Την ανάγκη εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης, με μία οικονομική έκβαση που θα είχε το σωστό αποτέλεσμα, υπέδειξε ο Μάικ Πομπέο ως το αντίδοτο στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, και ερωτηθείς αν ανησυχεί για κάποιο περιστατικό στην περιοχή, λόγω των παραβιάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο και των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο απάντησε:
“Πάντα ανησυχώ όταν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει κάποιο λάθος ή ένας λανθασμένος υπολογισμός από οποιαδήποτε πλευρά, είτε πρόκειται για λανθασμένη κρίση από πλευράς Κύπρου, Τουρκίας, Ελλάδας, ή οποιασδήποτε χώρας. Κανείς δεν θέλει να επιτρέψει τέτοια λάθη και παρεξηγήσεις να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Γι’ αυτό όσον αφορά τη γεώτρηση των Τούρκων σε εκείνα τα μέρη, είπαμε ότι δεν γίνεται να καταφύγουμε στον Στρατό για να επιλυθεί αυτό”.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε την ανάγκη εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης. Μια οικονομική έκβαση που θα είχε το σωστό αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ παίρνουν κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ο Μάικ Πομπέο είπε “το δουλεύουμε” και προσέθεσε: “Οι διπλωμάτες μας εδώ, ασχολούνται με αυτό και οι διπλωμάτες μας στην Τουρκία προσπαθούν να βοηθήσουν τους λαούς της περιοχής. Όμως, η αλήθεια είναι ότι προσδοκούμε να συμμετάσχουν και οι ευρωπαϊκές χώρες, να πάρουν στα σοβαρά αυτή την απειλή”.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην δημόσια τηλεόραση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως “αν ήμουν επιχειρηματίας σίγουρα θα επένδυα στην Ελλάδα. Παρακολουθώ αυτή την κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες που ανέλαβε και έχει ήδη βάλει τη χώρα στη σωστή πορεία από οικονομικής απόψεως”.
Σχετικά με τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως πρόκειται για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, τη χαρακτήρισε ένα σπουδαίο συνεργάτη και σημείωσε ότι είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει στενότερη στρατιωτική σχέση με τη χώρα του.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Πομπέο είπε πως “μιλήσαμε σήμερα (σ.σ. Σάββατο – 5.10.2019) για ευκαιρίες αναβάθμισης των λογισμικών και των λειτουργικών συστημάτων της Ελλάδας και τη δυνατότητα να πουλήσει η Αμερική κι άλλο εξοπλισμό”.
Πομπέο στο “Νιάρχος”: “Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε” – Τι είπε για Τουρκία, επενδύσεις και… Κίνα
Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Μάικ Πομπέο από την κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε με τον ίδιο ως ομιλητή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στο “Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος”
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και επιδιώκουν την εφαρμογή της, προστατεύοντας παράλληλα την εθνική κυριαρχία. Πρόσθεσε πάντως ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει την Τουρκία ότι οι παράνομες ενέργειες και γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας.
Επιπλέον, απέφυγε να συνδέσει την υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σε συνδυασμό με την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στον αγωγό EastMed και τα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν για την πλήρη εκμετάλλευσή του.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις επενδύσεις, ο κ. Πομπέο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και μάλιστα σε διάφορους τομείς, όπως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της νέας γενιάς (5G). Όπως είπε, θα πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνει πιο ευέλικτη η νομοθεσία και υπογράμμισε με χαρακτηριστικό τρόπο: “Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε”.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει με τον τρόπο του και μηνύματα προς τη Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την Κίνα.
Για τη Ρωσία τόνισε ότι υπονομεύει τη σταθερότητα των γειτονικών της χωρών και για το Ιράν ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας μάλιστα σε έκρηξη του προσφυγικού. Σε ό,τι αφορά δε την Κίνα και με αφορμή επενδύσεις της στην Ελλάδα (π.χ. Cosco-ΟΛΠ), τόνισε ότι η ίδια η Ευρώπη την έχει χαρακτηρίσει ως συστημικό κίνδυνο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει “τις σωστές αποφάσεις”.