Πολιτική

“Πόρτα” από ΝΔ στις αναθεωρητικές συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη δεύτερη θεματική ενότητα στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, που αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με το επιχείρημα ότι το σύνταγμα καλύπτει πλήρως και ρητά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματικές αλλαγές, ενώ άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο για να στηρίξει τη συνταγματική καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή βάση σε ό,τι αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για τους κοινωνικά αδύναμους, όπως και για τη κοινωνική ασφάλεια», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, καταθέτοντας λίγο αργότερα τη πρόταση του κόμματός του που ορίζει ότι:

«Το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών, μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Οι αλλαγές που συζητήθηκαν στην σημερινή θεματική ενότητα αφορούσαν τα άρθρα του συντάγματος:

το άρθρο 5 για τη προστασία της ζωής χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, φύλου θρησκευτικών διακρίσεων,

το άρθρο 21 για την κοινωνική και οικονομική στήριξη των ΑΜΕΑ

το άρθρο 22 για τις συλλογικές συμβάσεις και

το άρθρο 25 για τη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων από το κράτος.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματοποίηση:

– της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

– της διασφάλισης των δημοσίων αγαθών.

– της απαγόρευσης της επίταξης.

– της κοινωνικής ασφάλισης.

– της κατοχύρωσης της αρχής της επιείκειας.

– της εργασιακής ισότητας.

-των συλλογικών συμβάσεων.

Απορρίπτοντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για ανάγκη επικαιροποίησης του συντάγματος, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, υποστήριξε ότι αυτό που προτείνει στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι επαναδιατύπωση θεμάτων που ήδη έχουν βρει τη ρητή γραπτή απόδοσή τους στο σύνταγμα.

«Ήδη υπάρχουν και μας δεσμεύουν από το εσωτερικό δίκαιο και δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αυτούς τους νεωτερισμούς. Το σύνταγμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως δήθεν προστάτης του κοινωνικού κράτους, υποστηρίζοντας ότι εμείς στη ΝΔ είμαστε η νεοφιλελεύθερη παράταξη. Από το 1975, ο συνταγματικός νομοθέτης έχει θεμέλιο του την έννομη τάξη και την αρχή του κράτους δικαίου», αντέτεινε ο κ. Τζαβάρας.

Επικριτικός ήταν και για τις συλλογικές συμβάσεις, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για τη συλλογική αυτονομία ως έκφραση ιδιωτικής βούλησης όταν η χώρα ανήκει στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και ο ίδιος έχει υπογράψει αρκετές διεθνείς συμβάσεις.

«Δεν χρειάζεται να έχουμε στο σύνταγμα μία επιπλέον προσθήκη για να πούμε, ‘τι καλά, η Ελλάδα βάζει ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ’ αφού η ίδια η ΝΔ είναι εκείνη που θεμελίωσε, αναγνώρισε και προστάτεψε τη λειτουργία της συλλογικής αυτονομίας. Αυτές οι προτάσεις γίνονται από παρατάξεις που θεωρούν ότι έχουν το μονοπώλιο της ευαισθησίας», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Τα δημόσια αγαθά ευπροσώπως κατοχυρώνονται από το κράτος και εμείς πολύ περισσότερο από τους αριστερούς, έχουμε γίνει προστάτες τους».

Κατρούγκαλος: Κλασσική περίπτωση ρεβανσισμού και πολιτικής δειλίας η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

«Επιδιώκουμε τις συναινέσεις χωρίς υποκρισία, αντίθετα από εσάς», τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Κλασσική περίπτωση ρεβανσισμού και πολιτικής δειλίας ήταν η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Απέδειξε ότι η ΝΔ υπέκρυπτε μεγάλο βαθμό πολιτικής υποκρισίας που διαπερνούσε τις προτάσεις και τη συμπεριφορά σας», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε:

«Το ίδιο κάνατε και στη συζήτηση στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, που ενώ ρητά δηλώσατε ότι δεν συμφωνείτε με τη πρόταση μας, εμφανιστήκατε να διαφωνείτε με τον εαυτό σας, αλλά να ψηφίζετε τη πρόταση μας. Αυτό είναι έλλειψη σοβαρότητας και υπονόμευση της θεσμικής σταθερότητας, γιατί εξαφανίζεται το στοιχείο της εμπιστοσύνης από το πολιτικό διάλογο».

«Το νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, τον βλέπω όταν επαναφέρει στις εργασιακές σχέσεις τις απόψεις του ΔΝΤ για τη πλήρη ελαστικοποίησή τους και την άρση των συλλογικών συμβάσεων, ακόμα και τώρα που έχουμε φύγει από τα μνημόνια. Όταν βλέπω κάποια στελέχη σας να λένε ότι είναι φθηνό το νερό και πρέπει να ακριβύνει. Το νόημα των δικών μας παρεμβάσεων είναι διπλό. Να κατοχυρώσουμε με αποτελεσματικό τρόπο, καθιστώντας αγώγιμες τις διατάξεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν από δικαστήρια, αλλά και γιατί είχαμε τραύματα από την περίοδο των μνημονίων. Αν θέλουμε λοιπόν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις θεσμικές μας παρεμβάσεις».

«Η ουσία της διαφοράς μας είναι η αντίληψη ως ηθικής υποχρέωσής μας, να επιβάλουμε συγκεκριμένη συμπεριφορά στο κράτος για την εξομοίωση των ατομικών δικαιωμάτων. Το παρελθόν, μας δείχνει την ουσία της σύγκρουσης μας. Εμείς βλέπουμε τα κοινωνικά δικαιώματα ως πρόσθετο προσδιορισμό αυτονομίας των ανθρώπων. Η επικρατούσα αντίληψη της ΝΔ είναι ο φιλελευθερισμός στη πολιτική – αλλά στην οικονομική πολιτική είναι ο νεοφιλελευθερισμός», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Έχετε μια τάση να βάζετε ταμπέλες. Στη ΝΔ είμαστε κοινωνικά και πολιτικά φιλελεύθεροι. Προσπαθείτε να μας κολλήσετε τη ταμπέλα του νεοφιλελευθερισμού, η οποία με τις εκλογές έπεσε στο κενό και δεν μπορεί να το συνεχίζετε», αντέδρασε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Μιλώ για χαρακτηριστικά πολιτικής ταυτότητας» ανταπάντησε ο κ. Κατρούγκαλος. «Καλή η αποδοχή, όσοι από εσάς προσδιορίζεστε φιλελεύθεροι. Όμως η πολιτική που εφαρμόζετε είναι η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη, και είναι αυτή του ΔΝΤ, που εφάρμοζε κάτω από εκβιασμούς και αναγκαζόμαστε να δεχθούμε για λόγους εθνικού συμφέροντος, και την οποία όμως ανατρέψαμε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια. Η βασική μας διαφορά είναι ιδεολογική. Εμείς δεν εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική εκτός μνημονίου, ενώ εσείς συνεχίζετε να την εφαρμόζετε» ανταπάντησε ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε:  «Υπάρχει πεδίο σύμπλευσης για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει κατοχυρώνεται στο σύνταγμα ένα πλέγμα καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα