Την έντονη οργή του Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει η στάση του ΔΝΤ, αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών οι οποίοι φαίνεται να “κρύβονται” πίσω από το Ταμείο, με αποτέλεσμα στο Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίζουν ότι είναι σε εξέλιξη ανοιχτός πόλεμος εναντίον της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς μεθοδεύεται αλλαγή επί τα χείρω της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου 2015.
Ο πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα δεν μπορούν εξηγήσουν αλλιώς την ανένδοτη και σκληρή στάση του ΔΝΤ, αν και την συνδέουν ως ένα βαθμό με την δημοσιοποίηση των Wikileaks, και την ξαφνική αφωνία ηγετών όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουα Ολάντ, την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, λαμβάνοντας μέτρα (φορολογικό-ασφαλιστικό-κόκκινα δάνεια-ιδιωτικοποιήσεις) που πολλές φορές δεν συνάδουν με το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας τεράστιο πολιτικό κόστος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και όλα αυτά ενώ η διαπραγμάτευση έχει κλείσει και την Eurostat να αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο έτος ανακοινώνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%.
Διαφορά δηλαδή από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ (1,6 δισ. ευρώ) ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ (2,3 δισ. ευρώ), ενώ παράλληλα το χρέος για πρώτη φορά να μειώνεται σχεδόν 10 δισ. ευρώ
Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση με tweet μάλιστα του εκπροσώπου του Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι δεν θα διεξαχθεί αύριο Μεγάλη Πέμπτη Eurogroup για την Ελλάδα προκάλεσε την έκρηξη του πρωθυπουργού ο οποίος αποφάσισε να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την έκτακτη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος Κορυφής) προκειμένου “να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είχε προηγηθεί σκληρή διαπραγμάτευση για το προληπτικό πακέτο μέτρων που θέλει να επιβάλει το ΔΝΤ εδώ και τώρα για το 2018 ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα με την ελληνική αντιπροσωπεία να διαπιστώνει την αρνητική στάση του Ταμείου απέναντι στην ελληνική πρόταση για τον Μηχανισμό επιβολής έκτακτων μέτρων στην περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προγράμματος και τους Ευρωπαίους δανειστές να είναι επιφυλακτικοί. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) έλεγε διαρκώς ότι δεν κατανοεί γιατί τα έξτρα μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς με βάση το Σύνταγμα δεν μπορείς να νομοθετείς υπό αίρεση.
Κυβερνητικοί κύκλοι αποδίδουν τς ευθύνες του “ναυαγίου” αποκλειστικά στο ΔΝΤ το οποίο “εδώ και τρεις μήνες κωλυσιεργεί” με σύμμαχο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Προς το παρόν είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες του αδιεξόδου και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού ο οποίος πάντως φέρεται αποφασισμένος να μην ενδώσει στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ, εκτός και αν επιχειρείται μια ακόμη “δραματοποίηση” που θα οδηγήσει σε μια “νέα συνθηκολόγηση” με το λαό να πληρώνει τίμημα ως συνήθως.