Πέμπτη, 18 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Πονοκέφαλος για τα κόμματα το ευρωψηφοδέλτιο…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την ανακοίνωση της ευρωλίστας, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν…ελκυστικούς υποψηφίους, ικανούς να…απογειώσουν τα εκλογικά τους ποσοστά. Ποια ονόματα έχουν “κλειδώσει” και ποιοι είναι κοντά να πουν το “ναι” στα πολιτικά επιτελεία.

Σε προσωπικό στοίχημα έχει αναγάγει την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που έχει ξεκινήσει υπό άκρα μυστικότητα τα ραντεβού με τους γαλάζιους “εκλεκτούς” είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στο γραφείο του στην οδό Μουρούζη. Σίγουροι για μία θέση μεταξύ των 42 φέρονται να είναι οι νυν ευρωβουλευτές, Νίκη Τζαβέλλα και η Ρόδη Κράτσα αν και για την τελευταία εγείρονται ενστάσεις για την πιθανή τρίτη συνεχόμενη θητεία της στην Ευρωβουλή.

Σε ποια πρόσωπα κλίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων για την κατάρτιση της ευρωλίστας των κομμάτων – η θεσμοθέτηση του σταυρού μεταβάλλει τα δεδομένα και αναγάγει σε μείζων πολιτική μάχη τις Ευρωεκλογές

Κοντά στη συμπερίληψη τους στο ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται να βρίσκονται ο γνωστός δημοσιογράφος, Γιώργος Κύρτσος, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο “θορυβώδης” πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού, Φαήλος Κρανιδιώτης, καθώς και η πρώην βουλευτής του κόμματος, Ελίζα Βόζενμπεργκ. “Φαβορί” να συμπεριληφθούν στην ευρωλίστα είναι και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού, Δημήτρης Δαβέττας, ο επίσης στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Πτωχός, ενώ έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί και ο δημοσιογράφος, Μανώλης Κοττάκης. Την επιθυμία του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής έχει εκφράσει σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Στον αντίποδα, “δεύτερες σκέψεις” φαίνεται να έχουν ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, και οι βουλευτές Γιώργος Μουσουρούλης και Κατερίνα Παπακώστα, που μέχρι πρότινος φάνταζαν εξαιρετικά πιθανοί υποψήφιοι. Στο πρωθυπουργικό γραφείο εξακολουθούν, πάντως, να ψάχνουν υποψηφίους, που θα σηματοδοτούν ευρύτερες συγκλίσεις και θα μπορούν να διευρύνουν την εκλογική επιρροή της ΝΔ και να υπερβούν το δίπλο Μνημόνιο – αντιμνημόνιο.

Παραπλήσιες αναζητήσεις απαντώνται και στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου το ρήγμα με τους “58” έχει αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση της ευρωλίστας της Ελιάς. Πλέον αναμένεται η συγκρότηση ενός αντιπροσωπευτικού των συστατικών στοιχείων του Ελιάς ψηφοδελτίου, που ωστόσο, έχει ακόμη ένα μεγαλεπήβολο στόχο: την αναβάπτιση της Κεντροαριστεράς σε συνθήκες, ωστόσο, έντονου διπολισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Βενιζελικό μπλοκ έντονα ακούγονται τα ονόματα του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, Κυριάκου Πιερακκάκη αλλά και της συνεργάτιδος του Ευάγγελου Βενιζέλου, Αφροδίτης Αλ Σάλεχ. Φωτιά πίσω από τον καπνό φαίνεται ότι υπάρχει και για τον γραμματέα του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη και τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Με την ιδέα της συμμετοχής της στο ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται ότι “φλερτάρει” και η Αναπληρωτής Υπουργ΄ςο Άμυνας, Φώφη Γεννημάτα, με όπλο την πολύ υψηλή δημοφιλία της.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι και η προσέγγιση της Παπανδρεικής πτέρυγας με τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο στελεχών, που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, όπως είναι οι πρώην Υπουργοί, Παύλος Γερουλάνος, Γιώργος Πεταλωτής αλλά και ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης. Από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, “φαβορί” φαντάζουν στελέχη της νέας γενιάς, όπως ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ευθύμης Καρδαράς και ο αρχιτέκτονας, Δημήτρης Καρέλας. Στην ευρωλίστα δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και ο Ηλίας Μόσιαλος από τη Δυναμική Ελλάδα, ενώ θα υπάρχουν εκπρόσωποι και των κινήσεων, που συμμετέχουν στην Ελιά ( Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πρωτοβουλια 2012 ).

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαιη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν ευρωβουλευτή, Νίκου Χουντή. Στην Πλατεία Κουμουνδούρου, πάντως, η κατάρτιση της ευρωλίστας έχει διττό στόχο: αφ ενός να πιστοποιήσει και σε επίπεδο Ευρωβουλής τη γιγάντωση των εκλογικών του ποσοστών, αφ ετέρου να μην διαταράξει τις ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες ιδίως έναντι της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Διαβάστε επίσης

Ρ. Δούρου στο ΣΚΑΪ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθώ από βουλευτής

Η Γαύδος θα απέχει απο τις Ευρωεκλογές λόγω των χημικών της Συρίας

 

Τρίκαλα: Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές της Αυστρίας – Φωτό!

 

Ντέρμπι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε