Site icon NewsIT
06:24 | 19.09.22

Πώς «διαβάζουν» στο Μαξίμου το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ

Πώς «διαβάζουν» στο Μαξίμου το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ
Ευαγγελία Τσικρίκα

Σε αποδόμηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ προχώρησε η κυβέρνηση, θέτοντας παράλληλα στο μικροσκόπιο της και τους… πολιτικούς «ελιγμούς» του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Τα κομπιουτεράκια στο υπουργείο Οικονομικών «πήραν φωτιά» και το δημοσιονομικό κόστος των παροχών για το 2023 αποτιμήθηκε στα 23,5 δις ευρώ, και το μόνιμο δημοσιονομικό κόστος στα 10 δις ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη. 

Στο Μαξίμου υπήρχε η βεβαιότητα ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία που η ενεργειακή κρίση έχει εκτινάξει στα ύψη την ακρίβεια και δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα «εκμεταλλευόταν» πολιτικά το κλίμα ανασφάλειας και θα προέβαινε σε «γενναίες» εξαγγελίες στην ΔΕΘ

Κάνοντας τον απολογισμό, σημείωναν ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε ήταν σχεδόν διπλάσιο από το “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” του 2014, που ανερχόταν στα 13,5 δις ευρώ.

«‘Η λέει ψέματα ή προτείνει νέα μνημόνια»

«Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα (δυο φορές «αυταπάτη» δεν γίνεται) που οδηγούν ευθέως σε νέα μνημόνια, ακριβώς όπως έκανε και το 2014, χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών” το σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επισημαίνει ότι με τη «συνταγή» αντιμετώπισης της ακρίβειας που προτείνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “η χώρα τίθεται εκτός στόχων προγράμματος σταθερότητας και απευθείας σε αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών».

Στο στόχαστρο και τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια

Το δεύτερο σημείο στο οποίο δίνει έμφαση η κυβέρνηση είναι η “αντιγραφή”, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προγραμμάτων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ήδη υλοποιούνται, ενώ στο στόχαστρο τους βρέθηκε και η δέσμευση Τσίπρα ότι η ΔΕΗ  θα περάσει εκ νέου υπό δημόσιο έλεγχο. 
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά το τι σημαίνουν οι συγκεκριμένες εξαγγελίες: “Η κυβέρνησή του για την οποία δηλώνει σήμερα υπερήφανο, οδήγησε τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας με ζημιές προ φόρων 848,9 εκατομμυρίων ευρώ το 2018, χωρίς ενεργειακή κρίση. Ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει «επανακρατικοποίηση» της ΔΕΗ, μιας ΔΕΗ που την άφησε ο ίδιος χρεοκοπημένη, με παράλληλη θέσπιση πλαφόν στη λιανική. Αυτό σηματοδοτεί ότι η διαφορά στο κόστος παραγωγής, που εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, από το κόστος πώλησης, θα επιβαρύνει απευθείας τον κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν οι τιμές λιανικής οριστούν στα επίπεδα προ της κρίσης και με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει δημοσιονομικό κόστος και αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας 12 δις ευρώ ετησίως!” δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Το άνοιγμα στη «μεσαία» τάξη

Σε πολιτικό επίπεδο δεν πέρασε απαρατήρητο το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο και στη λεγόμενη “μεσαία” τάξη, που αποτελεί την “πολύφερνη νύφη” και για την κυβερνώσα παράταξη, καθώς η ψήφος της κρίνει παραδοσιακά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ότι αδίκησε τη “μεσαία¨ τάξη “όχι από συνειδητή επιλογή” αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειας για την έξόδο της χώρας από τα μνημόνια, ενώ τόνισε ότι είναι ηθική υποχρέωση η αποκατάσταση των αδικιών. 
Με άλλα λόγια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στόχευσε ευθέως στο ακροατήριο που ως τις τελευταίες εκλογές είχε στενή σχέση με τη Ν.Δ. και που πλέον και το Μοσχάτο επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει.

Αναλύοντας το νέο πολιτικό αφήγημα Τσίπρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητο και το πολιτικό αφήγημα που οικοδομεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για τις κάλπες.

Απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr και στην Ελένη Καλογεροπούλου, δήλωσε ότι επιδιώκει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών κι έστειλε μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου στις κάλπες. «Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μια κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας” τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε σαφές ότι δεν θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα.

Με άλλα λόγια απέφυγε το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για σχηματισμό κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα. Απέρριψε την… “τερατογέννηση” (όπως είχε αποκαλέσει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το ίδιο βήμα, μια τέτοια συνεργασία) και επέμεινε στην ανάγκη συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version