Για νίκη του Αλέξη Τσίπρα και της τρόικας έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico, με τίτλο «O Βαρουφάκης στο έχει πει». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα κινδυνεύει με «κοσοβοποίηση», ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν ως "όρνια" και τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία θα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ χαρακτήρισε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ "μαριονέτα της Ευρώπης".
Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι παρά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες σε σχέση με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σε σχέση με την υπογραφείσα συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, επισημαίνει ότι θα επιφέρει υπερβολικό φορολογικό βάρος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Υπογραμμίζει ότι τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων μέτρων του μνημονίου είναι κατ’ ουσίαν ανύπαρκτα, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο πρώην Υπουργός σχολιάζει ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση θα υπονομευθεί από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτείται να σημειώσει η ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ως ανέφικτο.
Επισημαίνει επίσης ότι οι πιστωτές της χώρας υποστηρίζουν ένθερμα και εμμέσως προστατεύουν τα φαινόμενα ‘ολιγαρχίας’ στην Ελλάδα, υπονοώντας ότι θα αντιταχθούν σε κάθε απόπειρα της νέας κυβέρνησης να περιορίσει το πρόβλημα της διαπλοκής. Σημειώνει ακόμη, ότι στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα κινδυνεύει με «κοσοβοποίηση», υπό την έννοια ότι η χώρα θα μετατραπεί σε «προτεκτοράτο με το ευρώ ως νόμισμα, αλλά οι μόνες εξαγωγές μας θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό και ο τουρισμός, με μηδέν επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ οι τράπεζες θα λειτουργούν ως ‘όρνια’ και τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία θα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές».
Ερωτηθείς για την άποψή του σχετικά με τη γερμανική πολιτική ηγεσία, ο ίδιος αναφέρεται στο «χάσμα» μεταξύ της Καγκελαρίου και του Σόιμπλε , καθώς, όπως σημειώνει, η μεν Καγκελάριος δρα πρωτίστως με γνώμονα τη διατήρησή της στην εξουσία, ενώ ο Γερμανός υπουργός διαθέτει συνολικό όραμα, «αν και προς τη λάθος κατεύθυνση», σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης. Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γ. Βαρουφάκης υιοθετεί ιδιαίτερα απαξιωτικό τόνο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μαριονέτα της Επιτροπής».
Ο ίδιος καταγγέλλει τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι έμμεσα υπονομεύουν τις δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα, σημειώνοντας ότι παρεμφερής είναι και η πολιτική τους στις χώρες τις Μέσης Ανατολής (Συρία, Λιβύη) και σχολιάζει ως προς το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης ότι, εκτός της ανθρωπιστικής διάστασης του θέματος, είναι μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον της Ευρώπης να ανοίξει τα σύνορά της και να υποδεχθεί πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ