και το ύψος των αμοιβών του από το ελληνικό κράτος από το 2015 μέχρι σήμερα.

Ως προς το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα, ο βουλευτής της ΝΔ καλεί τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει εάν είχε γνώση της προετοιμασίας «Σχεδίου Β’», ποια ήταν η άποψη του γι’ αυτό, εάν τότε είχε εκφράσει την αντίρρησή του και επιπλέον, εάν επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του κ. Κιμ στην ημερίδα της ιταλικής Βουλής σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα εις βάρος του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Δήμας επισημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε θεσμικό ρόλο εκείνη την περίοδο ως αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και στη συνέχεια ως συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Ποιο ήταν λοιπόν το σχέδιο;

Όπως είπε ο Κιμ σε μια χώρα όπου η χρήση πλαστικού χρήματος ήταν (τότε το 2015) για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σχεδόν άγνωστη λέξη έπρεπε να βρεθεί ένα μέσο για να λειτουργήσει το σχέδιο όσο πιο ομαλά γινόταν.
Έτσι αναζητήθηκε η μορφή που θα είχε αυτό το “δημοσιονομικό νόμισμα”.

Όπως είπε θα είχε τη μορφή κουπονιού, ίσως σαν αυτά που… μοιράζουν οι εφημερίδες(!) όπου στην μια του πλευρά θα αναγραφόταν η αξία η διάρκεια της ισχύος του, αλλά και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε. Ο λόγος αυτός λοιπόν θα ήταν αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των φόρων.

Όπως είπε όμως ο Γκλεν Κιμ πρώτα απ’ όλα αυτό το νόμισμα θα έπρεπε να περάσει το “τέστ του οκτάχρονου”, να είναι δηλαδή ένα σύστημα τόσο απλό στη χρήση του που θα μπορούσε να το καταλάβει και ένα παιδί ηλικίας οκτώ ετών. Ο οκτάχρονος λοιπόν ήταν ο γιος του Κιμ ο οποίος του είπε πως το νόμισμα θα έπρεπε να μοιάζει και να μυρίζει σαν χρήματα.

Για να μην υπάρχει συνταγματικό κόλλημα, καθώς απαγορεύεται η κυκλοφορία νομίσματος για την αποπληρωμή χρεών, αποφασίστηκε το νόμισμα αυτό να κυκλοφορήσει μονάχα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει μόνο για τους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους στη μισθοδοσία των οποίων η πρόσβαση για την κυβέρνηση ήταν απλή και απόλυτα ελεγχόμενη διαδικασία για την κυβέρνηση.

Θα αφορούσε το 10% του μισθού τους, καθώς με μεγαλύτερο ποσοστό ουσιαστικά θα πλημμύριζε το σύστημα με κουπόνια. Με τα κουπόνια θα ήταν δυνατή μόνο η πληρωμή φόρων έτσι ώστε να αρχίσουν να γεμίζουν και πάλι τα κρατικά ταμεία.

Για να αναγκαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια είχε επίσης αποφασιστεί να ισχύουν μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επανεκδίδονται με μειωμένη αξία. Όποιος λοιπόν δεν τα χρησιμοποιούσε θα έχανε μέρος της αξίας τους.

Όσο για το τι θα συνέβαινε και τι αντίκτυπο θα είχε στην κοινωνία και την οικονομία η κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος ο κύριος Κιμ ανέφερε πως το σχέδιο ήταν πιλοτικό και όχι μόνιμο και για τον λόγο αυτό θα είχε και περιορισμένη ημερομηνία λήξης το κουπόνι ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να το αποσύρει σχετικά γρήγορα σε περίπτωση που είχε αρνητική εξέλιξη…

Το βίντεο με τις δηλώσεις του Γκλεν Κιμ που δημοσιεύει η “Καθημερινή”

Πηγή: Καθημερινή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε