Η αποκάλυψη πως τον περασμένο Μάιο βουλευτής, άγνωστο ποιος, άγνωστο ποιου κόμματος, έβγαλε από τη χώρα καταθέσεις 1 εκατομμυρίου ευρώ, έχει προκαλέσει σάλο. Όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία. Γιατί το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ο απλός πολίτης είναι πως και γιατί ένας βουλευτής, ένας εκλεγμένος από το λαό πολιτικός, βγάζει τα λεφτά του από τη χώρα, την ώρα που εκείνη δοκιμάζεται, που ο κόσμος βλέπει να του κόβουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα.
Το πιθανότερο είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε ό,τι έκανε νόμιμα. Αλλά αυτό λίγο νοιάζει τους πολίτες. Την ώρα που η κοινωνία «βράζει», που στοχοποιεί τους βουλευτές, η αποκάλυψη έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά. Και την… ανάφλεξη προσπαθούν να προλάβουν οι υπόλοιποι βουλευτές. Αυτό που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους και στα πηγαδάκια της Βουλής είναι πως «δε γίνεται να γινόμαστε όλοι στόχος για έναν». Και αυτό που θέλουν είναι να δοθεί το όνομα του βουλευτή στη δημοσιότητα.
Τη διαδικασία της ακρόασης του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη από την Επιτροπή Θεσμών κεκλεισμένων των θυρών ή μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι δυνατό να ακολουθήσει η Βουλή ώστε να γίνει γνωστό το όνομα του βουλευτή ο οποίος εξήγαγε ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού.
Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δεδομένου ότι ο κ. Νικολούδης δεν είναι δυνατό να αποκαλύψει ο ίδιος το όνομα διότι σε αυτή την περίπτωση διαπράττει ποινικό αδίκημα, αναζητείται μία από τις δύο παραπάνω λύσεις.
«Υπάρχει ανάγκη να γίνει γνωστό το όνομα. Το καλύτερο είναι να το πει ο ίδιος, όμως σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατία μας θα εξαντλήσει τις νόμιμες διαδικασίες σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής ώστε να δημοσιοποιηθεί το όνομα», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Παρεμβαίνοντας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης γνωστοποίησε ότι -σε αναμονή και του προέδρου της Βουλής- συζήτησε ήδη με τον υπουργό Δικαιοσύνης την πρότασή του να κληθεί σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Νικολούδης για να αποκαλύψει το όνομα και κατόπιν η Βουλή οίκοθεν θα κάνει το καθήκον της. Ο κ. Νιώτης πάντως, απηύθυνε και πάλι έκκληση να αυτοαποκαλυφθεί ο βουλευτής.
Με όλα αυτά συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας. « Οι στιγμές είναι τέτοιες που δεν γίνεται να αιωρούνται φήμες», είπε. Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να μιλήσουν γι’ αυτό στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο Οδυσσέας Κωνσταντίνοπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Θανάσης Οικονόμου, ο Φραγκίσκος Παρασύρης και η Αφροδίτη Παπαθανάση πήγαν στο γραφείο του κ. Πετσάλνικου για να του ζητήσουν να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του βουλευτή.
Ο πρόεδρος της Βουλής, όμως, δε βρισκόταν στο γραφείο του και δεν άφησαν γραπτό αίτημα, τονίζοντας πως ήθελαν να του μιλήσουν προσωπικά. Δεν αποκλείεται, πάντως, τις επόμενες ώρες να καταθέσουν γραπτό αίτημα στον κ. Πετσάλνικο.
Ενδεικτική των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει μεταξύ των βουλευτών είναι και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη που ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Το όνομα του βουλευτή του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα. Ζητώ από τον Πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου κ. Αργύρη, να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό”.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βόμβα στη Βουλή! Βουλευτής “φυγάδευσε” στο εξωτερικό 1 εκατ. ευρώ